Mimo, że istnieje wiele przepisów na torty czekoladowe, zawsze możesz sprawić, że Twój wypiek będzie wyjątkowy. Jeśli chcesz poznać kilka urozmaiceń i możliwości podmiany składników czy kremów, zostań i przeczytaj przygotowane dla Ciebie propozycje.
Tort z kremem czekoladowym z budyniu
Chcesz swój tort ozdobić polewą? Albo dodać na wierzch topper lub świeczki urodzinowe? Zrób bardziej zbity krem do tortu i umieść go na wierzchu ciasta. Taki krem z masłem, budyniem i czekoladą będzie idealny — wszystkie składniki stężeją po umieszczeniu tortu w lodówce. Aby go przygotować potrzebujesz:
- 150 g Czekolady Białej E.Wedel;
- 100 g cukru pudru;
- 200 g masła w temperaturze pokojowej;
- 2 budynie śmietankowe bez cukru;
- 500 ml mleka;
Przygotowanie:
- W 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe. Resztę zagotuj;
- Do wrzącego mleka dodaj rozrobione proszki budyniowe. Mieszaj całość energicznie na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, by nie dopuścić do powstania grudek;
- Zdejmij budyń z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia;
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odłóż do lekkiego przestudzenia (możesz czekoladę połamać na drobne kawałki, wówczas rozpuści się szybciej). Nie dopuść do ponownego stężenia;
- Ubij miękkie masło na puch z cukrem pudrem. To może potrwać kilka minut. Dodaj do niego wystudzony budyń i wlej rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj (nie za długo, bo krem się zwarzy) i Twój pyszny krem czekoladowy jest już gotowy!
Powyższy krem idealnie nada się do obłożenia tortu.
A może tort czekoladowy z kremem czekoladowym?
Jeśli nie chcesz przekładać tortu kremem z bitej śmietany z mascarpone, możesz wykorzystać zamiast niego krem czekoladowy. Po prostu posmaruj nim pierwszy i drugi blat biszkoptu i wyłóż na niego krem wiśniowy, aby na koniec obłożyć całość pozostałym kremem czekoladowym. Jak go przygotować?
Składniki:
- 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel;
- 300 ml śmietanki 30%;
- 150 g miękkiego masła;
- Czekoladę pokrój na drobne kawałki;
- Śmietankę podgrzej, aż będzie gorąca;
- Gorącą śmietanką zalej czekoladę, lekko zamieszaj i odstaw;
- Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę, a na koniec dodaj krem czekoladowy. Gotowe!
Przygotowanie:
Dodaj polewę!
Polewa czekoladowa sprawi, że Twój tort będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku. W takich wypiekach zawsze znajdzie się jeszcze trochę miejsca na czekoladę! Jeśli masz ochotę udekorować nią wypiek w oryginalny sposób, koniecznie sprawdź naszą propozycję.
Jak dodać polewę?
Prosty i ciekawy sposób na dekorację tortu to własnoręcznie zrobione wzory lub napisy z czekolady. Co ważne, nie jest to trudne. Potrzebujesz tabliczkę gorzkiej czekolady (da bardziej nasyconą barwę niż mleczna), garnek z gorącą wodą i papier do pieczenia lekko natłuszczony oliwą.
Cała sztuka domowej kaligrafii czekoladowej polega na tym, by wrzucić tabliczkę czekolady wraz z opakowaniem do gorącej wody. Gdy całkowicie się rozpuści, wyjmij ją kuchennymi szczypcami.
Odetnij róg tabliczki i zacznij rysować czekoladą na natłuszczonym papierze do pieczenia. Gdy wzory zastygną, możesz odkleić papier od czekolady (oliwa tu pomoże) i ułożyć wzór na torcie.
Komentarze