I gotowe. Parę chwil i pachnące czekoladą i świeżymi malinami ciasto już czeka na smakoszy domowych wypieków. Brownie z malinami to świetny pomysł na ciasto czekoladowe z owocami, które możesz podać o każdej porze roku.
Najlepsze jest to, że możesz zmodyfikować przepis, by pasował do okazji, dostępnych dodatków i Twojego smaku.
Koniecznie sprawdź jak możesz udekorować brownie z malinami. Dowiedz się jakie składniki z Twojej spiżarni przyjdą z pomocą. Sprawdź, na jakie okazje warto podać brownie z malinami.
Brownie ze świeżymi malinami - idealny deser na każde przyjęcie
Domowe brownie z malinami to świetny pomysł na ciasto z gorzkiej czekolady. Wystarczy połączyć rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki zgodnie z przepisem, by po chwili podać pyszne ciasto gościom którzy przyszli, by świętować urodziny, imieniny, rocznice lub inne ważne dla Ciebie okazje.
Poza tym, brownie z malinami sprawdzi się, kiedy Twoi bliscy mają ochotę na coś słodkiego - domowy wypiek zaskoczy rodzinę i znajomych. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by czekoladowe brownie przygotować tylko dla siebie. Ciasto najlepiej smakuje po chwili odstania, np. na drugi dzień.
Jak przygotować rozpuszczoną czekoladę?
Zgodnie z przepisem rozpuść porcje czekolady gorzkiej i mlecznej razem z masłem w kąpieli wodnej. W tym celu włóż składniki do dużej metalowej miski. Umieść miskę na mniejszym garnku z wodą. Ważne, aby woda nie stykała się z dnem miski z czekoladą i masłem.
Zagotuj wodę. Gorąca para sprawi, że czekolada i masło powoli się rozpuszczą. Pamiętaj, aby regularnie zamieszać, by składniki nie przywarły do naczynia. Najlepiej to zrobić przy użyciu drewnianej łyżki czy trzepaczki kuchennej.
Pyszne ciasto ze smakowitymi dodatkami na wierzchu. Sprawdź, jak ozdobić brownie z malinami
Jeśli pierwsze wypieki masz już za sobą, to wiesz, jak pięknie wygląda brownie z malinami oraz porcją innych świeżych owoców na wierzchu.
Tym bardziej, jeśli lubisz owoce i stanowią dla Ciebie ważny dodatek do wypieków. Nie wahaj się przed dodaniem ich na wierzch czekoladowego ciasta.
Sięgnij po wiśnie, jagody, truskawki, kawałki kandyzowanych ananasów, mango i pomarańczy.
Jeśli świeże owoce nie są akurat dostępne, dodaj do masy mrożone maliny. Na wierzch może trafić porcja ulubionego dżemu, mus owocowy lub odrobina lodów. W tym ostatnim przypadku świetnie sprawdzą się lody E.Wedel OH! Sorbet Malina 100 ml.
Pamiętaj o klasycznym dodatku. Oprósz porcje ciasta cukrem pudrem. Mieszaj dodatki, które znajdą się na Twoim brownie z malinami, wedle uznania. Znajdź swoje ulubione słodkie połączenia.
Brownie z czekolady gorzkiej w kilku wariantach
W przepisie wykorzystaliśmy dwa rodzaje czekolad. Tu, głównym składnikiem jest czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel, ale opcji jest więcej. Pamiętaj, że to jedna z możliwych wersji tego wypieku.
W zależności od tego, jaki smak brownie za Tobą chodzi, użyj innego rodzaju czekolady gorzkiej z kolekcji E.Wedel.
Sprawdź czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel lub tradycyjną czekoladę Klasyczną Gorzką 64% E.Wedel
Połącz Twoje ulubione czekolady i przygotuj perfekcyjne brownie z malinami, takie jak lubisz.
Sekret przygotowania brownie z malinami, aby zawsze się udało
Oto kilka kwestii, o których warto pamiętać, kiedy przygotowujesz brownie z malinami zgodnie z powyższym przepisem. Zastosuj się do tych rad, a Twoje brownie z malinami będzie za każdym razem tak samo dobre.
Dokładnie wymieszaj składniki, ale zachowaj umiar
Kiedy łączysz rozpuszczoną czekoladę z masłem i pozostałymi składnikami, najlepiej byś delikatnie mieszała/a całość drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Kiedy składniki się połączą przestań mieszać. Zeskrob resztę ciasta z naczynia i dodaj do foremki.
Kolejność ma znaczenie
Maliny dodaj na końcu. Wcześniej wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, masę jajeczną i migdały. Owoce dodaj na końcu i bardzo delikatnie połącz z resztą masy ciasta. Jeśli się postarasz, uda Ci się zachować owoce w całości. Będą nieziemsko wyglądać w upieczonym brownie.
Sprawdzaj czas pieczenia
Podany w przepisie czas pieczenia jest dopasowany do tego wariantu brownie z malinami. U Ciebie może się odrobinę różnić. Częściowo wpływ na czas pieczenia zależy od danego piekarnika i innych czynników. Dlatego sprawdzaj czas pieczenia i piecz z patyczkiem wbitym w masę.
Gotowe brownie może nadal wydawać się "niedopieczone" i miękkie - to dobrze. Ciasto ma być bardziej podobne do ciągnącego się karmelka niż do porządnie wypieczonego ciasta czekoladowego.
Przygotuj smakowite brownie z malinami i sprawdź inny wariant tego przysmaku
Wiesz już jak zrobić perfekcyjne brownie z malinami i innymi owocami. Jeśli wolisz truskawki - śmiało dodaj je do ciasta wraz z malinami lub użyj ich wymiennie.
Jesteś fanką/fanem wiśni? Żaden problem, dodaj je do ciasta i zrób brownie z wiśniami.
Kiedy masz już za sobą kilka wersji brownie, koniecznie sprawdź ten przepis. Potraktuj to jako bazę pod inne wypieki i połącz pomysły z tego przepisu z innymi sprawdzonymi poradami.
Smacznego!
Komentarze