Liczba porcji4
Łączny czas:4 godz. 20 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:260 min
Poziom trudności:Średnie

Francuski crème brûlée

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 ml mleka
  • 4 żółtka jajek rozmiaru L
  • 1 laska wanilii
  • 60 g drobnego cukru
  • 70 g cukru brązowego (do karmelizacji)
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Kokilki, do których ma trafić krem, włóż do naczynia żaroodpornego.

  • 2

    Żółtka szybko wymieszać z cukrem, ale nie ubijać.

  • 3

    Śmietankę i mleko wlej do garnka.

  • 4

    Dodaj do nich ziarenka świeżo wyjęte z przeciętej na pół laski wanilii.

  • 5

    Podgrzej lekko mleko ze śmietanką, ale nie gotuj.

  • 6

    Letni płyn wlewaj powoli do żółtek z cukrem. Mieszaj cały czas rózgą, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jednolitości.

  • 7

    Weź sitko i przelej przez nie masę na crème brûlée do kokilek.

  • 8

    Zagotuj w czajniku ok. 1 l wody. Zalać nią naczynie żaroodporne, w którym stoją kokilki z crème brûlée, uważając, by woda nie przekroczyła poziomu brzegu naczyń wewnątrz.

  • 9

    Wstaw tak przygotowany krem do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 100°C. Piecz przez ok. 45 minut, co jakiś czas sprawdzając konsystencję kremu.

  • 10

    Po upieczeniu krem wyjmij z piekarnika. Pozostaw w pokojowej temperaturze, aby ostygł.

  • 11

    Wstaw crème brulee do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

  • 12

    Tuż przed podaniem na wierzch każdej foremki wysypać 1 kopiatą łyżeczkę brązowego cukru i skarmelizować. Możesz to zrobić na 2 sposoby: albo wstawiając na ok. 30 sekund na najwyższy poziom piekarnika z funkcją grill, albo przypalając cukier przy pomocy specjalnego palnika.

  • 13

    Serwować natychmiast po przypaleniu cukru, aby karmel nie zdążył zmięknąć i zyskał pożądaną chrupkość.

Oceń przepis:

Ten klasyczny, francuski deser, mimo że składa się z kilku składników, może być prawdziwym kulinarnym wyzwaniem, nawet dla osób, które są doświadczone w kuchni. Niech Cię to jednak nie odstrasza – kilka prób, a opanujesz tę recepturę do perfekcji.

Z czym podawać francuskie crème brûlée?

Francuskie crème brûlée jest wyjątkowo smaczne samo w sobie. Możesz jednak spróbować nieco urozmaicić tę recepturę, jeśli chcesz zaskoczyć gości. Dobrym pomysłem będzie np. podanie tego ciepłego deseru w zestawieniu z (ułożoną na talerzu obok kokilka) gałką lodów E.Wedel obłędna czekolada lub chrupki karmel. Takie połączenie zaskoczy zarówno zimą, jak i w środku lata i przełamie schematy.

Możesz również pomyśleć o zaserwowaniu crème brûlée w towarzystwie musu malinowego lub truskawkowego, albo posypać karmel delikatnie wiórkami czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel. Te detale nadadzą smakowi deseru wielowymiarowości.

O czym pamiętać, przygotowując crème brûlée?

Jak możesz przeczytać np. pod adresem, warto pamiętać o:

  • dobrym schłodzeniu kremu jajeczno-śmietankowego przed nałożeniem cukru i karmelizacją – krem ma być kontrastem temperaturowym dla chrupkiego karmelu na wierzchu,
  • nałożeniu jedynie cienkiej warstwy cukru – zbyt gruba może nie pozwolić na uzyskanie pożądanego poziomu chrupkości,
  • pilnowaniu kremu podczas pieczenia – istotne jest zarówno zachowanie relatywnie niskiej temperatury, jak i niedopuszczenie do zbrązowienia skorupki crème brûlée.

To deser, do którego potrzeba odrobiny cierpliwości oraz dużo miłości.

Jak skarmelizować cukier na crème brûlée?

Dwie opcje zostały już opisane w przepisie, ale warto go nieco rozwinąć. Jak to zrobić, żeby uzyskać idealnie chrupką skorupkę?

Pamiętaj, że:

  • brązowy cukier należy rozprowadzić cienką, równomierną warstwą po całej powierzchni deseru,
  • najlepiej sprawdzi się karmelizacja przy pomocy specjalnego palnika – przy jego pomocy wystarczy dosłownie kilka sekund, aby uzyskać doskonałą warstwę,
  • jeżeli nie masz palnika, po prostu rozgrzej do ok. 230-240°C piekarnik z funkcją grilla. Możesz w nim zapiec górę, stawiając kokilki na najwyższym poziomie. Ale uwaga! Całość nie powinna przekroczyć 30 sekund, ponieważ inaczej z kremu zrobi się… jajecznica.

Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak oryginalny jest smak domowego crème brûlée. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: