Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić tradycyjne ciasto czekoladowe?

Lubisz wyraziste i uniwersalne desery – takie, które smakują każdemu i są doskonałe na wszystkie okazje? Jeśli tak, mamy dla Ciebie rozwiązanie idealne: ciasto czekoladowe. Słodkie, a zarazem wyważone i eleganckie – zachwyci Twoich domowników oraz gości. Zastanawiasz się, jak wykonać przepis na ciasto czekoladowe, aby wyczarować wyjątkowo smaczną przekąskę? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które sprawią, że ciasto z czekoladą dopracujesz do perfekcji. Sprawdź i zainspiruj się!

Czekoladowe ciasto to absolutny klasyk w świecie deserów. Przygotowuje się je niemal na całym świecie. Szczególnie lubią je Amerykanie i Kanadyjczycy, ale wiele odmian znajdziesz także w kuchni europejskiej. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na czekoladowe ciasto należy do jednych z najprostszych. Dlatego nie musisz się obawiać – nawet, jeśli w świecie wypieków stawiasz pierwsze kroki, Twoje ciasto czekoladowe będzie fenomenalne. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku kluczowych zasadach.

Share:

Zadbaj o:
  • NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ SKŁADNIKÓW

    Wykonując przepis na ciasto czekoladowe, szczególną wagę przywiąż do kluczowych składników zawartych w nazwie, a więc… do czekolady. Powinna wyróżniać się wyśmienitym smakiem i doskonałą jakością. Dlatego dobrym wyborem będzie czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. Pamiętaj również, że klasyczne czekoladowe ciasto może być przyrządzone również z dodatkiem kakao – ono również powinno być wyraziste, np. jak kakao ciemne z Ghany E.Wedel.

  • DOKŁADNE UBICIE JAJEK Z CUKREM I PRZESIANIE MĄKI

    Jajka z cukrem powinny stanowić delikatną, puszystą masę – ubij je przy pomocy rózgi lub miksera na nieco wyższych obrotach. Dopiero, gdy osiągniesz idealną konsystencję, dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz, ewentualnie, kakao. Klasyczne czekoladowe ciasto ma puszystą i delikatną konsystencję. Nie ma w niej miejsca na grudki i inne „niedociągnięcia”. Zadbaj zarówno o przesianie mąki, jak i o jej stopniowe dodawanie do mokrych składników – dzięki temu masa zyska idealnie gładką konsystencję.

  • PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWEJ POLEWY

    Po ostudzeniu nałóż na ciasto polewę. Każdy dobry przepis na czekoladowe ciasto uwzględnia przygotowanie polewy, która trafi na wypiek już po wyjęciu go z piekarnika. Aby ją przyrządzić, rozpuść dobrej jakości czekoladę w kąpieli wodnej lub w śmietance-kremówce. Uważaj, aby nie zagotować tak przygotowanej polewy na ciasto z czekoladą, ponieważ mogłaby się zważyć! Jeśli zaś wolisz coś prostszego – posyp gotowe ciasto z czekoladą cukrem pudrem.

  • UROZMAICENIE PRZEPISU NA CIASTO CZEKOLADOWE

    Zastanawiasz się, czy możesz w jakiś sposób urozmaicić przepis na czekoladowe ciasto? Oczywiście, że tak! Klasyczne ciasto z czekoladą lubi urozmaicenia i pozostawia Ci bardzo szerokie pole do popisu. Przede wszystkim masz możliwość urozmaicenia smaku poprzez zamianę czekolady gorzkiej na inną – np. taką jak czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel, czy też na czekoladę mleczną E.Wedel. Możesz też zmieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady.

  • DODANIE DODATKOWYCH SKŁADNIKÓW

    Czekoladowe ciasto nabierze również rumieńców wówczas, gdy dodasz mu odrobinę pikanterii – i to dosłownie. Niejeden przepis na czekoladowe ciasto sugeruje dodanie do masy np. płatków chilli czy czerwonego pieprzu – ich pikanteria przełamuje słodycz, dodając całej kompozycji wielowymiarowości. Ciekawą kompozycją będzie też ciasto z czekoladą oraz bakaliami – do ciasta możesz dodać np. posiekane orzechy czy rodzynki.

Uważaj na:
  • ZACHOWANIE WŁAŚCIWEJ TEMPERATURY PIECZENIA

    Ciasto czekoladowe najlepiej piec w temperaturze 170-175˚C, z termoobiegiem. Wówczas proces odbędzie się równomiernie.

  • CZAS PIECZENIA CIASTA

    Czas pieczenia jest uzależniony m.in. od wielkości tortownic lub formy, do której trafi ciasto z czekoladą, a co za tym idzie – od jego grubości. Czekoladowe ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 21 cm będzie potrzebowało ok. 40 min do osiągnięcia idealnej konsystencji, a w większych – ok. 30-35 min. Sprawdzaj jego stan przy pomocy drewnianego patyczka już po ok. pół godziny, aby sprawdzić czy ciasto czekoladowe się nie przypala.

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI SKŁADNIKÓW

    Jeśli przygotowujesz więcej niż jedno ciasto z czekoladą, składniki, które zawiera Twój przepis na ciasto czekoladowe, pomnóż proporcjonalnie. Przykładowo, na podwójną porcję będziesz ich potrzebować dwukrotnie więcej.

  • PIECZENIE NA OSTATNIĄ CHWILĘ

    Pamiętaj, że aby wykonać przepis na ciasto czekoladowe w klasycznej wersji, nie potrzebujesz wiele czasu. Najwięcej poświęcisz go na roztopienie kostek czekolady oraz samo pieczenie. Jednak, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki niezbędne, aby powstało czekoladowe ciasto, wystarczy dosłownie kilka minut.

  • OSTUDZENIE CIASTA PRZED NAŁOŻENIEM POLEWY I PODANIEM

    Gdy patyczek będzie suchy, wyjmij ciasto z czekoladą z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Dopiero, gdy osiągnie pokojową temperaturę, wyjmij je delikatnie z blaszki i udekoruj w wybrany sposób, np. nakładając polewę, a następnie pokrój. Innym ciekawym pomysłem na ciasto z czekoladą jest dodanie do niego ulubionych konfitur. Jak? Gotowy placek możesz przekroić na pół (w poziomie), a następnie między dwiema połówkami umieścić np. konfiturę wiśniową lub śliwkową.

  • TO, BY ZASERWOWAĆ CIASTO Z CZEKOLADĄ W ODPOWIEDNI SPOSÓB

    Czekoladowe ciasto dobrze skomponuje się np. z kawą lub herbatą – zwłaszcza na deser. Możesz również przygotować je na przyjęcie rodzinne – po przepis na czekoladowe ciasto bardzo chętnie sięga się np. na imprezach urodzinowych. Jeśli chcesz, ten smakołyk może zastąpić nawet tort – bez trudu wbijesz w ciasto czekoladowe świeczkę! Efekt wow! gwarantowany.

  • ZBYT POSPIESZNE PRZYGOTOWYWANIE CIASTA

    Sam przepis na ciasto czekoladowe jest, wbrew pozorom, stosunkowo prosty do zrealizowania. Poradzisz sobie z nim nawet, jeżeli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, a rezultaty wprawią w zachwyt nawet największych smakoszy. Jedyne, o co musisz zadbać, to aby podążać za wszystkimi wskazówkami, jakie zawiera przepis na czekoladowe ciasto na spokojnie i bez pośpiechu. Idea „slow food” w tym przypadku sprawdza się niezawodnie.