Gruszki w cieście francuskim to wyśmienity deser. Jeśli Ci zasmakował i masz ochotę spróbować czegoś więcej, tu znajdziesz kilka propozycji.
Dodaj puentę do deseru
Gdy czujesz, że same gruszki w cieście to za mało, jednak nie masz czasu na ich urozmicenie, z pomocą prostego triku możesz nadać swoim owocom w cieście nowego smaku i wizerunku. Jak? Owoce posmarowane roztrzepanym jajkiem posyp mieszanką cukru z cynamonem i kardamonem. Oprósz nią równomiernie wierzch gruszek.
Gruszki gotowe? Polej je!
Po upieczeniu deseru, pyszne ciasto okalające gruszkę będzie prosiło się o dodatkowe wykończenie. Skoro to deser, cóż przyjdzie na myśl szybciej niż czekolada? Rozpuść tabliczkę Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel w kąpieli wodnej i oblej gruszki. Jeśli chcesz je udekorować czekoladą, zamiast ją otwierać lepiej umieścić w gorącej wodzie tabliczkę jeszcze w opakowaniu. Gdy się roztopi, odetnij róg – w ten sposób możesz wygodnie i dokładnie udekorować deser czekoladową polewą.
Jeśli deser przeznaczony jest dla osób pełnoletnich, możesz dodać mu nieco animuszu z pomocą ulubionego likieru – bardzo dobrze sprawdzi się adwokat lub likier kokosowy. Polej nim owoce lub podaj w małych sosjerkach na talerzykach, by goście mogli maczać małe porcje w trunku w trakcie jedzenia.
Jeśli chcesz, by gruszki były bardziej wyraziste, po obraniu i przekrojeniu możesz je moczyć w brandy przez około 15 minut. Później postępuj według dalszych kroków podanych w recepturze.
To prosty przepis, możesz więc go śmiało wzbogacać według uznania.
Słodka alternatywa
Francuskie ciasto lubi nie tylko gruszki. I nie tylko oplatanie owoców. Jak przeplatać ciasto francuskie owocami i jak się nimi posłużyć?
Zacznijmy od jabłek – przygotuj je analogicznie do gruszek. Wystarczy obrać, pokroić, wydrążyć gniazda nasienne, nadziać, poskładać, oblec w ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180° C i... Gotwe! Oczywiście tu również możesz puścić wodze fantazji, jeśli chodzi o dodatki.
Mniejsze owoce, takie jak jagody, truskawki, morele, nektarynki, jeżyny, poziomki (i podobne, nie zamykamy listy) możesz wykorzystać w nieco inny sposób: umyj je, obierz/wytnij szypułki/wydrąż gniazda nasienne/usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz zdecydować się na jeden gatunek, możesz na kilka – cokolwiek Ci odpowiada. Do mieszanki owocowej dodaj ulubione orzechy i czekoladę (jak w przepisie na górze artykułu – pokrojone na mniejsze kawałki, niekoniecznie posiekane). W ten sposób udało Ci się uzyskać nadzienie. Jak je "wcisnąć" w ciasto? Może przypadnie Ci do gustu jedna z propozycji:
- sakiewki – jak Koziołek Matołek pakował swój dobytek w kwadratową chustę, którą wiązał za końce, tak Ty zrób ze swoim nadzieniem (ale w nieco mniejszym formacie). Powycinaj kwadraty z ciasta, na środku umieść mieszankę owocowo-orzechowo-czekoladową i połącz rogi.
- kieszonki – zostajemy przy motywie kwadratu. Tym razem umieść nadzienie wzdłuż jego przekątnej. Złóż kwadrat na pół, by otulił owoce i utworzył trójkątną kieszonkę. Jeśli chcesz skleić kawałki ciasta w bardziej wyrafinowany sposób, pościskaj brzegi widelcem. Oczywiście pamiętaj, by posmarować roztrzepanym jajkiem gotowe dzieło. Możesz też naciąć wzdłuż wybranej krawędzi trójkąta ciasto, wtedy deser się upiecze bardziej równomiernie.
Tak przygotowane gruszki możesz śmiało podawać swoim gościom. Świetnie sprawdzą się zarówno jako letni i zimowy deser, Docenią go wszyscy miłośnicy połączenia owoców i ciasta francuskiego. Gdy tylko zdecydujesz się urozmaicić go dodatkami, na pewno zaskoczysz wszystkich swoją pomysłowością. A sami goście długo będą wspominać ten niebanalny deser.
Komentarze