Liczba porcji2
Łączny czas:3 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:150 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowa Pizza

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 8g świeżych drożdży lub 4g suchych
  • 230ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 125g mąki pszennej
  • niecałe pół łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju
  • Czekolada mleczna - 200g Czekolady Mlecznej E.Wedel
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła (+ do wysmarowania blaszki)
  • pół szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 płaska łyżka migdałów ( w płatkach)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Drożdże wymieszaj w kubku z ciepłą wodą. Dodaj cukier i 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, najlepiej mikserem z końcówką, hakiem. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  • 3

    Ciasto rozprowadź na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm (może być od tortownicy) posmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na około 20-30 min. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • 4

    Rozpuść czekoladę wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstaw do przestygnięcia.

  • 5

    Włóż pizzę po piekarnika i piecz przez około 7 minut aż lekko się zarumieni.

  • 6

    Wysmaruj pizzę masą czekoladową i włóż do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

  • 7

    Posyp pizzę bakaliami oraz borówkami i wiórkami kokosowymi. Od razu podawaj. Smacznego! :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: