Pistacjowa pralina i biała czekolada - tort świąteczny
2
2 godz.
9 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Pistacjowa pralina i biała czekolada - tort świąteczny

Zbliża się ważna okazja, na którą chcesz przygotować smaczny i prosty tort? Pistacjowy smak sprawdzi się tutaj znakomicie. Pyszny biszkopt, krem śmietankowy — urok tkwi w prostocie! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich za pomocą tortu o kultowym smaku, sprawdź poniższą propozycję!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Gdy zmieszasz pistacje, śmietankę, mascarpone i białą czekoladę, powstanie ciasto tak pyszne, że nie będziesz mógł się od niego oderwać! Dzięki pistacjom smak tego tortu będzie niezapomniany. Daj się namówić i spróbuj przygotować ten pyszny wypiek we własnej kuchni. Efekty z pewnością pozytywnie Cię zaskoczą.

Biszkopt i biszkopciki po bokach

Aby Twój tort prezentował się jeszcze lepiej, boki możesz ozdobić biszkopcikami domowej produkcji. Biszkopty typu Ladyfingers, dzięki smukłemu kształtowi elegancko prezentują się na większości deserów. Spróbuj więc zrobić je samodzielnie, a zyskasz prosty przepis nie tylko na dodatek do deserów, ale także smaczną przekąskę.

Przygotuj:

  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie;
  • szczyptę soli;
  • 100 g cukru pudru;
  • 50 g mąki pszennej (mąka pszenna tortowa);
  • 5 łyżeczek bardzo drobnego cukru do posypania ciasteczek;
  • opcjonalnie: cukier w niewielkiej ilości, można dodać go do ciasta.

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Narysuj na nim ołówkiem kreski o długości ok. 8-10 cm w co najmniej pięciocentymetrowych odstępach. Odwróć go i wyłóż tym samym papierem szeroką blaszkę (dzięki temu grafit nie dostanie się do ciastek);
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, ubijaj przez 4 minuty, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje;
  4. Kolejno dodawaj żółtka, ubijaj przez następne 5 minut. Zadbaj o to, by dobrze wymieszać składniki;
  5. Mąkę pszenną przesiej do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa pozostała napowietrzona;
  6. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstęp ok. 5 cm między nimi. Papier do pieczenia z narysowanymi kreskami powinien być Twoim szablonem;
  7. Posyp ciasteczka delikatnie drobnym cukrem i pozostaw na 3 minuty do wyschnięcia;
  8. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe biszkopciki ostudź na kratce kuchennej. Smacznego!

Jeśli chcesz, aby ciastka nabrały dodatkowej, cytrynowej nuty smakowej, dodaj do ciasta trochę soku z cytryny. Będą nie tylko pysznie smakować, ale i pięknie pachnieć!

Nowy deser ze składników na tort?

Jeśli zostanie Ci trochę kremu pistacjowego z przepisu głównego, możesz wykorzystać go aby uzyskać pyszny deser. Jak go przygotować?

Umieść krem pistacjowy w oddzielnej misce (może być też samo masło pistacjowe z białą czekoladą), schłodź go w lodówce przez co najmniej godzinę. Wyjmij krem i zajadaj z biszkoptami, ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie będzie smakował też podany po prostu w pucharku solo. Pamiętaj jednak, że jeśli schowasz krem do lodówki na co najmniej kilka godzin, deser będzie najlepszy w smaku.

Tort pralina pistacjowa na bogato

Chcesz, by Twój tort był jeszcze bardziej uroczysty? A może masz trochę czasu, który możesz poświęcić na uświetnienie swojego wypieku? Albo masz ochotę na niecodzienne połączenie smaków? Jeśli tak, z pewnością spodoba Ci się alternatywny przepis na tort „pralina pistacjowa". Przygotuj zatem biszkopt według głównego przepisu, a na resztę znajdziesz przepis poniżej. W tym wypieku połączymy pralinę pistacjową i krem bawarski!

Lista składników

  • 150 g obranych pistacji niesolonych;
  • 75 g zmielonych pistacji;
  • 250 g cukru;
  • 600 ml mleka;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej;
  • 4 duże żółtka (jajka należy sparzyć i dokładnie umyć);
  • 80 g Czekolady Białej E.Wedel;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • duża paczka biszkoptów ladyfingers.

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia;
  2. Pistacje zalej wrzącą wodą, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wodę wylej, a pistacje przełóż na papierowy ręcznik i obierz ze skórek poprzez pocieranie ręcznikiem;
  3. Umieść obrane pistacje na suchej patelni i praż przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Odstaw do ostudzenia. Odłóż na bok 75 g przygotowanych pistacji;
  4. 100 g cukru wsyp na rozgrzaną patelnię teflonową i karmelizuj go, aż stanie się lekko brązowy. Wtedy od razu zdejmij go z ognia, wsyp pozostałe  75 g obranych pistacji i wymieszaj składniki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Studź, aż powstały karmel zastygnie. Zmiel całość na drobno w malakserze. Odłóż na bok;
  5. Żelatynę zalej wodą (na granicy rozpuszczalności), by napęczniała;
  6. Przygotuj krem bawarski z pistacjami i białą czekoladą: mleko zagotuj, dodaj do niego zmielone pistacje. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch. Ostudź i schładzaj w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko, aby pozbyć się pistacji, zostawiając samo pistacjowe mleczko (powinno go być ok. 400 ml, gdyby było mniej, możesz uzupełnić brak zwykłym mlekiem);
  7. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i pastą waniliową na biały i puszysty krem;
  8. Mleko pistacjowe zagotuj i wrzące wlej cienkim strumieniem do żółtek. Dokładnie wymieszaj całość, tak aby nie było grudek. Mieszankę przelej do garnka z grubym dnem i postaw na małym ogniu. Mieszaj powoli, aż masa zgęstnieje (nie można jej zagotować, bo powstanie jajecznica);
  9. Do gorącej masy wrzuć połamaną na kostki białą czekoladę, aby się rozpuściła. Do jeszcze gorącej masy dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj do jej rozpuszczenia. Zadbaj o to, by dokładnie wymieszać składniki;
  10. Krem wstaw do garnka z lodowatą wodą, schłodź, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie delikatnie wmieszaj do niego ubitą na sztywno śmietankę i zmieloną pralinę pistacjową (2 łyżki zostawiając do dekoracji).
  11. Na paterę wyłóż pierwszy blat biszkoptu. Wyłóż 1/4 kremu bawarskiego. Przykryj drugim biszkoptem, i wyłóż kolejną ćwiartkę kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i wyłóż kolejną część kremu. Pozostały krem rozsmaruj starannie na bokach tortu;
  12. Przyklej do boków tortu biszkopciki, jeden obok drugiego, przycinając, gdyby były zbyt długie. Wierzch ozdób pozostałą masą pralinową, pistacjami i cukrem pudrem;
  13. Schowaj do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki się uzupełniły. Smacznego!

Komentarze