Liczba porcji15
Łączny czas:35 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:35 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto z gorzkiej czekolady

Ten przepis na ciasto jest idealną propozycją dla prawdziwych czekoladoholików! Wypiek ten zachwyca swoją zwartością i wprost rozpuszcza się w ustach. Ciasto z gorzkiej czekolady, wykonane zgodnie z tym przepisem, oczaruje swoim aromatem wszystkich fanów gorzkiej czekolady i aromatycznych wypieków!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) razem z masłem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z kąpieli.

  • 2

    Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich ekstrakt.

  • 3

    Dodajemy po łyżce żółtek do czekolady – cały czas mieszając.

  • 4

    Ubijamy pianę z białek na sztywno (nie mogą wypadać po odwróceniu naczynia). Dodajemy 3-4 łyżki białek do masy czekoladowej aby ją nieco rozrzedzić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna być dość zbita.

  • 5

    Dodajemy pozostałe białka do rondelka z żółtkami, masłem i czekoladą. Najlepiej jest robić to porcjami, po 2 łyżki. Tak powstanie nasza masa na ciasto.

  • 6

    Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki o średnicy od 20 do 23 cm. Pieczemy w 170ºC ok. 35-40 minut. Ciasto możemy dodatkowo polać roztopioną Czekoladą Mocno Mleczną lub Klasyczną Gorzką 64% E.Wedel.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Natalia Dzióbek 27 lutego 2016 19:20
    Czekoladę kocham bezgranicznie. Nigdy nie mam jej dość. Jest moją słodką pokusą i nieustającą rozkoszą. Uwielbiam ten moment, kiedy mam wreszcie chwilę dla siebie i mogę sięgnąć po największą przyjemność w ciągu dnia- słodkość z czekoladą. Tak też było w przypadku tego ciasta. Udało się znakomicie. Było pyszne, delikatne, smakowało także gościom. Poprawiło nam humoru i podwyższyło poziom hormonu szczęścia. Moją inwencją było dodanie do niego puszystych chmurek z bitej śmietany, którą także uwielbiam. Uczta dla podniebienia. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz ponieważ czekolada uszczęśliwia, wiadomo to już od dawna.