Kladdkaka
30 min
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Kladdkaka

Klasyczne ciasta czekoladowe są zawsze dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak znudziło Ci się przygotowywanie ich w tradycyjny sposób, koniecznie musisz wypróbować przepis na pyszne szwedzkie ciasto czekoladowe. Kladdakaka to mocno czekoladowe ciasto, które z zewnątrz jest przyjemnie chrupiące, a w środku miękkie i rozpływające się w ustach. To prawdziwa gratka dla każdego fana pysznej czekolady w skandynawskim wydaniu. A co najlepsze, ten prosty przepis przygotujesz w zaledwie 30 minut. Do dzieła!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Choć liczy się iczy się wnętrze – zwłaszcza w przypadku deserów – to estetyka deseru także ma niebagatelne znaczenie. Sprawdź, jak możesz urozmaicić przepis na mocno czekoladowe ciasto kladdkaka, dodając zarówno składniki do środka ciasta, jak i odpowiednio je dekorując.

Kladdkaka to pomysł na pyszne ciasto czekoladowe

Oczywiście to od Ciebie często zależy, jak podasz czy udekorujesz swoje danie. Ciasto czekoladowe kladdkaka jest proste w przygotowaniu i można powiedzieć, że równie prosto wygląda. Ale ze względu na swoje wnętrze, zadziwi każdego fana dobrej czekolady i oryginalnych wypieków. Rozkosznie chrupiąca skorupka skrywa przyjemnie ciągnące się i rozpuszczające w ustach czekoladowe nadzienie. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów.

Jeśli masz ochotę na szybkie ciasto, które z łatwością przygotujesz w domu, wybierz przepis i już w ciągu kilku minut przygotuj wyjątkowe ciasto kladdkaka. W jaki sposób możesz podać ten pochodzący ze Szwecji wypiek?

Co możesz podać do czekoladowego ciasta kladdkaka?

Do swojego wyjątkowego ciasta kladdkaka, możesz na przykład podać pyszne lody E.Wedel OH! Waniliowe. Jeśli planujesz jeszcze bardziej osłodzić swój deser, wybierz lody E.Wedel OH! Słony karmel. Ciasto najlepiej smakuje podawane na ciepło wraz z chłodnym dodatkiem w postaci lodów na talerzyku. Jeśli chcesz, możesz również nałożyć je bezpośrednio na ciasto kladdkaka, wówczas roztopią się szybciej, przykrywając Twój wypiek przyjemną „polewą”. Ty oraz Twoi goście poczujecie się jak w ekskluzywnej restauracji, gdy podasz wszystkim tak pięknie wyglądający talerz z deserem.

Jeśli masz mniej czasu, wystarczy, że posypiesz swoje szwedzkie ciasto czekoladowe cukrem pudrem, a na jego wierzchu umieścisz ulubione sezonowe owoce – np. wiśnie czy porzeczki. Do dekoracji sprawdzi się także polewa czekoladowa, np. z białego wariantu, dzięki czemu Twoje ciasto będzie w dwóch różnych kolorach. Wierzch możesz posypać pokruszonymi orzechami, np. pistacjami, które nieco zbalansują słodki smak wypieku, ale bez problemu możesz użyć kilku rodzajów orzechów, jak chociażby włoskie czy laskowe. Wypróbuj różne warianty i znajdź ten, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim kubkom smakowym.

Dwa przepisy, ten sam pyszny smak

Jeśli smakuje Ci szwedzkie ciasto kladdkaka, możesz do niego przygotować klasyczne proste ciasto czekoladowe i porównać, które z nich bardziej wpływa na Twoje kubki smakowe. Podziel się obydwoma deserami ze swoimi znajomymi, bo w gronie najbliższych, wszystko smakuje lepiej. Poza tym – przecież warto się dzielić tym, co najlepsze!

Komentarze