Pianki w czekoladzie a la Ptasie Mleczko® Śmietankowe
7
1 min
36 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Pianki w czekoladzie a la Ptasie Mleczko® Śmietankowe

Domowe pianki a la Ptasie Mleczko® to przekąska, która niewątpliwie kojarzy się z dzieciństwem. Czekolada deserowa, miękkie nadzienie, pieczołowite obgryzanie ścianek z czekolady... Jeśli chcesz spróbować zrobić ten deser inspirowany wedlowskim klasykiem w domu, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przepis na pianki a la Ptasie Mleczko® nie jest zbyt skomplikowany i nawet początkujący cukiernik może mieć pewność, że się uda. Co więcej, pianki a la Ptasie Mleczko® to deser, z którym możesz śmiało eksperymentować i przygotowywać go w różnych wersjach smakowych, za każdym razem próbując nowych rozwiązań. Jakich? Kilka pomysłów znajdziesz niżej.

Pianki a la Ptasie Mleczko® z galaretką

Pierwszy pomysł to bardzo smaczna opcja i zdecydowanie najbardziej kolorowa. Jak przygotować pianki a la Ptasie Mleczko® z galaretką? Możesz to zrobić na dwa sposoby.

Przezroczysta warstwa galaretki

Dwuwarstwowe pianki a la Ptasie Mleczko®? Brzmi jak dobry plan! Jak go zrealizować? Przede wszystkim, zrób piankę według przepisu. Krok po kroku, aż do jej chłodzenia. Gdy pianka chłodzi się w lodówce, po kilku godzinach weź dwie jednakowe galaretki o wybranym smaku. Wsyp proszek do 500 ml wrzątku, mieszaj całość do rozpuszczenia i odstaw do ostudzenia. Gdy płyn zacznie tężeć, wylej go na piankę i schowaj znowu do lodówki na kilka godzin.

Gdy galaretki zastygną, do akcji wkracza polewa czekoladowa — otocz nią pianki dokładnie, a deser za kilkadziesiąt minut będzie gotowy.

Wymieszaj galaretkę i śmietankę

W tym wariancie musisz podmienić niemal wszystkie składniki pianki na Ptasie Mleczko®. By wyszła dobrze, przygotuj:

  • 500 ml śmietanki kremówki;
  • dwie galaretki (takie same o wybranym smaku);
  • opcjonalnie: 2 łyżki cukru do smaku.

Wykonanie:

  1. Proszek rozpuść w 500 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia galaretek i odstaw do studzenia;
  2. Ubij śmietankę z cukrem. Do ubitej śmietany wlej ostudzoną, tężejącą galaretkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
  3. Umieść masę na blaszce i schowaj do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje, pokrój ją i obtocz kawałki w czekoladzie.
  4. Zanim polewa czekoladowa wystygnie, możesz dodatkowo wierzch posypać startą czekoladą. Będzie podwójna warstwa słodyczy.

Tę recepturę również możesz wykorzystać, jeśli chcesz przygotować dwuwarstwowe pianki a la Ptasie Mleczko®. Wykorzystaj po prostu dwie galaretki o różnych smakach i kolorach. Gdy ubijesz śmietankę i dodasz do niej cukier podziel bitą śmietanę na dwie części. Do każdej z nich wlej inną galaretkę. Rozłóż najpierw jedną warstwę, schowaj do lodówki na 30-40 minut. Powtórz to z drugą częścią śmietany i galaretką. Gotowe!

Ciasto a la Ptasie Mleczko®

Wiesz już, jak zrobić domowe pianki a la Ptasie Mleczko®, więc co powiesz na ciasto na bazie tego deseru? Wyjdzie pyszne i nie wymaga pieczenia.

By je wykonać, przygotuj następujące składniki:

  • 6 galaretek (po dwie w trzech wybranych kolorach)
  • 1 litr śmietanki kremówki;
  • 6 łyżek cukru;
  • 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • 70 ml śmietanki kremówki.

Ciasto a la Ptasie Mleczko® — sposób przygotowania

  1. Naszykuj formę do pieczenia — może być tortownica o średnicy 23 cm;
  2. Galaretki rozpuść w trzech osobnych naczyniach — każdy kolor w 500 ml wrzątku;
  3. Ubij litr śmietanki kremówki na sztywno z cukrem.. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
  4. Bitą śmietanę podziel na pół i każdą część wymieszaj z galaretką o innym kolorze (jeden kolor odłóż na później);
  5. Na dno formy wyłóż piankę ze śmietanki i galaretki, na razie jedną warstwę. Włóż do lodówki na co najmniej 40 minut, by dobrze zastygła;
  6. Na dolną część pianki wylej powoli (nawet po łyżeczce) tężejącą galaretkę — tę jedyną część bez śmietanki. Umieść ponownie ciasto w lodówce;
  7. Wyłóż ostatnią warstwę pianki na zastygniętej galaretce. Schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny;
  8. Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka wlej 70 ml śmietanki, delikatnie podgrzej i dodaj połamaną lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Wymieszaj całość, aż składniki ładnie się połączą. Zdejmij polewę i odstaw do przestudzenia, uważaj jednak, by nie stężała. Gdy będzie chłodna, wylej ją na wierzch galaretek z kremówką i również włóż do lodówki na 30-40 minut, by całość miała jednolitą konsystencję.

Gotowe ciasto a la Ptasie Mleczko® może nieco barwami przypominać pyszny sernik na zimno, będzie jednak zdecydowanie bardziej kremowe w smaku. Jeśli chcesz, jedną z warstw z bitą śmietaną i galaretką możesz uświetnić łyżką kakao. 

Komentarze