Sekrety udanego ganache
Przyrządzenie ganache tylko z pozoru jest łatwe. W praktyce wymaga wprawy i bardzo dokładnego odwzorowania przepisu. Tutaj lepiej nie eksperymentować, lecz zwrócić szczególną uwagę na:
- dobrej jakości składniki – nawet najlepszy cukiernik nie wyczaruje smacznego ganache o odpowiedniej konsystencji, jeżeli będzie korzystał z półproduktów o kiepskim składzie,
- proporcje – to one są kluczowe dla uzyskania perfekcyjnego smaku oraz konsystencji ganache. I tak możesz np. połączyć dwa typy czekolady – gorzką i mleczną, zachowując proporcję 3 do 1 (na 300g czekolady gorzkiej 100g mlecznej). Równie uważnie trzeba łączyć śmietanę z czekoladą. Tutaj rekomendowane są proporcje 2 do 1, czyli 200 ml śmietanki kremówki na 400 gramów czekolady. Tych wskazówek trzymaj się ściśle, jeśli tworzysz ganache do tynkowania – powinno być ono gęste i po stężeniu odpowiednio sztywne. Jeżeli rozcieńczysz miksturę, otrzymasz bardziej płynną masę – idealną do przekładania ciasta czy zabarwiania kremu np. z bitej śmietany czy kremu budyniowego do tortu.
- staranne przygotowanie – topienie czekolady powinno być staranne, tak samo jak mieszanie składników. To oczywiste, ponieważ kawałki czekolady, podobnie jak źle wymieszana masa, stworzą nieestetyczny efekt. Liczy się gładka, aksamitna konsystencja bez ani jednej grudki.
Ganache trzeba odpowiednio schłodzić. Nie możesz przełożyć jeszcze ciepłego kremu na ciasto, bo dojdzie do spłynięcia polewy. Dopiero schłodzone ganache jest możliwe do rozprowadzenia w taki sposób, aby uzyskać jednolite pokrycie blatu oraz boków ciasta i idealne wykończenie – gładkie, aksamitne, bez jakichkolwiek grudek, zachęcająco połyskujące. Więcej wskazówek znajdziesz w poradzie – ganache czekoladowy, jak go zrobić?
Do czego wykorzystuje się ganache?
Ganache w półpłynnej, stężonej formie nadaje się do tynkowania tortów, wykonywania słodkich polew na ciasta i ciasteczka, jako baza do masy cukrowej. Możesz wykorzystać tę masę na wiele sposobów, a w każdej z odsłon zaskoczy cię swoim intensywnym kakaowym smakiem i idealnie aksamitną konsystencją. Aby to osiągnąć powinieneś wybrać dobrej jakości składniki – sięgnij po czekolady E.Wedel oraz słodką śmietanę o dużej zawartości cukru. Sumiennie przestrzegaj też podanych wcześniej proporcji, czasu przygotowania oraz chłodzenia. Tylko wtedy możesz liczyć na cukierniczy sukces. Poznawszy sekret na idealne czekoladowe ganache już nigdy nie będziesz chciał kupować gotowych ciast – idealne desery przyrządzisz samodzielnie, we własnej kuchni!
Komentarze