Następne
Wróć do listy porad

Gorąca czekolada – jak ją zrobić?

Masz ochotę na coś słodkiego, kremowego i rozgrzewającego? Rozwiązanie jest tylko jedno: to przepyszna gorąca czekolada. Taka, która rozpływa się w ustach i urzeka aksamitnym smakiem. Pytanie jednak, co zrobić, aby czekolada do picia była gęsta i niesamowicie smaczna? Oto, co zrobić, aby przepis na gorącą czekoladę się udał. Sprawdź nasze wskazówki, aby przekonać się, że wyczarowanie idealnego płynnego deseru jest prostsze niż myślisz!

Czekolada pitna to przysmak, który był znany już setki lat temu. Raczyli się nim Indianie w Ameryce Południowej, skąd czekoladę sprowadziliśmy do Europy. Do dziś nie brakuje miłośników tego napoju, a gorąca czekolada do picia jest serwowana niemal na całym świecie. Możesz się nią uraczyć, odwiedzając jedną z Pijalni Czekolady E.Wedel albo… przyrządzić idealną wersję samodzielnie. Jak to zrobić?

Share:

Zadbaj o:
  • WYSOKIEJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ I DOBRĄ ŚMIETANKĘ

    Gęsta, pyszna, gorąca czekolada powstanie wyłącznie wówczas, gdy do jej przyrządzenia wybierzesz naprawdę dobrą podstawę. Jest nią prawdziwa czekolada. Jaka? doskonale sprawdzi się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel lub w słodszej wersji czekolada mleczna E.Wedel. Drugi kluczowy składnik, na którym oparta jest perfekcyjna czekolada pitna, to śmietanka, w której rozpuszczasz słodką tabliczkę. Musi to być śmietana kremówka, a więc ta zawierająca 30% tłuszczu.

  • POWOLNE PODGRZEWANIE

    Aby gorąca czekolada się nie zwarzyła, pozwól jej się roztopić w śmietance bardzo powoli. Zachowaj mały płomień i cierpliwie mieszaj napój. Dzięki temu gorąca czekolada do picia będzie perfekcyjnie gładka. Nie dopuść też do zagotowania się napoju. Obserwuj uważnie cały proces i w razie potrzeby reaguj – np. odstawiając rondelek z płomienia lub po prostu zmniejszając go.

  • DOPRAWIENIE CAŁOŚCI

    Czekolada na gorąco smakuje doskonale sama w sobie – bez żadnych dodatków. Jednak możesz też dodatkowo ją urozmaicić różnymi przyprawami – np. cynamonem czy chilli. Nie bój się eksperymentować – gorąca czekolada do picia niejedno ma imię! Możesz sięgnąć także po wanilię czy aromat migdałowy lub marcepanowy. Dobrym pomysłem jest dodanie do czekolady alkoholu – już po tym, jak czekolada pitna będzie rozpuszczona. Dobrze skomponują się z nią np. rum, likier śmietankowy czy amaretto.

  • STWORZENIE WYJĄTKOWEJ MIESZANKI

    Czekolada na gorąco ma wiele odmian. Marzy Ci się słodka i delikatna czekolada pitna? Zamień gorzką lub mleczną tabliczkę na czekoladę białą – zyskasz bardzo subtelny napój. Jeżeli gorąca czekolada do picia w tej wersji wyda Ci się zbyt mdła, przełam jej smak np. konfiturą z róży czy lekko kwaskowymi, świeżymi malinami. A może czekolada do picia po aztecku? Przepis na gorącą czekoladę w tej wersji jest prosty: rozpuść dobrą czekoladę gorzką, a do napoju dodaj pół łyżeczki chilli w proszku.

  • SIĘGNIĘCIE PO NIETUZINKOWE DODATKI

    Gorąca czekolada w wersji pitnej lubi również połączenie z… solą. Sięgnij po jej szczyptę zwłaszcza wówczas, gdy powstaje mleczna czekolada na gorąco. Sól w ciekawy sposób przełamie jej intensywną słodycz. Gorąca czekolada do picia sprawdzi się również uzupełniona o konfiturę – np. wiśniową czy różaną. Aby urozmaicić przepis na gorącą czekoladę, możesz również dodać do niej gałkę lodów. Kontrast chłodnego z ciepłym zdziała prawdziwe cuda!

Uważaj na:
  • DELIKATNE PODGRZEWANIE NAPOJU

    Im mniejszy płomień, tym lepiej – i to już od momentu, kiedy trafi na niego sama śmietanka lub ta zmieszana z mlekiem. Nie dopuść do tego, by czekolada do picia się zagotowała, ponieważ mogą się w niej pojawić nieestetyczne grudki. Aby gorąca czekolada osiągnęła idealną konsystencję, potrzebuje min. 4 minut powolnego roztapiania. Nie spiesz się, bo w efekcie na dnie rondelka może pozostać nieroztopiony kawałek przysmaku, przez co czekolada pitna straci swój urok.

  • PODAWANIE TUŻ PO PRZYGOTOWANIU

    Gorąca czekolada, zgodnie z nazwą, musi być podawana na ciepło. Wtedy smakuje najlepiej, a przy okazji ma perfekcyjną konsystencję. Wykorzystaj więc swój przepis na gorącą czekoladę tuż przed jej zaserwowaniem bliskim lub znajomym. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut! Bez względu na to, jaki kształt ostatecznie przybierze przyrządzona przez Ciebie gorąca czekolada, pewne jest jedno: ten słodki deser podbije serca wszystkich, którzy zdecydują się go skosztować.

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI MIĘDZY CZEKOLADĄ A ŚMIETANĄ I MLEKIEM

    Na ok. 350 ml mleka zmieszanego ze śmietanką powinno przypaść 200 g czekolady – wówczas zyska ona odpowiednią gęstość, ale nadal będzie to czekolada pitna, a nie… polewa czy krem. Jeśli w trakcie podgrzewania uznasz, że konsystencja jest za rzadka, dodaj więcej czekolady!

  • ODPOWIEDNIE ZASERWOWANIE NAPOJU

    Już wiesz, że czekolada na gorąco powinna być podana tuż po przygotowaniu. W jaki jednak sposób zaserwować ją atrakcyjnie? Czekolada do picia może być zaserwowana zarówno w kubku, jak i w wysokiej szklance – takiej jak do caffé latte. Koniecznie podaj ją wówczas z długą łyżeczką!

  • DEKOROWANIE CZEKOLADY DO PICIA

    Sama czekolada na gorąco może być dodatkowo udekorowana. Świetnie sprawdzi się w tym celu m.in. prawdziwa bita śmietana posypana dobrym kakao. Inna opcja to czekolada na gorąco z piankami – czyli receptura dobrze znana m.in. w USA czy w Kanadzie. Ciekawie będą też wyglądały kolorowa posypka lub kuleczki lukrowe.

  • WYKORZYSTANIE SKŁADNIKÓW ZGODNYCH Z TWOIMI POTRZEBAMI DIETETYCZNYMI

    Przepis na gorącą czekoladę dla wegan? Jak najbardziej! Gorąca czekolada do picia jest deserem, po który mogą sięgnąć również osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak, skoro przepis na gorącą czekoladę zawiera mleko i śmietankę? To bardzo proste: czekolada do picia może powstać również z wykorzystaniem mleka sojowego czy migdałowego, a także kokosowego. Poeksperymentuj, aby uzyskać właściwe proporcje składników.