Ciasto rodzynkowiec jest tu przedstawione w kilku porcjach, możesz jednak zrobić je z całego biszkoptu, bez krojenia. Sprawdź kilka wskazówek, jak ułatwić sobie pracę i urozmaicić przepis.
Podkręć masę budyniową
Do masy możesz dodać alkohol z moczenia rodzynek. Jeśli potrzymasz je dłużej w lodówce niż tylko przez jedną noc, rodzynki lepiej napęcznieją, a alkohol zyska bogatsze walory smakowe, tak samo jak masa budyniowa.
Jeśli chcesz, by smak czekolady w masie był również wyczuwalny, możesz dodać do niej dwie lub trzy łyżki kakao. To wzbogaci smak Twojego rodzynkowca.
Polewa na rodzynkowiec
Gorzka czekolada to nie jedyny sposób na polewę. Mleczna czekolada też jest pyszna i jeśli wolisz jej smak – nie wahaj się i wymień na preferowany typ tabliczki. Jeśli chodzi o orzechy, możesz dodać je pod koniec do kąpieli – polewa będzie wówczas nieco chropowata i urozmaicona.
Z czym podawać ciasto rodzynkowiec
Forma mniejszych kawałków ciasta czyni je idealnym kandydatem na spotkania z przyjaciółmi i wizyty ważnych gości – nie musisz kłopotać się krojeniem ciasta i podawaniem go w estetyczny sposób – ten problem odpada zdecydowanie.
Ciasto rodzynkowiec jest idealnym kompanem do popołudniowej kawy lub herbaty, nadaje się także na słodkie śniadanie. Z czym możesz go podać, by prezentował się jeszcze lepiej? Spróbuj jednej z poniższych opcji:
- lody – waniliowe świetnie się sprawdzą, ale jeśli masz inny ulubiony smak – zapewne sprawdzi się jeszcze lepiej;
- bita śmietana – pasuje niemal do wszystkiego – umieść ją jednak z boku, będzie Ci wygodniej jeść;
- sos z malin – podsmaż maliny z odpowiadającą Ci ilością cukru. Jeśli wolisz uzyskać jednolitą konsystencję, możesz całość zblendować. Polej owocami wierzch ciasta i ciesz się smakiem.
Przechowywanie
Ciasto rodzynkowiec trzymaj w lodówce. Możesz je tam bezpiecznie przechowywać do trzech dni. Nie polecamy mrożenia rodzynkowca.
Komentarze