Jak zmodyfikować przepis na krem czekoladowy z owocami leśnymi?
Przepis na krem czekoladowy można w łatwy sposób zmodyfikować, dostosowując go do własnych preferencji. Najszybszym sposobem na zmienienie ostatecznego smaku deseru jest wybranie innych owoców. Jeśli chcesz pozostać w leśnych klimatach, doskonale sprawdzą się borówki, jeżyny czy maliny. Z takimi owocami świetnie skomponuje się agrest, żurawina czy czarne i czerwone porzeczki. Dodając je do kremu można zmieniać smak deseru, dopasowując go do własnych upodobań.
Możesz również postawić na nieco inny wariant czekolady, o mniejszej zawartości kakao, taką jak czekolada E.Wedel Klasyczna Gorzka 64%. Jeśli chcesz, nie musisz rozpuszczać całej tabliczki. Wystarczy posiekać pozostałą część i dorzucić ją do masy. Idealnie sprawdzą się też drobno posiekane orzechy, które zmienią nieco konsystencję całego deseru. To prosty przepis, który można modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami czy dostępnymi składnikami.
Jak podawać krem czekoladowy z owocami leśnymi?
Krem czekoladowy z owocami leśnymi można podawać na kilka sposobów.
Najłatwiejsze jest przełożenie go do pucharków. Jeśli chcesz, aby deser prezentował się naprawdę efektownie, wykorzystaj specjalny rękaw cukierniczy i ułóż z masy piękne kształty. Tak przygotowany krem można udekorować świeżymi owocami umieszczonymi na wierzchu. Dobrze sprawdzą się bakalie czy wiórki owocowe. Możesz pokusić się także o ztarcie na drobnych oczkach kilku kostek czekolady – najlepiej czekolady E.Wedel Białej Karmelowej oraz czekolady E.Wedel Mocno Mlecznej – i posypać nimi krem.
Krem czekoladowy możemy serwować solo, jako samodzielny deser lub jako element większej całości, np. układając go na brownie. Tego typu mus sprawdzi się także jako dekoracja babeczek, np. tych z białą czekoladą w środku.
Jak udekorować krem czekoladowy z owocami leśnymi?
Jeśli zdecydujesz się na podanie kremu czekoladowego w pucharku, warto zadbać o jego odpowiednie udekorowanie. Najłatwiejszym sposobem jest wysypanie na jego wierzch świeżych owoców. Doskonale sprawdzi się też listek mięty, który pozwala na przełamanie barwy całego deseru. Krem czekoladowy z owocami leśnymi można posypać także wiórkami kokosowymi lub z czekolady E.Wedel Białej. Dobrym wyborem się też herbatniki czy posiekane na kawałki orzechy (polecamy pistacje).
Krem czekoladowy z owocami leśnymi zwykle przygotowuje się latem, ale jeśli masz dostęp do mrożonych produktów, możesz zrobić go również zimą. Warto dostosowywać dekorację takiego deseru do aktualnej pory roku czy okazji. To bardzo prosta kompozycja, która sprawdza się doskonale w połączeniu z wieloma składnikami, od owoców, przez kawałki czekolady, aż po orzechy.
Komentarze