Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 10 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Przepis na biszkopt czekoladowy - idealny jako podstawa tortu

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 gramów mąki pszennej
  • Skórka z jednej pomarańczy lub z dwóch cytryn
  • 200 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotuj składniki na biszkopt czekoladowy. Ważnym elementem procesu przygotowania ciasta jest używanie składników w temperaturze pokojowej, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki – tak, aby miały chwilę na ogrzanie się. Przygotuj dwie miski. Do jednej oddziel białka, do drugiej żółtka. Może się zdarzyć, że żółtko wpadnie Ci do białek. Zamiast męczyć się delikatnym wyjmowaniem go łyżeczką, użyj do tego pustej butelki. Butelka wessie żółtko i w ten sposób uratujesz składniki.

  • 2

    Ubij białka. Pamiętaj jednak, żeby nie ubijać ich zbyt długo – w przeciwnym razie „przebijesz białka” i biszkopt czekoladowy podczas pieczenia może opaść. Do ubitych białek dodawaj partiami drobny cukier. Najlepiej po dwie łyżki na 20 sekund ubijania. Cukier powinien się w białkach rozpuścić. Po wsypaniu ostatniej partii cukru dodawaj po jednym żółtku.

  • 3

    Do masy jajecznej przesyp przez sitko mąkę oraz kakao. Składniki delikatnie wymieszaj. Dobrze się sprawdzi w tym wypadku szpatułka z główką z silikonu. Jeżeli takiej nie masz, możesz użyć łyżki lub szpatułki zrobionej z drewna. Pamiętaj jednak o zachowaniu delikatności podczas mieszania składników.

  • 4

    Nie polecamy wykonywać tej czynności za pomocą robotów kuchennych, gdyż te, nawet na najniższych obrotach, są mało delikatne, co przełoży się na puszystość powstałego później biszkoptu czekoladowego. W końcowej fazie dodaj skórkę z wybranego przez siebie cytrusa. Powstała masa na biszkopt czekoladowy nie powinna zawierać żadnych grudek.

  • 5

    Odpowiednio wcześniej nastaw piekarnik na 180 stopni. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, przygotuj tortownicę. By upiec biszkopt czekoladowy, z którego będzie można zrobić tort o czterech warstwach, potrzebujesz formy okrągłej, o średnicy 24 centymetrów. Jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj żadnym tłuszczem boków formy!

  • 6

    Ciasto piecz przez około 40 minut, następnie sprawdź, czy jest już gotowe. W tym celu wykonaj „test suchego patyczka”. Jeżeli jest już upieczone, wyjmij je z piekarnika i upuść na blat kuchenny z wysokości około 30 centymetrów. Ciasto wystudź w formie, następnie pokrój je na cztery blaty i przełóż swoim ulubionym kremem.

Oceń przepis:

Momentem kulminacyjnym imprezy urodzinowej, firmowej czy imieninowej jest moment „wprowadzenia” tortu.  Wszyscy zwykle odwracają swój wzrok w kierunku ciasta. Jak często zdarza się wypowiedzieć gościom pochlebny komentarz, gdy ktoś zobaczył, że wnoszony na salę tort jest właśnie czekoladowy? Bardzo często! Ten smak sprawia, że każdy z pożądaniem patrzy na ciasto i chce je zjeść – jeszcze przed jego pokrojeniem. Jednak, aby nie zawieść biesiadników, oprócz zadbania o walory estetyczne ciasta, należy zatroszczyć się przede wszystkim o jego walory smakowe. Z naszym przepisem nie będzie to trudne!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: