Liczba porcji2
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:150 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowa Pizza

Przepis na pyszną, słodką pizzę, która idealnie nadaje się na deser i zachwyca gości. Próbowaliście już? W tej wersji smak czekolady uzupełniają bakalie, borówki i wiórki kokosowe, ale można z powodzeniem zastąpić je truskawkami czy bananami. Przepis zawiera składniki na pizzę o średnicy 23 cm, dlatego jeżeli spodziewasz się gości – upiecz od razu dwie.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 8g świeżych drożdży lub 4g suchych
  • 230ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 125g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki oleju
  • Czekolada Klasyczna Mleczna - 90 g Czekolady Mlecznej E.Wedel
  • 30 ml mleka
  • masło (do wysmarowania blaszki)
  • 50 g borówek amerykańskich
  • łyżka rodzynek
  • łyżka suszonej żurawiny
  • płaska łyżka migdałów
  • łyżeczka wiórków kokosowych
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozrób drożdże w kubku z ciepłą wodą. Dodaj cukier i 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

  • 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, najlepiej mikserem z końcówką-hakiem. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 90 minut.

  • 3

    Ciasto rozprowadź na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm (może być tortownica) posmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia, na około 20-30 min. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • 4

    Rozpuść czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstaw do przestygnięcia.

  • 5

    Włóż pizzę po piekarnika i piecz przez około 7 minut, aż się lekko zarumieni.

  • 6

    Wysmaruj pizzę masą czekoladową i włóż do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

  • 7

    Posyp pizzę bakaliami oraz borówkami i wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: