Tarta czekoladowa z truskawkami
0
20 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta czekoladowa trafia w gusta nawet największych miłośników deserów na bazie kakao. Komponuje się ona doskonale również z różnymi owocami, w tym także truskawkami. Zastanawiasz się, jak przygotować taki deser? Poznaj nasz przepis na pyszną tartę czekoladowo-truskawkową!

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować tartę czekoladową z truskawkami?

Truskawki umieszczone na wierzchu ciasta czekoladowego są doskonałą dekoracją. Można ją jednak delikatnie urozmaicić. Doskonale sprawdzi się rozpuszczona czekolada, z której stworzysz polewę. Nie należy jej jednak wylewać na całość tarty. Doskonałym pomysłem jest dozowanie polewy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki i ułożenie jej w taki sposób, by była delikatnymi, abstrakcyjnymi paskami. Takie wzorki pięknie rozłożą się po nierównościach truskawek, dodatkowo podkreślając czekoladowy smak tarty.

 

Truskawki można również posypać cukrem pudrem – stworzy on prostą, choć elegancką dekorację i podkreśli ich strukturę. Doskonałym pomysłem są również wiórki kokosowe, którymi można przysypać całość. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podczas układania truskawek w wolne szczeliny włożyć orzechy laskowe lub migdały. Dobrze sprawdzą się też drobno pokruszone orzechy wysypane na wierzch – my polecamy pistacje.

Co możesz zmienić w przepisie na tartę czekoladową z truskawkami?

Przepis na tartę z truskawkami można delikatnie zmodyfikować. Niektóre osoby nie lubią gorzkiego kakao i wolą jeść słodkie ciasta. Jeśli jesteś jedną z nich, możesz zastosować czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną czy nawet czekoladę E.Wedel Białą. Jeśli jednak lubisz znacznie mniej słodki wypieki, doskonale sprawdzi się również czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80%.  Pamiętaj jednak, by zachować umiar – w końcu tarta to deser, więc musi być choć trochę słodka!

 

Truskawki umieszczone na wierzchu można zastąpić innymi, dowolnymi owocami. Sprawdzą się doskonale zarówno maliny, jak i borówki, jagody czy brzoskwinie. Ze względu na fakt, że deser tego typu nie wymaga zapiekania, możesz pozwolić sobie również na dodatek pomarańczy czy innych cytrusów. Warto fantazyjnie udekorować wierzch tarty świeżymi listkami mięty.

 

Krem czekoladowy umieszczony wewnątrz tarty wcale nie musi być ciemny. Jeśli chcesz, możesz przygotować go z białej czekolady. To doskonały pomysł dla osób, które nie przepadają za mocnymi smakami, a cenią sobie aksamitność czekolady E.Wedel Białej. Taka masa również sprawdzi się idealnie w połączeniu ze słodkimi, świeżymi truskawkami. Do wnętrza możesz dodać również orzechy lub inne owoce.

 

Jeśli gotowanie i pieczenie to Twoja pasja możesz także wypróbować przepisy na inne desery, np. klasyczne brownie lub blok czekoladowy.

Komentarze