Krem śliwkowo-czekoladowy
0
30 min
3 porcje
Łatwe
Inne

Krem śliwkowo-czekoladowy

Wyobraź sobie soczyste, dojrzałe i lekko kwaśne śliwki, które rozpływają się w ustach, uwalniając swoje bogactwo smaku. Teraz dodaj do tego kremową czekoladę oraz kakao, które stopniowo mieszają się z owocową słodyczą. Tak właśnie smakuje krem śliwkowo-czekoladowy, który znakomicie nadaje się zarówno do kanapek, naleśników czy deserów, które potrzebują przełamania nutą kwaskowatości. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się niecodziennym połączeniem smaków. 

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przygotowanie kremu śliwkowo-czekoladowego jest podobne do robienia powideł. Mimo, że zajmuje trochę czasu, smak gotowego produktu jest wyborny, dużo lepszy niż ze sklepu. Gotowy krem nadaje się jako dodatek do słodkich potraw, ale możesz go również jeść solo. Zobacz co jeszcze dodać, aby urozmaicić smak kremu. 

Krem śliwkowo czekoladowy z…

Aby smak Twojego kremu śliwkowo-czekoladowego był niepowtarzalny możesz dorzucić do niego ulubione dodatki. Oto kilka sprawdzonych pomysłów. 

Cynamon i inne przyprawy

Jeśli chcesz aby Twój krem był wyjątkowo aromatyczny i smakował znakomicie, dodaj do niego cynamon. Ta przyprawa idealnie komponuje się zarówno z czekoladą, jak i śliwkami. Temu połączeniu nikt się nie oprze!

Podobny efekt uzyskasz, gdy krem ze śliwek i czekolady wzbogacisz innymi przyprawami korzennymi. Bardzo dobrze sprawdzi się tu nuta imbiru i kardamonu. Jednak zachowaj czujność i przyprawiaj swój krem powoli, by nie przesadzić z ich ilością. Miej na uwadze to, że z czasem krem śliwkowo-czekoladowy, podobnie jak powidła, przegryzie się i będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Ciekawym dodatkiem do kremu jest też anyż. Jego ogromnym atutem jest piękny kształt. Gwiazdki anyżu nie tylko nadają specyficznego smaku potrawom, lecz także świetnie sprawdzają się jako dekoracja.

Jeśli chcesz, by Twój krem śliwkowo-czekoladowy miał nieco ostrzejszy smak, zaszalej z nutą chilli. Tu jednak tym bardziej pamiętaj o umiarze — nie zapominaj, że po ostudzeniu krem może być znacznie bardziej pikantny.

Orzechy, owoce i... jeszcze więcej śliwek

Śliwki w kremie śliwkowym? To tylko brzmi jak lekka przesada. W rzeczywistości pokrojone w kostkę śliwki możesz dodać do gotowego kremu po ostudzeniu. Całość będzie smakować wyjątkowo pysznie! Możesz też pokroić w ten sposób jabłko, mandarynki, morele i figi. Jeśli lubisz, dodaj do kremu suszone lub wędzone bakalie, skórkę z pomarańczy lub przełam słodycz odrobiną soku z cytryny. Czekolada pasuje do niemal wszystkich owoców, dlatego możesz łączyć z nimi swój krem dowolnie.

Jeśli lubisz orzechy, koniecznie sięgnij po ulubiony rodzaj i również dodaj go do kremu. Możesz je posiekać lub wrzucić w całości - stwórz kompozycję tak jak lubisz. 

Czekolady nigdy za wiele 

Kawałki posiekanej lub pokrojonej czekolady wzbogacą Twój krem śliwkowo-czekoladowy równie smacznie, jak dodatek świeżych śliwek. Co więcej, możesz tu namieszać dowolnie podobnie jak z owocami i z orzechami. Wybierz ulubione rodzaje: czekolada gorzka, lekko gorzka, mleczna, biała, karmelowa i dodaj do ostudzonego kremu. Taki dodatek będzie pysznie chrupał podczas jedzenia. 

Krem śliwkowo czekoladowy jako dodatek do...

... wielu wypieków i potraw na słodko. Dodawaj krem do ciast i posiłków. Gdzie najlepiej się sprawdzi?

Do owsianki

Aby przygotować szybkie i pożywne śniadanie z dodatkiem kremu śliwkowo-czekoladowego, przygotuj:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżkę nasion chia
  • dwie łyżki płatków migdałów
  • garść borówek (lub innych owoców)
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • kilka łyżek kremu śliwkowo-czekoladowego
  • szczypta cynamonu lub cukru waniliowego do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego garnka wsyp płatki, nasiona chia i zalej je mlekiem. Dodaj szczyptę cynamonu lub cukru waniliowego. Gotuj na małym ogniu, aż płatki napęcznieją, wchłaniając mleko;
  2. Przełóż całość do miseczki. Dodaj do owsianki krem śliwkowo czekoladowy, migdały i owoce. Twoje szybkie śniadanie jest gotowe. Smacznego!

Do naleśników i innych śniadań

Krem sprawdzi się idealnie jako nadzienie do naleśników, które zyskają dzięki niemu słodką nutę. Ale to nie wszystko. Krem śliwkowo-czekoladowy pasuje także:

  • do tostów francuskich — możesz je zrobić z chałki smażonej w roztrzepanym jajku z mlekiem i cukrem;
  • do grzanek i kanapek — zwykły tost czy kajzerka zamienią się w pyszny, słodki posiłek, bo krem śliwkowo-czekoladowy pasuje tu idealnie;
  • do granoli — wymieszaj ją z jogurtem naturalnym lub greckim z dodatkiem kremu i zajadaj jako śniadanie lub przekąskę.

Do wypieków

Krem śliwkowo-czekoladowy możesz dodawać także do ciast i deserów. Przełam nim słodki smak ciasta 3-bit lub marlenkę. Użyj go także jako warstwy w torcie czy w tiramisu. Krem nada się także jako zwieńczenie deserów lodowych i sosów podawanych do ciast. Krem możesz nawet lekko podgrzać przed podaniem i ciepłym polać swój deser. Będzie pysznie!

Krem śliwkowo-czekoladowy może także sam w sobie być deserem. Podawaj go w pucharkach, udekoruj miętą i gwiazdkami anyżu. Jeśli chcesz, aby ładnie się prezentował, dodaj na wierzch pasek czekolady i posyp deser wiórkami kokosowymi. Taki mus możesz jeść samodzielnie, z biszkoptami (pięknie będą wyglądały te długie), herbatnikami lub wafelkami.

Przelej krem do mniejszych słoików...

Owiń wstążką, dodaj fajną naklejkę, spakuj do torebki i wręcz komuś na prezent. Dobrymi smakami należy się dzielić. Jeśli chcesz komuś dać przysmak na ważną okazję, krem śliwkowo-czekoladowy nada się idealnie, zarówno w pojedynkę, jak i jako część kosza prezentowego.

Komentarze