Rolada czekoladowa z kremem kokosowym
1 godz. 30 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Rolada czekoladowa z kremem kokosowym

Planujesz przygotować ciasto dla bliskich lub znajomych? Chcesz ich zaskoczyć i sprawić, że będą mile wspominać wizytę u Ciebie? Przekonaj się, jak przepis na roladę czekoladową z kremem kokosowym pomoże Ci w prosty sposób upiec pyszny deser. Co więcej, aby go przygotować, wystarczą podstawowe składniki, które z łatwością znajdziesz w lokalnym sklepie.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Puszysty biszkopt i kokosowy krem. Pysznie udane połączenie. Taka rolada czekoladowa z kremem kokosowym to prosty przepis na sukces w Twojej kuchni. Co więcej, do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować składników, które szybko znajdziesz w lokalnym sklepie i swoich kuchennych szafkach. Jeden z nich jest szczególnie ważny, bo nadaje ton całej kompozycji. Wiesz już, co to jest?

Kakao – jeden składnik, który decyduje o wspaniałym smaku

Czekoladowy charakter Twojej rolady to zasługa wysokiej jakości kakao, którego owoce i ziarna dojrzewają tysiące kilometrów od Twojego piekarnika. Ich uprawa i dalsze przygotowanie do czasu, aż trafią do Twojej kuchni, to dopracowany proces. Dzięki temu kakao nadaje Twojej roladzie niezapomniany smak i aromat.

Jak urozmaicić przepis na roladę czekoladową z kremem kokosowym?

Przed Tobą kilka sprawdzonych pomysłów na urozmaicenie tego przepisu. Na początek zacznij od ciekawej polewy z białej czekolady. Biała polewa będzie pięknie kontrastować z kolorem rolady i doda odrobinę przyjemnej słodyczy do Twojego pomysłu.

Polewa czekoladowa na bazie białej czekolady

Planując zakupy składników na roladę, uwzględnij na swojej liście 80 g białej czekolady. Czekolada E.Wedel Biała lub Czekolada E.Wedel Karmelowa to dwie propozycje na udaną bazę do Twojej polewy. Każda z nich sprawdzi się równie dobrze – Twój wybór powinien być więc podyktowany tym, czy wolisz bardziej karmelowy smak, czy klasyczną słodycz dobrej białej czekolady. Pamiętaj o 50 ml śmietanki 36% i mleku kokosowym!.

W rondelku zagotuj śmietankę. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj połamaną na kawałki tabliczkę czekolady i mieszaj, aż polewa będzie gładka. Użyj trzepaczki, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Kontynuuj, aż polewa będzie lekko błyszcząca i aksamitnie gładka. Lekko ostudź i polej roladę.

Co podać z roladą czekoladową z kremem kokosowym?

Twoja rolada pięknie pachnie i kusi, by od razu poprosić o dokładkę. Zadbaj o to, by na talerzyku wyglądała jeszcze bardziej zachęcająco. Sięgnij po owoce. Najlepiej, jeśli na talerzu pojawi się jak najwięcej kolorowych owoców sezonowych.

Komentarze