Co zrobić, aby muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi się udały?
Kluczem do sukcesu są starannie dobrane składniki – nie możesz sobie pozwolić na kompromisy jakościowe. Zwróć szczególną uwagę na to, z jakiej czekolady korzystasz oraz czy wykorzystywany tłuszcz jest pełnowartościowy. Pamiętaj: masło możesz opcjonalnie zastąpić olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia.
Równie ważne jest staranne, ale niezbyt długie mieszanie składników masy na muffiny. Powinna być gładka i kremowa – aby piana z białek nie straciła swojej puszystości, nie można przesadzić z czasem łączenia składników.
Pamiętaj: jeśli chcesz, aby muffinki były naprawdę puszyste, przesiej również mąkę.
Do mieszanki możesz też dodać odrobinę wody gazowanej (zastąp nią ok. 1/5 szklanki mleka).
Jak urozmaicić muffiny czekoladowe z orzechami makadamia i wiórkami kokosowymi?
Już samo połączenie smaku intensywnej czekolady z delikatnym aromatem makadamii i egzotyczną nutą kokosa tworzy prawdziwy raj na podniebieniu. Możesz jednak pomyśleć o tym, jak wzbogacić taką recepturę. Sprawdzą się w niej m.in.:
- bakalie – np. rodzynki (zwłaszcza te uprzednio nasączone rumem),
- inne odmiany orzechów oraz migdały,
- nutka cynamonu lub kardamonu,
- suszone owoce, np. morele,
- owoce egzotyczne – np. małe kawałki mango.
To nie wszystko, co możesz zrobić, aby wyczarować absolutnie nietuzinkowy deser. Pomyśl również o tym, aby udekorować dodatkowo muffiny, a jednocześnie wzbogacić ich smak. W tym celu możesz wykorzystać:
- krem chałwowy – przygotowany na bazie Chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel , serka mascarpone oraz czekolady białej E.Wedel ,
- krem orzechowy – w którym połączysz bitą śmietanę ze zmielonymi na puch orzechami włoskimi lub laskowymi,
- krem malinowy – na bazie mascarpone, kremówki oraz musu z malin.
Takie kremy można wycisnąć na muffiiny przy pomocy rękawa cukierniczego, a całość posypać odrobiną orzechów makadamia, wiórków kokosowych oraz kakao. Efekt będzie spektakularny. Spróbuj i przekonaj się sam!
Komentarze