Jak zrobić kremowe smoothie z białą czekoladą i kruszonką?
0
5 min
2 porcje
Łatwe
Napoje i koktajle

Jak zrobić kremowe smoothie z białą czekoladą i kruszonką?

Lubisz słodkie, deserowe napoje? Jeśli tak, kremowe smoothie z białą czekoladą i kruszonką będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Zastanawiasz się, jak przygotować ten nietuzinkowy smakołyk? Oto przepis, który pozwoli Ci to zrobić, nawet jeśli jesteś początkujący!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, przygotowanie kremowego smoothie z białą czekoladą i kruszonką to proste zadanie, z którym spokojnie poradzisz sobie w kilka minut. Ten przepis możesz wykorzystać np. wówczas, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście bądź kiedy po prostu masz ochotę na słodkie co nieco. Na pewno Ci zasmakuje. Dobra wiadomość jest też taka, że możesz swobodnie modyfikować składniki tego nietuzinkowego deseru, aby powstało coś naprawdę wyjątkowego.

Co zrobić, aby kremowe smoothie z białą czekoladą i kruszonką naprawdę się udało?

Kluczowa kwestia to oczywiście, jak zawsze, wysoka jakość składników, z których powstaje smoothie. Nie możesz sobie pozwolić na wykorzystanie tych z gorszej półki, ponieważ deser po prostu straci na smaku i konsystencji. Dlatego upewnij się, że:

  • banan, którego wybierasz, jest dostatecznie dojrzały – nie przejmuj się, jeżeli jego skórka jest delikatnie brązowa. To znak, że będzie intensywnie słodki,
  • stawiasz na sprawdzoną czekoladę, która ma delikatny smak oraz idealną konsystencję – to ważne, aby topiąc się, nie utworzyła grudek,
  • sięgasz po mleko pełnotłuste oraz po śmietankę kremówkę – wysoka zawartość tłuszczu podniesie ich kremowość.

Potrzebujesz inspiracji bądź sprawdzonych porad? Sprawdź, na co zwrócić uwagę przygotowując gorącą czekoladę.

Jak urozmaicić przepis na smoothie z białą czekoladą i kruszonką?

Przy smoothie możesz sobie pozwolić na wiele eksperymentów ze smakiem – tak, aby za każdym razem ten wyjątkowy koktajl smakował zupełnie inaczej. A co dokładnie możesz zrobić?

  • Dodaj do mleka i banana 1-2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel – nada deserowi mocnego, czekoladowego posmaku i przełamie słodycz białej czekolady E.Wedel. Opcjonalnie możesz dodać też szczyptę chilli, które sprawi, że przysmak będzie nieco pikantny.
  • Do topiącej się śmietanki z czekoladą dodaj pół łyżeczki (lub więcej) dobrej kawy mielonej. Dzięki temu deser zyska intensywny, kawowy posmak, który – podobnie jak kakao – przełamie intensywną słodycz.
  • Udekoruj deser nie tylko kruszonką, ale także np. ulubionymi bakaliami czy też owocami. Może na nim zagościć również listek mięty albo… bazylii. Spróbuj potraktować ten zielony dodatek nie tylko jako dekorację. Efekt na pewno Cię zaskoczy!

Pamiętaj także, że powyższe składniki posłużą do przygotowania 1 dużej lub 2 małych porcji tego nietuzinkowego deseru. Jeśli przed Tobą przyjęcie dla znajomych, pomnóż wskazaną ilość składników przez dwa lub trzy. Bardzo ważne jest, aby zachować proporcje wskazane w przepisie – zwłaszcza przygotowując krem ze śmietany i czekolady. Zbyt dużo lub zbyt mało śmietany czy też czekolady może zaburzyć konsystencję całej kompozycji.

Życzymy smacznego!

Komentarze