Ciasto metrowiec
0
1 godz. 30 min
20 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Ciasto metrowiec

 

Metrowiec to pyszny wypiek na widok którego wielu z nas uśmiecha się, ponieważ jedliśmy go w dzieciństwie. To połączenie dwóch smaków, delikatnego ciasta przypominającego kruchy biszkopt oraz puszystego kremu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby móc się delektować długim przekładańcem. Zbierz więc wszystkie składniki i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Zwieńczone czekoladową polewą warstwy ciasta waniliowego i kakaowego złączone są masą budyniową. Dzięki temu tworzą bardzo długie ciasto, które smakiem przekona Cię, że jest warte każdej poświęconej mu minuty.

Poniżej znajdziesz kilka sposobów na to, aby metrowiec zawsze wychodził idealnie. 

Jedno ciasto jest wyższe niż drugie – co robić?

Jeśli zauważasz, że ciasto kakaowe wyrosło wyższe niż ciasto waniliowe lub na odwrót — nie martw się. Mimo tego Twój wypiek wyjdzie idealnie. Oto co musisz zrobić w tym przypadku:

  1. Przygotuj większą porcję masy budyniowej.
  2. Złóż ciasto według instrukcji: przekładaj naprzemiennie "kromki" w dwóch kolorach masą, aż "kromki" się skończą.
  3. Resztą masy budyniowej posmaruj wierzch metrowca – wyrównasz w ten sposób powierzchnię ciasta. Na tak przygotowany grunt bez obaw możesz wylać polewę czekoladową.

Krem budyniowy – zrób to samodzielnie

Jeśli masz jajka w domu, możesz przygotować budyń samodzielnie zamiast korzystać z gotowego proszku. Jak to zrobić? 

Przygotuj:

  • 230 g masła (zadbaj, by było w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz być też prawdziwa wanilia)
  • 500 ml mleka

Wykonanie:

  1. Odlej do szklanki 150 ml mleka. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną wymieszaną z żółtkami i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i z cukrem waniliowym;
  2. Do wrzącego mleka wlej powstałą mieszankę. Gotuj przez około minutę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zdejmij garnek i odstaw budyń do całkowitego ostudzenia. Przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni. Dzięki tej prostej sztuczce unikniesz powstania kożucha;
  3. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Wymaga to nieco czasu, ale dzięki temu krem budyniowy wyjdzie smaczny i gładki;
  4. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo budyń do masła. Tu również uważaj na czas, bo zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zwarzenia kremu;
  5. Tak przygotowana masa budyniowa nadaje się do składania metrowca.

Swoją masę budyniową możesz oczywiście urozmaicić. Dodaj kakao lub wiórki kokosowe żeby zyskała zupełnie nowy smak. Tu jednak zwróć uwagę na ilość dodatków, bo im więcej ich dodasz, tym bardziej zbita będzie masa. Może to sprawić Ci później trudność w jej rozsmarowaniu. 

Ciasto metrowiec – jak je poskładać, by się trzymało?

Przygotowanie ciasta nie wydaje się trudne: ciasto jasne, krem budyniowy, ciasto kakaowe – wystarczy złożyć je z tych części, aby zachywacało niecodziennym wyglądem. Co jednak zrobić, by ciasto nie rozpadło się przez przypadek?

Zacznij od podstaw

Najpierw podziel oba ciasta na 1-2 cm kawałki. Najlepiej będzie, gdy pokroisz je na kromki jak chleb. Zrób to ostrym nożem, aby poszło łatwiej. Pamiętaj, że jeśli kromki będą zbyt cienkie, mogą się łatwo rozpaść.

Została Ci masa budyniowa? Posmaruj nią wierzch swojego metrowca, zanim oblejesz go czekoladową polewą. Możesz też otynkować masą całe ciasto. Jeśli nadal zostanie Ci jej nadmiar, rozłóż ją do pucharków i ciesz się pysznym deserem.

Pamiętaj, by złożone ciasto kroić po skosie – to najlepszy sposób, by wydobyć w pełni zalety metrowca. W ten sposób wyeksponujesz efekt końcowy składania, tynkowania i polewy tak, aby każda porcja pysznego ciasta ładnie się prezentowała.

Ciasto metrowiec – pyszne zastosowania

Metrowiec jest idealny do wzięcia na wynos – czy to na uczelnię, czy do pracy, jako deser czy podwieczorek. Jest to też słodycz, która świetnie sprawdzi się na podwieczorek w towarzystwie kawy lub herbaty. Równie dobrze komponuje się z lodami i z bitą śmietaną - nie wahaj się więc uświetnić go dodatkami. 

Komentarze