Liczba porcji45
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:80 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić domowe krówki?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 mililitrów wódki
  • 250 mililitrów mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 gramów Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Pół kostki masła
  • 100 gramów cukru
  • 300 mililitrów mleka skondensowanego niesłodzonego
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku umieść mleko skondensowane, cukier, ekstrakt z wanilii oraz masło. Podgrzewaj na niewielkim ogniu. Doprowadź składniki do wrzenia. Pamiętaj, by mieszać cały czas składniki. Gdy masa będzie wykazywała tendencje do przypalania się, zdejmij rondelek z ognia. Mieszaj całość jeszcze przez kilka minut, aż masa wyraźnie stężeje.

  • 2

    Wyłóż blaszkę folią spożywczą, po czym wyłóż masę krówkową. Wyrównaj i poczekaj, aż całość stężeje. Pokrój nożem na kawałki 4x2 centymetry. Każdą krówkę zawiń w papier do pieczenia lub folię spożywczą.

  • 3

    Aby wykonać likier czekoladowy należy wpierw połamać czekoladę na mniejsze kawałki i umieścić w rondelku. Możesz dodać więcej czekolady niż w przepisie, wtedy likier czekoladowy będzie miał ciemniejszą barwę. Zalej czekoladę mlekiem skondensowanym i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do czasu aż składniki się połączą, po czym pozostaw miksturę do ostygnięcia.

  • 4

    Do zimnych składników wlej wódkę i wymieszkaj tak, aby składanki się dobrze połączyły. Otrzymany likier czekoladowy przelej do butelki. Możesz delektować się jego smakiem od razu po przyrządzeniu i wystygnięciu, jednak my polecamy odstawienie go w chłodne, ciemne miejsce na minimum dwa tygodnie. Likier nadaje się do spożycia przez około półtora roku, o ile zostanie szczelnie zamknięty.

Oceń przepis:

Smak bardzo często staje się nośnikiem wspomnień. Osoby pamietające czasy PRL-u z często mówią, że „te krówki to już nie to, co kiedyś”. Faktycznie, wiele dostępnych na rynku krówek w niczym nie przypomina tych sprzed kilkudziesięciu lat. Skorzystanie z naszego przepisu na krówki jest jednak gwarancją na to, że znowu uda Ci się poczuć smak sprzed lat.

Starszych mogą zainteresować także krówki z alkoholem. Mleczny smak łakoci doskonale łączy się z aksamitnym likierem. Z naszego przepisu na krówki dowiesz się, jak wykonać pyszne ciągnące się krówki oraz doskonały likier czekoladowy. Samodzielnie wykonany likier sprawdzi się nie tylko jako dodatek do deseru przy okazji wyprawiania przyjęcia w domu. Dobrym pomysłem będzie przelanie go do ozdobnej butelki. Tak zapakowany będzie ciekawym pomysłem na prezent. Likier czekoladowy z naszego przepisu będzie gęsty i aromatyczny. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a niczym nie ustępuje w smaku drogim likierom.

Niezależnie od tego, czy wykonasz domowe krówki z likierem czy bez, gwarantujemy, że zachwycisz nimi swoich gości. 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: