Co zrobić, aby krem czekoladowy do kanapek i naleśników się udał?
Tajemnica idealnego kremu czekoladowego drzemie w świeżych i dobrej jakości orzechach oraz czekoladzie. Tylko tak przygotowana masa będzie zachwycać smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem. W przypadku użycia, np. gorzkich, zepsutych orzechów krem będzie do wyrzucenia. Dlatego koniecznie sprawdzaj świeżość używanych produktów przed dodaniem ich do pozostałych składników!
Warto również zwrócić uwagę na stopień zmielenia orzechów. To one chłoną mleko i zapewniają kremową konsystencję czekolady. Jednak jeśli będą zbyt długo szatkowane, to zmienią się w masło orzechowe. Natomiast, jeśli pozostawisz w kremie zbyt duże kawałki orzechów, to będziesz mieć problem z rozsmarowywaniem czekolady.
Masz trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji kremu? Zbyt rzadka masa to efekt dodania zbyt dużej ilości mleka. Uratujesz deser, jeśli dodasz do niego rozpuszczoną czekoladę lub kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Rób to stopniowo i stale kontroluj konsystencję kremu. Natomiast, jeśli masz problem ze zbyt gęstą czekoladą, wlej kilka łyżek ciepłego mleka i szybko wymieszaj. Dzięki temu krem nabierze lekkości i łatwiej będzie go zmiksować.
Pamiętaj, że jeśli będziesz przechowywać krem czekoladowy w lodówce, to może stwardnieć. Aby szybko przywrócić mu odpowiednią konsystencję, podgrzej go przez kilka minut w kąpieli wodnej lub wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.
Jak urozmaicić smak kremu czekoladowego do kanapek i naleśników?
Szukasz pomysłu na to, jak zwykły krem czekoladowy zmienić w coś niezwykłego, co rozpieści zmysły? Krem możesz urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami. Do przygotowanej masy dodaj:
- szczyptę ostrej papryki. Słodycz doskonale równoważy pikantną nutę i sprawia, że całość niepowtarzalnie smakuje. To świetny wybór, jeśli szukasz czegoś dla amatorów mocniejszych aromatów,
- bitą śmietanę, która doda lekkości i sprawi, że krem będzie doskonały, do np. udekorowania brownie, przełożenia tortu lub jako dodatek do muffinek. Jego mocno czekoladowa nuta świetnie będzie komponować się również ze świeżymi, soczystymi owocami, np. malinami lub truskawkami,
- wiórki kokosowe. Ich egzotyczny smak idealnie pasuje do wytrawnego kremu. To również dobry wybór, jeśli chcesz zagęścić masę, a nie masz kakao lub dodatkowej tabliczki czekolady.
Takie kremy doskonale sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Przygotuj bazę i dodatki, a każdy będzie mógł stworzyć swoją ulubioną wersję czekoladowego przysmaku. Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!
Komentarze