O co zadbać, aby proste brownie z bezą się udało?
Prawidłowo przygotowane brownie ma mokrą i zbitą konsystencję. Lekko lepi się do podniebienia i zachwyca swoim niezwykłym, czekoladowym aromatem. Aby uzyskać taki efekt, należy zadbać o odpowiednie proporcje tłuszczu i mąki – czekolady i masła powinno być więcej niż pszennego składnika.
Warto jednak pamiętać, że ilość tłuszczu wpływa również na sposób przechowywania deseru. W lodówce brownie szybko twardnieje, przez co może nie być zbyt smaczne po pokrojeniu. Dlatego należy przełożyć je w ciepłe miejsce co najmniej godzinę przed podaniem. Dzięki temu deser odzyska swoją niezwykłą strukturę.
Bardzo ważne jest również odpowiednie wykonanie bezy. Białka należy ubijać odpowiednio długo, aby masa była lśniąca i puszysta, a cukier się rozpuścił. Dzięki temu w strukturze bezy po upieczeniu nie będzie można wyczuć słodkich kryształków.
Zadbaj również o odpowiednią temperaturę w piekarniku. Jeśli będzie zbyt wysoka, białka się spalą, a ciasto nie upiecze. Natomiast, jeśli za bardzo obniżysz temperaturę, to będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia. W takim przypadku beza będzie wspaniale wypieczona, jednak brownie wyschnie i straci swoją niezwykłą konsystencję.
Jak urozmaicić smak prostego brownie z bezą?b
Jeśli nie lubisz mokrego, zbitego czekoladowego ciasta, możesz zamienić brownie na lekki biszkopt czekoladowy. Dzięki temu deser nabierze puszystości i delikatności. Świetnie sprawdzi się, np. latem, ponieważ można przechowywać go w lodówce bez obawy o utratę konsystencji.
Klasyczne brownie możesz przygotować również z sezonowymi owocami, np. truskawkami lub jagodami. Najlepiej, jeśli będą świeże – zimą możesz śmiało sięgnąć po mrożone maliny czy wiśnie. Dodaj je do surowego ciasta i upiecz. Owoce świetnie przełamują słodycz ciasta i sprawiają, że całość jest bardzo świeża i lekka.
Uwaga! Brownie z bezą uzależnia! Wystarczy, że raz skosztujesz tego deseru, a z pewnością nie zechcesz poprzestać na jednym kawałku.
Komentarze