Liczba porcji6
Łączny czas:3 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:150 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak upiec kruche ciasto

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotuj stolnicę, na którą należy przesiać mąkę oraz cukier. Jeżeli nie chcesz robić ciasta na słodko, po prostu dodaj dwie szczypty soli i nie dodawaj w ogóle cukru. Wyłóż na stolnicę zimną kostkę masła, po czym zacznij siekanie nożem. Gdy kawałki masła będą miały już odpowiednią wielkość (około 2 cm), dodaj żółtka i mieszaj wszystko do momentu, aż konsystencja składników będzie miała strukturę przypominającą kaszę. Wtedy należy szybko zagnieść ciasto.

  • 2

    Jak ciasto będzie miało już zwartą strukturę, należy zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto może też spokojnie „odpoczywać” w lodówce całą noc.

  • 3

    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyjęte z lodówki ciasto (po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około centymetra), po czym włóż do formy nasmarowanej wcześniej masłem i nakłuj całą powierzchnię widelcem. Możesz użyć formy do tortu o średnicy np. 26 centymetrów lub małych foremek na babeczki. Tak przygotowane ciasto schowaj z powrotem do lodówki.

  • 4

    Nastaw piekarnik na 180 stopni (program góra/dół) i poczekaj do momentu, aż się nagrzeje. Kiedy osiągnie on wymaganą temperaturę, wyjmij ciasto z lodówki, nakryj folią aluminiową i wysyp suszony groch lub fasolę, żeby ciasto się nie odkształciło podczas pieczenia. Całość piecz około 15 min., a następnie wyjmij i poczekaj, aż wszystko wystygnie. Twoje ciasto jest już gotowe.

Oceń przepis:

Podstawą każdego przyjęcia są dobre przekąski. Nie powinny być zbyt duże – dlatego najlepiej sprawdzają się finger foods, czyli drobne rzeczy do zjedzenia „na raz”. Wielu z nas zastanawia się co przygotować na tego typu okazje – każdy przecież chce, aby przekąski były wyjątkowo smaczne, a przy tym ich przygotowanie nie sprawiało zbyt wiele kłopotu i nie było czasochłonne. W takiej sytuacji ratunek może przyjść z najbardziej nieoczekiwanej strony. Podstawą do zrobienia znakomitych przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono może być… kruche ciasto! Sposobów na upieczenie kruchego ciasta jest bardzo wiele, dlatego wybranie odpowiedniego przepisu bywa większym wyzwaniem niż przygotowanie go. Chcemy zdradzić Ci przepis na kruche ciasto, które będzie proste w przygotowaniu, a przy tym wskazać co sprawi, że będzie idealnie komponowało się np. z czekoladą i orzechami, a co należy wykluczyć, aby perfekcyjnie pasowało do pieczarek czy sera.

Pomysły na wykorzystanie kruchego ciasta

Kruche ciasto może się stać doskonałą bazą do szarlotki lub innego deseru. Jeżeli nie masz pomysłu na słoną przekąskę możesz wykonać je w wersji słodkiej i po prostu ułożyć na nim owoce i polać je polewą czekoladową. Nie będą to tradycyjne babeczki, jednak sprawdzą się doskonale jako przekąska.

Jeżeli chcesz przygotować bardziej wytrawne przekąski z kruchego ciasta, czyli w wersji „na słono”, sprawdzonym pomysłem będzie przygotowanie babeczek z serem i szpinakiem. W tym celu należy  przygotować  400 gramów szpinaku, sparzyć go i odsączyć z nadmiaru wody. Następnym krokiem jest pokrojenie go na mniejsze kawałki. W miseczce należy go połączyć z 200 gramami ricotty i 50 gramami startego parmezanu. Tak przygotowaną masę należy nakładać na małe babeczki z kruchego ciasta, po czym całość piec jeszcze przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie można wyjąć je z piekarnika i po ostygnięciu cieszyć się smakiem tej niebanalnej przekąski.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: