Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową to dobry pomysł na szybki i smaczny deser lub podwieczorek. Do jego przygotowania niezbędny jest sprawdzony przepis, szczególnie gdy myślisz o urozmaiceniu ciasta. Poznaj na to kilka sposobów i pozwól się zainspirować.
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową na kilka sposobów
Polewa z gorzkiej czekolady bardzo dobrze komponuje się z ciastem marchewkowym. Nie jest ona jednak jedyną opcją. Jeśli chcesz, możesz śmiało pokusić się o polewę z czekolady mlecznej. Wolisz, by miała nieco głębszy smak? Łyżeczka kakao z pewnością zdziała cuda – dla polewy i dla Twojego ciasta.
Polewa z kakao
Do ciasta z marchewki pasuje bardzo dobrze polewa zrobiona z masła i kakao. Wypróbuj alternatywny przepis na tę polewę, która zapewni Twojemu ciastu subtelny połysk.
Przygotuj:
- 200 g masła
- 3-4 łyżki kakao
- 180 g cukru
Przygotowanie:
- W rondelku umieść masło i rozpuść je z cukrem;
- Do masła z cukrem dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij polewę z ognia i gdy przestygnie, oblej nią ciasto marchewkowe;
Ilość cukru i kakao możesz regulować, dostosowując ją do swojego gustu. Do polewy warto dodać też cynamon dla smaku.
Polewę możesz zrobić też z białej lub karmelowej czekolady. Możesz również dowolnie mieszać ich rodzaje. Nie bój się próbować nowych rozwiązań, z polewą czekoladową ciasto marchewkowe smakuje wszak najlepiej.
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową – dodatki
Do ciasta z marchewki możesz dodać wiele ciekawych dodatków. Przede wszystkim warto nadać mu nieco korzenny aromat – tu niezastąpiony jest przede wszystkim cynamon, ale takie przyprawy jak kardamon, imbir, goździki czy anyż też się sprawdzą. A gdy je połączysz w przyprawę korzenną, efekt będzie jeszcze smaczniejszy.
Do samego ciasta możesz dodać też kawałki ananasa z puszki, lub żurawinę czy ulubione bakalie.
W cieście marchewkowym jest też miejsce na orzechy — najlepiej włoskie lub laskowe. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać też inne. Możesz posiekać kilka gatunków orzechów i taką mieszankę dodać do deseru. Co istotne, mogą się one znaleźć nie tylko w środku ciasta. Nadadzą się też świetnie jako posypka na jego wierzchu. Umieść orzechy jeszcze zanim czekolada zastygnie, aby nie spadły z niej w czasie późniejszego krojenia ciasta.
Dowolne orzechy możesz dodać też do polewy jeszcze gdy jest w rondelku lub w kąpieli wodnej. Uważaj jednak, by ich nie przypalić, bo wtedy zarówno orzechy, jak i Twoje ciasto nabiorą nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Najprościej mówiąc, dodaj do swojego ciasta to, co lubisz i co Ci smakuje!
Komentarze