Liczba porcji1
Łączny czas:2 godz. 10 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru + 100 g na syrop
  • 50 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel + 1 łyżeczka na syrop
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml wrzącej wody +125 ml na syrop
  • 200 g drobno posiekanej Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka śmietanę i ekstrakt umieść w dużej misce. Całość zmiksuj, aby otrzymać gładką masę.

  • 2

    Stopniowo dolewaj wrzącą wodę, nie przestając miksować.

  • 3

    Wsyp drobno posiekaną czekoladę (175 g) i dokładnie wymieszaj.

  • 4

    Formę o wymiarze 21 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto.

  • 5

    Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 60 minut. Sprawdź patyczkiem – ciasto powinno od niego odchodzić, aczkolwiek niekiedy pozostają czekoladowe drobinki.

  • 6

    Na ok. 20 minut przed zakończeniem czasu pieczenia, przygotuj syrop. W rondelku umieść kakao, wodę i cukier, a następnie zagotuj. Po kilku minutach – jak woda całkowicie odparuje – zdejmij z palnika.

  • 7

    Syropem, który powinien być lekko klejący, polej jeszcze ciepłe ciasto.

  • 8

    Wystudzony wypiek posyp pozostałą częścią startej czekolady (ok. 25 g).

Oceń przepis:

Wilgotne ciasto czekoladowe powinno być delikatne, ale jednocześnie zakalcowate. Taka właśnie jest specyfika tego wypieku, któremu bardzo blisko do amerykańskiego brownie, choć to jest znacznie lżejsze. Zniewala nie tylko mocno czekoladowym smakiem, ale również przyjemnym aromatem. Ciekawym rozwiązaniem jest tutaj syrop, który nadaje ciastu odrobiny słodyczy, przełamując jednocześnie gorzką czekoladę.

Ciasto czekoladowe możesz serwować w wielu wariantach: solo lub z ulubionymi dodatkami. Świetnie będzie smakować z lekko kwaskowatą konfiturą wiśniową. Dobrym połączeniem są także sorbet z owoców leśnych czy prawdziwa bita śmietana.  Tylko od Ciebie zależy, jak podasz to ciasto czekoladowe. Niezależnie od wersji, będzie smakować doskonale. To wielka przyjemność dla podniebienia od pierwszego do ostatniego kęsa.

Wilgotne ciasto czekoladowe to wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji: na święta, urodziny, wizytę znajomych, a nawet jako weekendowy podwieczorek. Jest bardzo uniwersalne, dlatego przypadnie do gustu dorosłym, jak i dzieciom – szczególnie, jeśli zostanie zaserwowany z różnymi dodatkami. Dzięki wielu możliwościom podania, nigdy się nie nudzi – za każdym razem smakuje nieco inaczej.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: