Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami
0
25 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekolada i wiśnie komponują się idealnie – owoce pozwalają na przełamanie słodkiego smaku dowolnego deseru. Z tego powodu składniki te pojawiają się w wielu wypiekach. Co powiesz na ciasto czekoladowe z wiśniami? Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten wyjątkowy, pełny smaku deser.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować ciasto czekoladowe z wiśniami?

Szybkie ciasto czekoladowe można bardzo prosto udekorować. Najłatwiejszym sposobem jest posypanie wystygniętego wypieku cukrem pudrem. Jeśli jednak wolisz bardziej słodkie desery, doskonale sprawdzi się też polewa. Można przygotować ją poprzez rozpuszczenie około 60 g czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki, w zależności od tego, jak gęsta ma być mieszanka. Idealnie sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna czy biała polewa. Ostatni wariant będzie wyglądać bardzo efektownie w połączeniu z ciemnym, intensywnie czekoladowym ciastem z kawałkami wiśni.

 

W polewie można zatopić również kilka świeżych owoców, które nadadzą deserowi świeżego, typowo letniego charakteru. Doskonale sprawdzi się też pokrycie ciasta płatkami migdałowymi czy wiórkami kokosowymi. Warto stawiać na kontrastujące produkty, które będą wyglądały efektownie, jednocześnie zachowując odpowiedni smak ciasta. Na ciemnej polewie idealnie prezentują się płatki migdałowe, jasne orzechy czy wiórki kokosowe. Polewę z białej czekolady warto natomiast wzbogacić o dodatek świeżych wiśni. Doskonale sprawdzą się też listki mięty.

 

Ciasto ze świeżymi wiśniami przygotowuje się głównie w sezonie letnim. Z tego powodu dobrym pomysłem może być udekorowanie takiego wypieku prawdziwymi kwiatami. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku stokrotki czy bratki, które są jadalne. Taki dodatek sprawi, że ciasto zyska niepowtarzalny charakter, zachwycając Twoich gości.

Jak podawać ciasto czekoladowe z wiśniami?

Brownie z wiśniami można podawać na wiele różnych sposobów. Takie ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy czy herbaty podczas towarzyskich spotkań. Stanowi dobrą propozycję również na wszelkiego rodzaju okazje, takie jak urodziny czy imieniny. Wypiek tego typu najlepiej smakuje latem, kiedy to dostęp do świeżych owoców jest nieograniczony. Wystarczy jednak, że postawisz na wiśnie w syropie, aby bez problemu wyczarować je w swojej również jesienią czy zimą. Kawałek ciasta z wiśniami kandyzowanymi doskonale sprawdzi się podczas długich, chłodnych wieczorów - podczas relaksu solo, z bliskimi czy spotkań w domowym zaciszu.

Ciasto czekoladowe z wiśniami najlepiej sprawdzi się na ciepło, ale można je podawać również po wystygnięciu. Wszystko zależy od okoliczności. Jest to niezwykle prosty i uniwersalny deser, do którego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników. Z tego powodu ciasto czekoladowe z wiśniami stanowi ratunek w sytuacji, gdy chcesz przygotować wyjątkowy deser, ale nie masz za dużo czasu. Gorący wypiek komponuje się doskonale również z lodami – szczególnie śmietankowymi czy waniliowymi. Warto jednak pamiętać, że tak podane ciasto powinno być świeżo wyjęte z piekarnika. W późniejszym czasie warto postawić na podawanie brownie w towarzystwie owoców sezonowych – nie tylko wiśni, lecz także truskawek, malin, jagód, porzeczek, borówek czy czereśni. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Komentarze