Pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną.
4
2 godz.
1 porcja
Trudne
Ciasta i desery

Pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną.

Szukasz wypieku na większą uroczystość, która z pewnością zasmakuje Twoim gościom? Świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny tort czekoladowy, który nie tylko będzie ucztą smaków, ale też pięknie się zaprezentuje. Po prostu trudno jest oprzeć się pokusie zjedzenia tortu z masą wiśniową, wiśniówką i bitą śmietaną. Jeśli lubisz wypieki na bazie gorzkiej czekolady i biszkopta, również się w nim zakochasz!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 17

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mimo, że istnieje wiele przepisów na torty czekoladowe, zawsze możesz sprawić, że Twój wypiek będzie wyjątkowy. Jeśli chcesz poznać kilka urozmaiceń i możliwości podmiany składników czy kremów, zostań i przeczytaj przygotowane dla Ciebie propozycje.

Tort z kremem czekoladowym z budyniu

Chcesz swój tort ozdobić polewą? Albo dodać na wierzch topper lub świeczki urodzinowe? Zrób bardziej zbity krem do tortu i umieść go na wierzchu ciasta. Taki krem z masłem, budyniem i czekoladą będzie idealny — wszystkie składniki stężeją po umieszczeniu tortu w lodówce. Aby go przygotować potrzebujesz:

  • 150 g Czekolady Białej E.Wedel;
  • 100 g cukru pudru;
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru;
  • 500 ml mleka;

Przygotowanie:

  1. W 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe. Resztę zagotuj;
  2. Do wrzącego mleka dodaj rozrobione proszki budyniowe. Mieszaj całość energicznie na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, by nie dopuścić do powstania grudek;
  3. Zdejmij budyń z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia;
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odłóż do lekkiego przestudzenia (możesz czekoladę połamać na drobne kawałki, wówczas rozpuści się szybciej). Nie dopuść do ponownego stężenia;
  5. Ubij miękkie masło na puch z cukrem pudrem. To może potrwać kilka minut. Dodaj do niego wystudzony budyń i wlej rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj (nie za długo, bo krem się zwarzy) i Twój pyszny krem czekoladowy jest już gotowy!

Powyższy krem idealnie nada się do obłożenia tortu.

A może tort czekoladowy z kremem czekoladowym?

Jeśli nie chcesz przekładać tortu kremem z bitej śmietany z mascarpone, możesz wykorzystać zamiast niego krem czekoladowy. Po prostu posmaruj nim pierwszy i drugi blat biszkoptu i wyłóż na niego krem wiśniowy, aby na koniec obłożyć całość pozostałym kremem czekoladowym. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 300 ml śmietanki 30%;
  • 150 g miękkiego masła;
  • Czekoladę pokrój na drobne kawałki;
  • Śmietankę podgrzej, aż będzie gorąca;
  • Gorącą śmietanką zalej czekoladę, lekko zamieszaj i odstaw;
  • Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę, a na koniec dodaj krem czekoladowy. Gotowe!

Przygotowanie:

Dodaj polewę!

Polewa czekoladowa sprawi, że Twój tort będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku. W takich wypiekach zawsze znajdzie się jeszcze trochę miejsca na czekoladę! Jeśli masz ochotę udekorować nią wypiek w oryginalny sposób, koniecznie sprawdź naszą propozycję.

Jak dodać polewę?

Prosty i ciekawy sposób na dekorację tortu to własnoręcznie zrobione wzory lub napisy z czekolady. Co ważne, nie jest to trudne. Potrzebujesz tabliczkę gorzkiej czekolady (da bardziej nasyconą barwę niż mleczna), garnek z gorącą wodą i papier do pieczenia lekko natłuszczony oliwą.

Cała sztuka domowej kaligrafii czekoladowej polega na tym, by wrzucić tabliczkę czekolady wraz z opakowaniem do gorącej wody. Gdy całkowicie się rozpuści, wyjmij ją kuchennymi szczypcami.

Odetnij róg tabliczki i zacznij rysować czekoladą na natłuszczonym papierze do pieczenia. Gdy wzory zastygną, możesz odkleić papier od czekolady (oliwa tu pomoże) i ułożyć wzór na torcie.

Komentarze