Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Mocno czekoladowe ciasto z bananami

Owoce i czekolada to zawsze udane połączenie. Słodki smak bananów świetnie komponuje się z gorzkim aromatem kakao. Wykorzystaj te składniki do przygotowania pysznego deseru, który sprawdzi się idealnie zarówno podczas przyjęcia i jako przekąska do pracy. Dowiedz się, jak przyrządzić mocno czekoladowe ciasto z bananami.

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 170℃ i włącz funkcję "góra-dół".

  • 2

    Do dużego naczynia przesiej suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon.

  • 3

    Banany obierz i zblenduj lub rozgnieć widelcem. Mile widziane są grudki owoców.

  • 4

    Do bananowej papki dodaj olej, jajka i oba rodzaje cukru, a następnie wymieszaj.

  • 5

    Posiekaj czekoladę na drobne kawałki.

  • 6

    Mokre składniki wlej do suchych.

  • 7

    Delikatnie wymieszaj produkty za pomocą szpatułki.

  • 8

    Dodaj pokrojoną czekoladę.

  • 9

    Dokładnie połącz składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo.

  • 10

    Wyłóż formę, np. keksówkę, papierem do pieczenia.

  • 11

    Przelej ciasto do foremki.

  • 12

    Wstaw masę do rozgrzanego piekarnika i pozostaw na minimum 60 minut.

  • 13

    Przed wyłączeniem pieca, przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli patyk po wyciągnięciu z ciasta, jest suchy, możesz wyłączyć piekarnik.

  • 14

    Odstaw do wystygnięcia.

  • 15

    Ciasto przechowuj pod przykryciem w chłodnym miejscu.

Oceń przepis:

Jakie banany wybrać?

Banany mają wyjątkową konsystencję. Świetnie zastępują jajko, sklejają ciasto i nadają mu wilgoci oraz lepkości. W połączeniu z czekoladą stanowią doskonałą podstawę do wyśmienitego ciasta. Wypieki z bananami zawsze się udają, a przygotowanie ich jest dziecinnie proste, co docenią także początkujący cukiernicy.

Do ciast wybieraj tylko dojrzałe owoce, które mają brązową skórkę. Zawierają dużo cukru, dzięki czemu wypieki z ich dodatkiem są słodkie. Nie warto miksować ich na gładki mus. Kawałki bananów w cieście sprawiają. że deser ma wyjątkową i bardzo ciekawą strukturę.

Więcej porad na temat, jak przygotować idealny czekoladowy deser znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.

 

Mocno czekoladowe ciasto z bananami w innej formie

Szukasz wyjątkowego przepisu na tort dla ukochanej osoby lub poczęstunek dla gości podczas przyjęcia? Sięgnij po sprawdzone czekoladowe ciasto z bananami. Możesz przygotować je w klasycznej keksówce i po upieczeniu pokroić w plastry. Podane na stół w towarzystwie bakalii i bitej śmietany, z pewnością przypadną do gustu każdemu.

Dobrym pomysłem jest upieczenie ciasta w okrągłej tortownicy. Aby wypiek się udał, pamiętaj o zwiększeniu ilości składników i wydłużeniu czasu pieczenia. Tak przygotowany deser, możesz potraktować jako spód do tortu i położyć na jego wierzchu np. pyszny krem czekoladowy.

Deser z bananami świetnie sprawdzi się także w formie muffinek. Odmierzoną porcję ciasta nałóż do ¾ wysokości papilotek, następnie piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka i wystudź na kratce. Ciasto w takiej formie możesz zabrać np. na drugie śniadanie do pracy.

 

Jak udekorować czekoladowe ciasto z bananami?

Aby podkreślić smak kakao i owoców, udekoruj ciasto polewą czekoladową. Potrzebujesz:

  • 1 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę pokrój na kawałki i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wlej śmietankę i powoli mieszaj, do momentu aż składniki połączą się w gładką polewę.

Ciasto ułóż na kratce. Następnie delikatnie wylej ciepłą czekoladę na wierzch ciasta i pozwól jej spłynąć na boki. Jeśli chcesz to posyp wypiek kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Równie dobrze smakują liofilizowane maliny lub suszone banany. Z pewnością znajdziesz swoje ulubione połączenie smaków!

Tak udekorowany deser umieść w lodówce, aby polewa mogła zastygnąć. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu pod przykryciem. Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, włóż ciasto do lodówki.

Nie czekaj! Wypróbuj ten deser już dziś!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: