Do naczynia Thermomix® wlej mleko, żółtka, połowę cukru oraz połamaną na kawałki czekoladę. Ustaw urządzenie na 9 minut, temperaturę 70 stopni, obroty 2.
Po upływie wyznaczonego czasu, masę, z której powstaną lody czekoladowe Thermomix®, przelewamy z naczynia do miseczki i pozostawiamy do wystudzenia. Należy schować masę do lodówki. Misę Thermomix® umyj i osusz. Załóż motylek do ubijania piany.
Do naczynia Thermomix® dodaj mocno schłodzoną śmietanę (możesz potrzymać śmietanę przed dodaniem w zamrażalce przez około 10 minut). Ustaw urządzenie czas 2 minuty, obroty 4. Stopniowo dodawaj pozostały cukier. Kiedy śmietana będzie już ubita, ustaw urządzenie na czas 40 sekund, obroty 3. Dolewaj powoli masę czekoladową do ubitej śmietany. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii. Możesz dodać drobno pokrojone kawałki czekolady.
Połączone składniki schowaj do zamrażalki na około 15 minut. Po upływie tego czasu wymieszaj ponownie wszystkie składniki i schowaj lody z powrotem do zamrażalki. Czynność tą należy powtórzyć 4 razy, tak aby nie powstały kryształki lodu, a masa była puszysta. Otrzymane lody czekoladowe z Termomixu nakładaj do wafelków lub do salaterek. Możesz je udekorować świeżą miętą oraz truskawkami.
Wiele osób posiada w domu urządzenie Termomix. Będąc w jego posiadaniu bardzo łatwo wykonać wiele zdrowych dań przy minimum wysiłku, a także pyszne lody. To Ty decydujesz, czy chcesz, aby lody miały smak czekolady gorzkiej, mlecznej czy też białej. Możesz także eksperymentować i łączyć ze sobą różne czekolady. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie. Ciekawym pomysłem będzie wykonanie lodów czekoladowych z gorzkiej czekolady z kawałkami czekolady białej. Wykonaj lody czekoladowe Thermomix® , bez chemicznych i sztucznych dodatków, które znajdują się w składzie lodów sklepowych.
Sprawdź również: Przepis na tort lodowy
Nic tak nie smakuje latem jak lody. Wielu z nas jednak nie przepada za lodami z pudełek, które możemy kupić w sklepach. Coraz większą popularnością cieszą się za to kameralne lodziarnie, serwujące lody wykonane z naturalnych składników. Największą wadą lodów w takich miejscach jest ich cena – często za jeden smak trzeba zapłacić tyle, co za całe opakowanie lodów znanych marek. Istnieje jednak sposób, aby połączyć cenę lodów sklepowych ze smakiem lodów z naturalnych składników. Wystarczy wykonać lody samodzielnie.
Sprawdź również: Domowe lody chałwowe
Przygotowując lody w domu wprowadzisz do niego pyszny smak lata, który poprawi humor wszystkim domownikom – niezależnie od pory roku. W czekoladzie znajdują się m.in. tryptofan, serotonina i dopamina, które wspomagają produkcję hormonu – endorfiny, czyli tak zwanego „hormonu szczęścia” odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój. Domowe lody czekoladowe to idealna przekąska dla każdego, niezależnie od wieku – w końcu „czekolada daje szczęście”!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: