Wilgotne ciasto o smaku czekolady i truskawek
1
40 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Wilgotne ciasto o smaku czekolady i truskawek

Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to warto jest mieć w zanadrzu ten przepis. Korzystając z niego stworzysz niesamowity wypiek, który idealnie łączy słodycz czekolady z przyjemnym, lekko kwaskowatym posmakiem truskawek. Gotowi na nowe cukiernicze wyzwanie? To zaczynamy!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Idealny balans smaków – połączenie czekolady z truskawkami

Truskawki są kochane przez niemal wszystkich. Nic więc dziwnego, że z powodzeniem wykorzystywane są także podczas pieczenia ciast czekoladowych! Owoce te, o nieco kwaskowatym posmaku, doskonale współgrają z bogatym smakiem czekolady. Aby uzyskać jak najlepsze efekty skorzystaj z porady – Jak upiec pyszne ciasto o smaku czekolady i truskawek. Dowiesz się z niej, że:

  • składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową,
  • truskawki mogą być świeże lub mrożone,
  • czekolada i kakao wybierane do wypieku powinny mieć intensywny smak, który najlepiej wyeksponuje truskawki,
  • temperatura pieczenia powinna wynosić około 180 stopni Celsjusza, a optymalny czas pieczenia od 40 do 50 minut (ciasto nie może być surowe, ale też nie powinno być wysuszone, tylko przyjemnie wilgotne).

Sposób przygotowania – czy tylko jeden jest właściwy?

Oczywiście, że nie! Tutaj, podobnie jak w wielu innych przepisach panuje duża dowolność, jeżeli chodzi o formę podania deseru. My zaproponowaliśmy jedną z najszybszych wersji tego wypieku, a mianowicie dodanie kawałków owoców do ciasta. To sprawdzony sposób, żeby zachować ich smak, a zarazem efektownie zaprezentować deserJeżeli jednak posmakuje Ci połączenie truskawek z czekoladą, na pewno zechcesz przetestować je również w innych formach. Wtedy możesz:

  • z truskawek zrobić mus lub galaretkę, którymi nakryjesz czekoladowe ciasto,
  • truskawki możesz przerobić na dżem, którym nadziejesz czekoladowe ciasto lub wykonane z niego muffinki,
  • truskawki mogą stanowić bazę do przygotowania kremu, którym przełożysz ciasto przekrojone na dwa blaty,
  • w bardziej wytwornym wydaniu owoce nadadzą się jako element składowy tortu. Możesz zrobić z nich masę do przełożenia biszkoptów czekoladowych, a dodatkowo ułożyć jako dekorację na blacie tortu.

Wilgotne ciasto o smaku czekolady z dodatkiem truskawek doskonale smakuje bez dodatków. Możesz jednak urozmaicić je również na inny sposób, a mianowicie, serwując z różnymi dodatkami. Oczywistym wyborem będą tu owoce świeże (jagody, borówki, brzoskwinie). Ale skoro ten przysmak kojarzy się głównie z latem dobrym pomysłem będzie wzbogacenie go Lodami Kusząca Wanilia lub Lodami Ptasie Mleczko® Waniliowe z Czekoladą Deserową E.Wedel.

Komentarze