Przepis na pianki a la Ptasie Mleczko® nie jest zbyt skomplikowany i nawet początkujący cukiernik może mieć pewność, że się uda. Co więcej, pianki a la Ptasie Mleczko® to deser, z którym możesz śmiało eksperymentować i przygotowywać go w różnych wersjach smakowych, za każdym razem próbując nowych rozwiązań. Jakich? Kilka pomysłów znajdziesz niżej.
Pianki a la Ptasie Mleczko® z galaretką
Pierwszy pomysł to bardzo smaczna opcja i zdecydowanie najbardziej kolorowa. Jak przygotować pianki a la Ptasie Mleczko® z galaretką? Możesz to zrobić na dwa sposoby.
Przezroczysta warstwa galaretki
Dwuwarstwowe pianki a la Ptasie Mleczko®? Brzmi jak dobry plan! Jak go zrealizować? Przede wszystkim, zrób piankę według przepisu. Krok po kroku, aż do jej chłodzenia. Gdy pianka chłodzi się w lodówce, po kilku godzinach weź dwie jednakowe galaretki o wybranym smaku. Wsyp proszek do 500 ml wrzątku, mieszaj całość do rozpuszczenia i odstaw do ostudzenia. Gdy płyn zacznie tężeć, wylej go na piankę i schowaj znowu do lodówki na kilka godzin.
Gdy galaretki zastygną, do akcji wkracza polewa czekoladowa — otocz nią pianki dokładnie, a deser za kilkadziesiąt minut będzie gotowy.
Wymieszaj galaretkę i śmietankę
W tym wariancie musisz podmienić niemal wszystkie składniki pianki na Ptasie Mleczko®. By wyszła dobrze, przygotuj:
- 500 ml śmietanki kremówki;
- dwie galaretki (takie same o wybranym smaku);
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru do smaku.
Wykonanie:
- Proszek rozpuść w 500 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia galaretek i odstaw do studzenia;
- Ubij śmietankę z cukrem. Do ubitej śmietany wlej ostudzoną, tężejącą galaretkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
- Umieść masę na blaszce i schowaj do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje, pokrój ją i obtocz kawałki w czekoladzie.
- Zanim polewa czekoladowa wystygnie, możesz dodatkowo wierzch posypać startą czekoladą. Będzie podwójna warstwa słodyczy.
Tę recepturę również możesz wykorzystać, jeśli chcesz przygotować dwuwarstwowe pianki a la Ptasie Mleczko®. Wykorzystaj po prostu dwie galaretki o różnych smakach i kolorach. Gdy ubijesz śmietankę i dodasz do niej cukier podziel bitą śmietanę na dwie części. Do każdej z nich wlej inną galaretkę. Rozłóż najpierw jedną warstwę, schowaj do lodówki na 30-40 minut. Powtórz to z drugą częścią śmietany i galaretką. Gotowe!
Ciasto a la Ptasie Mleczko®
Wiesz już, jak zrobić domowe pianki a la Ptasie Mleczko®, więc co powiesz na ciasto na bazie tego deseru? Wyjdzie pyszne i nie wymaga pieczenia.
By je wykonać, przygotuj następujące składniki:
- 6 galaretek (po dwie w trzech wybranych kolorach)
- 1 litr śmietanki kremówki;
- 6 łyżek cukru;
- 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
- 70 ml śmietanki kremówki.
Ciasto a la Ptasie Mleczko® — sposób przygotowania
- Naszykuj formę do pieczenia — może być tortownica o średnicy 23 cm;
- Galaretki rozpuść w trzech osobnych naczyniach — każdy kolor w 500 ml wrzątku;
- Ubij litr śmietanki kremówki na sztywno z cukrem.. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
- Bitą śmietanę podziel na pół i każdą część wymieszaj z galaretką o innym kolorze (jeden kolor odłóż na później);
- Na dno formy wyłóż piankę ze śmietanki i galaretki, na razie jedną warstwę. Włóż do lodówki na co najmniej 40 minut, by dobrze zastygła;
- Na dolną część pianki wylej powoli (nawet po łyżeczce) tężejącą galaretkę — tę jedyną część bez śmietanki. Umieść ponownie ciasto w lodówce;
- Wyłóż ostatnią warstwę pianki na zastygniętej galaretce. Schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny;
- Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka wlej 70 ml śmietanki, delikatnie podgrzej i dodaj połamaną lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Wymieszaj całość, aż składniki ładnie się połączą. Zdejmij polewę i odstaw do przestudzenia, uważaj jednak, by nie stężała. Gdy będzie chłodna, wylej ją na wierzch galaretek z kremówką i również włóż do lodówki na 30-40 minut, by całość miała jednolitą konsystencję.
Gotowe ciasto a la Ptasie Mleczko® może nieco barwami przypominać pyszny sernik na zimno, będzie jednak zdecydowanie bardziej kremowe w smaku. Jeśli chcesz, jedną z warstw z bitą śmietaną i galaretką możesz uświetnić łyżką kakao.
Komentarze