Liczba porcji12
Łączny czas:5 godz. 50 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Łatwe

Misja "uratować" zakalec – przepis na ciasto czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki masła
  • 3 żółtka jaj i jedno białko
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Dwie tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedelv
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Żeby powstało pyszne ciasto czekoladowe, w pierwszej kolejności wykonaj rozczyn drożdży. Do czystego naczynia pokrusz drożdże, dodaj cukier, a następnie zalej składniki ciepłym mlekiem. Całość mieszaj do momentu połączenia, po czym odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut – tak, aby drożdże zaczęły pracować.

  • 2

    Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao ciemne z Ghany E.Wedel. W oddzielnym naczyniu żółtka utrzyj z cukrem i dodaj je do przesianych wcześniej suchych składników. Dodaj rozczyn oraz roztopione masło i zacznij wyrabianie. Ciasto czekoladowe wymagać będzie od Ciebie odrobiny wysiłku. Jednak, aby je „przechytrzyć” możesz wykorzystać robot kuchenny. Pamiętaj tylko, aby do mieszania użyć odpowiedniej nakładki. Maszyna powinna pracować przez około 15 minut, na najniższych obrotach.

  • 3

    Powstałe ciasto czekoladowe przykryj ściereczką na minimum dwie godziny (do wyrośnięcia). Zapewnij ciastu odpowiednie warunki do wyrastania, umieszczając je w ciepłym miejscu.

  • 4

    Po upływie wyznaczonego czasu zagnieć ponownie ciasto i włóż je do tortownicy o średnicy 28 centymetrów. Pozostaw na 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez 40 minut. Pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

  • 5

    Ciasto czekoladowe może powstać i z dobrze upieczonego ciasta drożdżowego, i z zakalca. Ta druga opcja jest nawet lepsza, ciasto jest bowiem wtedy bardziej wilgotne. Aby „udoskonalić niedoskonałość” wypieku należy przykryć go musem czekoladowym. W tym celu czekoladę gorzką klasyczną 64 % E.Wedel rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Połączone tak składniki pozostaw do wystudzenia.

  • 6

    Białka oddziel od żółtek. Ubij żółtka z cukrem pudrem i dodaj do jeszcze ciepłej czekolady z masłem. Wymieszaj starannie całość. Białka ubij na sztywną pianę, po czym partiami mieszaj je z masą czekoladową. Otrzymanym musem pokryj dokładnie ciasto czekoladowe i włóż je do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto możesz podawać z bitą śmietaną.

Oceń przepis:

Zdarza się, że zabawy w cukiernika nie zawsze kończą się dla nas zadowalającym efektem. Raz może zawinić zbyt mała ilość danego składnika, innym razem nasz sprzęt domowy nie wykona poprawnie powierzonego mu zadania. Są takie ciasta, których samo wykonanie przyprawia nas o ból głowy. Do tych „kapryśnych” wypieków należy ciasto drożdżowe. Bazuje ono na podstawowych składnikach, jednak często zbyt duża ilość np. masła może sprawić, że powstanie zakalec. Nie każdy jest jego miłośnikiem, jednak warto wiedzieć, co można z nim zrobić, kiedy zjawi się bez zaproszenia w naszym piekarniku. Dzięki powyższemu przepisowi poradzisz sobie z nim bez problemu!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: