Kostkę piernikową z polewą czekoladową z łatwością przygotujesz w domu i podasz na każdą okazję. Domowa kostka piernikowa to obowiązkowy przepis na jesienne i zimowe wypieki. To proste ciasto piernikowe, które przygotujesz przez cały rok i podasz ze smacznymi dodatkami.
Sprawdź jak zrobić domową kostkę piernikową i pożegnać wycieczki do cukierni, gdy tylko masz ochotę na coś słodkiego. Zdecyduj się też na ciasto piernikowe, jeśli spodziewasz się gości – z pewnością poproszą o dokładkę.
Koniecznie przeczytaj do końca i dowiedz się, jak możesz dopasować ten przepis do swojego gustu. Przepis na kostkę piernikową to świetna baza pod cukiernicze eksperymenty i testowanie nowych smaków.
Kostka piernikowa. Przepis na niejedną imprezę
Kostka piernikowa to świetny pomysł na wypiek, który podasz przy okazji dowolnej uroczystości. Przygotuj ją z okazji urodzin, imienin i kolejnej rocznicy ślubu. Dzięki urozmaiceniu przepisu o słodkie dodatki dopasujesz kostkę piernikową do okazji i zaproszonych gości.
Domowa kostka piernikowa z powodzeniem może zastąpić tradycyjne przepisy na piernik znane z długiego czasu przygotowania. Lubisz piernik staropolski? To świetnie. Sprawdź jak zrobić kostkę piernikową i porównaj wypieki. Ciekawe kto wygra to piernikowe starcie?
Boże Narodzenie, impreza sylwestrowa to tylko niektóre okazje do przygotowania kostki piernikowej. Pamiętaj o tym przepisie, by móc do niego wrócić za każdym razem, gdy nabierzesz ochoty na piernikowy wypiek.
Jak urozmaicić przepis na kostkę piernikową?
Kostki piernikowe mają to do siebie, że zazwyczaj szybko znikają z talerza. Spodziewaj się próśb o dokładkę. Mylisz o sposobach na urozmaicenie przepisu, by za każdym razem móc oczarować gości? Sprawdź nasze pomysły.
Kostka piernikowa z powidłami śliwkowymi
Powidła lub dżem to pyszny pomysł na zmianę podstawowego przepisu. Możesz nimi zastąpić warstwę marcepanu. Dobrym pomysłem jest przekrojenie ciasta na trzy części i posmarowanie jednej z nich powidłami śliwkowymi lub Twoim ulubionym dżemem. Weź pod uwagę także nieoczywiste smaki przetworów – pomarańczowe, ananasowe, figowe.
Kostka piernikowa cała w czekoladzie
Kiedy ciasto przestygnie i wszystkie warstwy połączą się na stałe, pokrój je w kostki. Każdą z nich oblej polewą czekoladową i poczekaj aż czekolada stężeje. Polewę uzyskasz w szybki i prosty sposób poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Tak przygotowana polewa zastygnie i utworzy smaczną czekoladową skorupkę na cieście.
Marcepanowa kostka piernikowa
Ciekawe przełamanie czekoladowego ciasta możesz osiągnąć poprzez sięgnięcie po masę marcepanową – jej wyjątkowy smak mielonych migdałów wspaniale komponuje się z głębokim aromatem czekolady i pulchną konsystencją ciasta. Wystarczy, że potraktujesz ciasto jak biszkopt – przekrój je w poprzek i przełóż części rozwałkowaną wcześniej masą. Pamiętaj tylko, aby podsypywać ją cukrem pudrem, a nie mąką!
Kostka piernikowa z cukrem pudrem zamiast polewy czekoladowej
To idealna alternatywa dla fanów skromniejszych deserów. Przygotuj kostkę piernikową, lecz zamiast oblewać ją kolejną dawką czekolady, oprósz ciasto grubą warstwą cukru pudru.
Kostka piernikowa z lukrem
Zamiast polewy czekoladowej, przygotuj lukier. Możesz dodać do niego sok i skórkę z cytrusów lub aromat waniliowy. Oblej kostkę piernikową i gotowe.
Kostka piernikowa z posypkami
Ten przepis to idealny pomysł na imprezowy przysmak. Sięgnij po kolorową, cukrową posypkę, starte pistacje, wiórki kokosowe, owoce goji, które trafią na wierzch ciasta jako posypka. Dzięki temu Twoja kostka piernikowa za każdym razem może być nieco inna.
Mistrzowska polewa czekoladowa – przygotuj ją w parę minut
Kostka piernikowa z polewą czekoladową to dobrana para. Polewa czekoladowa, która trafia na ciasto w przepisie ma finalnie zastygnąć na cieście. Jeśli chcesz przygotować lejącą się polewę, która nie stężeje do stałej postaci, wypróbuj sprawdzony sposób.
Zamień czekoladę mleczną na Czekoladę Białą E. Wedel 80 g – kostka piernikowa w polewie z białej czekolady – będzie pysznie.
Jak przygotować polewę z białej czekolady?
Na początek przygotuj potrzebne składniki. Sięgnij po 160 g Czekolady Białej E.Wedel i 220 ml śmietanki kremówki 36%.
Połam czekoladę na drobne kawałki, a następnie podgrzej śmietankę – zagotuj ją, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij rondelek ze śmietaną z ognia.
Dodaj do gorącej śmietany połowę porcji czekolady (80 g). Zamieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż cała czekolada się rozpuści. Ale pachnie... Czujesz ten aromat?
Teraz dodaj resztę czekolady (80 g) i ponownie zamieszaj. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, postaw rondel ponownie na małym ogniu i nie przestawaj mieszać.
Jeśli polewa czekoladowa jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka lub śmietanki i zamieszaj – możesz ponownie postawić rondel na mały ogień.
Pamiętaj, że polewa czekoladowa w miarę stygnięcia będzie tężeć. Oblej nią gotową kostkę piernikową i odstaw na chwilę. Kostka piernikowa oblana polewą z białej czekolady gotowa – palce lizać.
Na wierzch ciasta możesz dodać pyszne dodatki, które sprawią, że Twój wypiek będzie niepowtarzalny. Sięgnij po blanszowane owoce: maliny, jeżyny i borówki, a może kandyzowane wiśnie czy pomarańcze?
Kostka piernikowa z polewą czekoladową – przepis dla każdego
Wiesz już jak przygotować kostkę piernikową bez wychodzenia z domu. Zgromadź potrzebne składniki i upiecz pyszne ciasto z ulubionymi dodatkami. Przetestuj wszystkie pomysły na urozmaicenie przepisu i podziel się nim z rodziną i bliskimi. Smacznego!
Komentarze