Liczba porcji8
Łączny czas:10 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:540 min
Poziom trudności:Średnie

Przepis na tort węgierski – tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 400 lub 450)
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 400 g cukru drobno zmielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 450 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 400 g masła 82% (w temperaturze pokojowej)
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 500 g świeżych lub mrożonych drylowanych wiśni
  • ok. 150 ml spirytusu
  • 100 ml schłodzonej herbatki wiśniowej
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpocznij od ewentualnego rozmrożenia lub wydrylowania wiśni i nasączeniu ich w 50 ml spirytusu oraz ok. 50 g cukru. Pozostaw je na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  • 2

    Tort czekoladowy z wiśniami rozpocznij przygotowywać od wykonania biszkoptu.

  • 3

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo 200 g cukru.

  • 4

    Następnie dodawaj po 1 żółtku i mieszaj delikatnie drewnianą szpatułką.

  • 5

    Do masy jajecznej dodaj olej i połącz na gładką masę.

  • 6

    Przesiej do masy jajecznej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę.

  • 7

    Wymieszaj krótko do wymieszania się składników.

  • 8

    Przelej masę biszkoptową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem.

  • 9

    Piecz biszkopt na tort czekoladowy z wiśniami przez ok. 25 min w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

  • 10

    W międzyczasie rozpocznij przygotowywanie kremu. Pierwszy krok to pokruszenie na kostki czekolady gorzkiej.

  • 11

    Do rondla wlej mleko i dodaj 100 g cukru oraz czekoladę. Powoli podgrzewaj na wolnym ogniu – tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Nie dopuść do wrzenia masy.

  • 12

    Kiedy czekolada się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do przestudzenia.

  • 13

    Gdy mleko z czekoladą i cukrem będzie już miało temperaturę pokojową, ubij masło mikserem i powoli dodawaj je do niego. Dodaj również 50 ml spirytusu.

  • 14

    Jeżeli tak powstała masa kremowa będzie zbyt lejąca, odstaw krem do stężenia do lodówki. Ostatecznie możesz do niego dodać opakowanie serka mascarpone, który niezawodnie zagęści go tak, by powstał idealny tort czekoladowy z wiśniami.

  • 15

    Ostudzony biszkopt przekrój na 3 części.

  • 16

    Przygotuj poncz ze schłodzonej, zaparzonej herbaty wiśniowej z dodatkiem 50 ml spirytusu.

  • 17

    Tak przygotowanym ponczem nasącz biszkopty na tort czekoladowy z wiśniami równomiernie.

  • 18

    Przełóż tort kremem i dodaj po 1/3 wiśni na każdą z dwóch warstw kremu, pozostawiając ok. 30% masy na wykonanie glazury na całym deserze.

  • 19

    Resztą kremu obłóż cały tort i wygładź szpatułką silikonową.

  • 20

    Górę tortu udekoruj pozostałymi wiśniami.

Oceń przepis:

Szybka lektura przepisu na węgierski tort czekoladowy z wiśniami zapewne pokazała Ci, że jest to deser przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, który z pewnością wprawi gości w doskonały nastrój. Dlatego warto go podać np. na urodzinach, imieninach czy podobnej imprezie.

 

Czy węgierski tort czekoladowy z wiśniami można przyrządzić bez alkoholu?

Jak najbardziej tak! Niemniej jednak będzie on już odbiegał od oryginalnego przepisu. Jeżeli jednak chcesz go przygotować, spirytus możesz zastąpić:

  • sokiem wiśniowym zmieszanym w proporcji 1:1 z gorzką, czarną herbatą,
  • herbatą wiśniową.

Pamiętaj także, aby w tej sytuacji nie nasączać wiśni alkoholem. W zamian możesz je lekko podgotować w syropie cukrowym lub delikatnie skarmelizować. Inną opcją jest zastosowanie konfitury wiśniowej, która jednak powinna trafić pod warstwę kremu, a nie na nią.

Chociaż tort wiśniowy z czekoladą i alkoholem w węgierskiej wersji to jeden z tych deserów, których przyrządzenie wymaga nieco więcej wysiłku, zdecydowanie warto. Ostatecznie nie jest on zbyt skomplikowany, a efekt zachwyca nawet największych łasuchów. Spróbuj i przekonaj się!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: