Liczba porcji6
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Ciasto dyniowe z czekoladą i rodzynkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 700 g dyni – najlepiej piżmowej lub hokaido
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklana cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • Czekolada Gorzka Klasyczna 64% - 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 50 g łuskanego słonecznika lub pestek dyni
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Obierz dynię ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w malakserze.

  • 2

    Jajka ubij z cukrem na puszystą, gładką masę.

  • 3

    Dodaj do niej startą dynię, oraz suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

  • 4

    Wlej olej i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.

  • 5

    Posiekaj czekoladę gorzką klasczną 64% E.Wedel na drobne kawałki.

  • 6

    Jeśli używasz pestek dyni lub słonecznika – upraż je na złoto na patelni.

  • 7

    Wmieszaj czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel oraz słonecznik do masy.

  • 8

    Dodaj rodzynki. Dla ciekawszego aromatu możesz je wcześniej nasączyć w rumie lub w ponczu kawowym.

  • 9

    Wysmaruj formę odrobiną masła i wyłóż pergaminem.

  • 10

    Przelej ciasto i rozgrzej piekarnik do temperatury 175⁰C.

  • 11

    Wstaw ciasto do pieca na ok. 35 minut. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka.

  • 12

    Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Oceń przepis:

Co zrobić, aby ciasto dyniowe z czekoladą wyszło idealnie?

Aby ten wypiek zachwycił doskonałym smakiem oraz idealną konsystencją, musisz przede wszystkim zadbać o wysokiej jakości składniki. Kluczowe jest przede wszystkim to, jaką dynię wybierzesz oraz po jaką czekoladę sięgniesz. Kupując czekoladę sięgnij po produkty E.Wedel, aby mieć gwarancję, że idealnie się rozpuszczą oraz będą miały oczekiwany smak i aromat.

 

Równie istotne jest dobranie wartościowego tłuszczu oraz odpowiedniego typu mąki. Najlepiej sprawdzi się klasyczna tortowa. Jednak jeśli chcesz nadać ciastu lekko orzechowego posmaku, możesz wybrać wersję z pełnego przemiału.

Upewnij się również, że wstawiasz ciasto do odpowiednio rozgrzanego piekarnika – najlepiej na środkową półkę. Dzięki temu zyskasz pewność, że ani góra, ani dół nie przypalą się. ­

Jak urozmaicić ciasto dyniowe z czekoladą?

Smak ciasta dyniowego z czekoladą i rodzynkami sam w sobie Cię zaskoczy, podobnie jak jego konsystencja. Jeżeli jednak zapragniesz urozmaicenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wprowadzić. A na co konkretnie się zdecydować? Dobrze sprawdzą się między innymi:

  • połączenie dyni z marchewką, która również –świetnie sprawdza się w wypiekach. Możesz dodać jedną trzecią porcji marchewki i dwie trzecie dyni,
  • dodanie przypraw korzennych – a zwłaszcza odrobiny cynamonu oraz kardamonu, które doskonale „podbiją” smak deseru,
  • wykorzystanie innych bakalii w masie na ciasto – mogą to być Twoje ulubione orzechy, jak również suszone daktyle,
  • zastosowanie innego rodzaju czekolady – co powiesz na wykorzystanie mocno gorzkiej E.Wedel, z 80% zawartością ziaren kakao?

To oczywiście tylko kilka z  wielu możliwości eksperymentowania. Jednak to nie wszystko. Pomyśl też o tym, jak podać ten unikalny deser.

Ciasto dyniowe z czekoladą warto zaserwować np.:

  • jeszcze lekko ciepłe, w towarzystwie Lodów E.Wedel Kusząca Wanilia lub Lodów E.Wedel Obłędna Czekolada,
  • z kleksem z bitej śmietany i delikatnym musem malinowym – przełamie on kolor oraz smak deseru,
  • z odrobiną syropu klonowego lub płynnego miodu, a także posiekanych orzechów.

Tak przygotowany, prosty, a zarazem wyszukany, deser zachwyci zarówno starszych, jak i młodszych łasuchów. Skosztuj i przekonaj się na własnym… podniebieniu. Czeka Cię bardzo pozytywne zaskoczenie!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: