Liczba porcji12
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wsyp do głębokiej miski wszystkie sypkie składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę.

  • 2

    Oddziel białka od żółtek.

  • 3

    Żółtka ubij na puszystą masę z cukrem.

  • 4

    Dodaj do masy miękkie, posiekane masło i utrzyj na gładko.

  • 5

    Białka ubij na sztywną pianę

  • 6

    Delikatnie dodaj masę z żółtek i cukru do sypkich składników i wymieszaj.

  • 7

    Powoli wlewaj mleko, tworząc jednolitą masę.

  • 8

    Dodaj aromat migdałowy.

  • 9

    Wsyp 3 łyżki wiórków kokosowych i wymieszaj.

  • 10

    Delikatnie dodaj pianę z białek i powoli wymieszaj, uważając, aby nie straciła swojej puszystości.

  • 11

    Przygotuj formę na muffinki – wysmaruj ją delikatnie olejem lub masłem i włóż do wewnątrz papierowe papilotki.

  • 12

    Podziel czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel na kostki.

  • 13

    Posiekaj orzechy makadamia na drobno.

  • 14

    Do każdej papilotki włóż po 1 kostce czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

  • 15

    Nakładaj łyżką masę na muffiny – tak, aby wypełniła ok. 3/4 wysokości papilotek.

  • 16

    Każdą muffinkę posyp posiekanymi orzechami makadamia oraz odrobiną wiórków kokosowych.

  • 17

    Wstaw do piekarnika na 180⁰C z termoobiegiem. Piecz przez ok. 30 minut, do „suchego patyczka”.

  • 18

    Po wyjęciu z pieca susz na kratce. Możesz posypać delikatnie startą czekoladą lekko gorzką 50% E.Wedel.

  • 19

    Przechowuj muffiny czekoladowe w szczelnym słoiku – aby nie straciły miękkości i „wilgotności”.

Oceń przepis:

Co zrobić, aby muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi się udały?

Kluczem do sukcesu są starannie dobrane składniki – nie możesz sobie pozwolić na kompromisy jakościowe. Zwróć szczególną uwagę na to, z jakiej czekolady korzystasz oraz czy wykorzystywany tłuszcz jest pełnowartościowy. Pamiętaj: masło możesz opcjonalnie zastąpić olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia.

Równie ważne jest staranne, ale niezbyt długie mieszanie składników masy na muffiny. Powinna być gładka i kremowa – aby piana z białek nie straciła swojej puszystości, nie można przesadzić z czasem łączenia składników.

Pamiętaj: jeśli chcesz, aby muffinki były naprawdę puszyste, przesiej również mąkę.

 

Do mieszanki możesz też dodać odrobinę wody gazowanej (zastąp nią ok. 1/5 szklanki mleka).

Jak urozmaicić muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi?

Już samo połączenie smaku intensywnej czekolady z delikatnym aromatem makadamii i egzotyczną nutą kokosa tworzy prawdziwy raj na podniebieniu. Możesz jednak pomyśleć o tym, jak wzbogacić taką recepturę. Sprawdzą się w niej m.in.:

  • bakalie – np. rodzynki (zwłaszcza te uprzednio nasączone rumem),
  • inne odmiany orzechów oraz migdały,
  • nutka cynamonu lub kardamonu,
  • suszone owoce, np. morele,
  • owoce egzotyczne – np. małe kawałki mango.

To nie wszystko, co możesz zrobić, aby wyczarować absolutnie nietuzinkowy deser. Pomyśl również o tym, aby udekorować dodatkowo muffiny, a jednocześnie wzbogacić ich smak. W tym celu możesz wykorzystać:

  • krem chałwowy – przygotowany na bazie Chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel , serka mascarpone oraz czekolady białej E.Wedel ,
  • krem orzechowy – w którym połączysz bitą śmietanę ze zmielonymi na puch orzechami włoskimi lub laskowymi,
  • krem malinowy – na bazie mascarpone, kremówki oraz musu z malin.

Takie kremy można wycisnąć na muffiiny przy pomocy rękawa cukierniczego, a całość posypać odrobiną orzechów makadamia, wiórków kokosowych oraz kakao. Efekt będzie spektakularny. Spróbuj i przekonaj się sam!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: