Muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi
0
30 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi

Puszyste, mięciutkie i… mocno czekoladowe. Ty też lubisz babeczki w takiej odsłonie? Spróbuj zatem ich nowej wersji, która urzeknie Cię nieco egzotycznym, wyrazistym smakiem. Tego nie możesz przegapić! Wypróbuj nasz przepis na muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Co zrobić, aby muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi się udały?

Kluczem do sukcesu są starannie dobrane składniki – nie możesz sobie pozwolić na kompromisy jakościowe. Zwróć szczególną uwagę na to, z jakiej czekolady korzystasz oraz czy wykorzystywany tłuszcz jest pełnowartościowy. Pamiętaj: masło możesz opcjonalnie zastąpić olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia.

Równie ważne jest staranne, ale niezbyt długie mieszanie składników masy na muffiny. Powinna być gładka i kremowa – aby piana z białek nie straciła swojej puszystości, nie można przesadzić z czasem łączenia składników.

Pamiętaj: jeśli chcesz, aby muffinki były naprawdę puszyste, przesiej również mąkę.

 

Do mieszanki możesz też dodać odrobinę wody gazowanej (zastąp nią ok. 1/5 szklanki mleka).

Jak urozmaicić muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi?

Już samo połączenie smaku intensywnej czekolady z delikatnym aromatem makadamii i egzotyczną nutą kokosa tworzy prawdziwy raj na podniebieniu. Możesz jednak pomyśleć o tym, jak wzbogacić taką recepturę. Sprawdzą się w niej m.in.:

  • bakalie – np. rodzynki (zwłaszcza te uprzednio nasączone rumem),
  • inne odmiany orzechów oraz migdały,
  • nutka cynamonu lub kardamonu,
  • suszone owoce, np. morele,
  • owoce egzotyczne – np. małe kawałki mango.

To nie wszystko, co możesz zrobić, aby wyczarować absolutnie nietuzinkowy deser. Pomyśl również o tym, aby udekorować dodatkowo muffiny, a jednocześnie wzbogacić ich smak. W tym celu możesz wykorzystać:

  • krem chałwowy – przygotowany na bazie Chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel , serka mascarpone oraz czekolady białej E.Wedel ,
  • krem orzechowy – w którym połączysz bitą śmietanę ze zmielonymi na puch orzechami włoskimi lub laskowymi,
  • krem malinowy – na bazie mascarpone, kremówki oraz musu z malin.

Takie kremy można wycisnąć na muffiiny przy pomocy rękawa cukierniczego, a całość posypać odrobiną orzechów makadamia, wiórków kokosowych oraz kakao. Efekt będzie spektakularny. Spróbuj i przekonaj się sam!

Komentarze