Co zrobić, aby ciasto dyniowe z czekoladą wyszło idealnie?
Aby ten wypiek zachwycił doskonałym smakiem oraz idealną konsystencją, musisz przede wszystkim zadbać o wysokiej jakości składniki. Kluczowe jest przede wszystkim to, jaką dynię wybierzesz oraz po jaką czekoladę sięgniesz. Kupując czekoladę sięgnij po produkty E.Wedel, aby mieć gwarancję, że idealnie się rozpuszczą oraz będą miały oczekiwany smak i aromat.
Równie istotne jest dobranie wartościowego tłuszczu oraz odpowiedniego typu mąki. Najlepiej sprawdzi się klasyczna tortowa. Jednak jeśli chcesz nadać ciastu lekko orzechowego posmaku, możesz wybrać wersję z pełnego przemiału.
Upewnij się również, że wstawiasz ciasto do odpowiednio rozgrzanego piekarnika – najlepiej na środkową półkę. Dzięki temu zyskasz pewność, że ani góra, ani dół nie przypalą się.
Jak urozmaicić ciasto dyniowe z czekoladą?
Smak ciasta dyniowego z czekoladą i rodzynkami sam w sobie Cię zaskoczy, podobnie jak jego konsystencja. Jeżeli jednak zapragniesz urozmaicenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wprowadzić. A na co konkretnie się zdecydować? Dobrze sprawdzą się między innymi:
- połączenie dyni z marchewką, która również –świetnie sprawdza się w wypiekach. Możesz dodać jedną trzecią porcji marchewki i dwie trzecie dyni,
- dodanie przypraw korzennych – a zwłaszcza odrobiny cynamonu oraz kardamonu, które doskonale „podbiją” smak deseru,
- wykorzystanie innych bakalii w masie na ciasto – mogą to być Twoje ulubione orzechy, jak również suszone daktyle,
- zastosowanie innego rodzaju czekolady – co powiesz na wykorzystanie mocno gorzkiej E.Wedel, z 80% zawartością ziaren kakao?
To oczywiście tylko kilka z  wielu możliwości eksperymentowania. Jednak to nie wszystko. Pomyśl też o tym, jak podać ten unikalny deser.
Ciasto dyniowe z czekoladą warto zaserwować np.:
- jeszcze lekko ciepłe, w towarzystwie Lodów E.Wedel Kusząca Wanilia lub Lodów E.Wedel Obłędna Czekolada,
- z kleksem z bitej śmietany i delikatnym musem malinowym – przełamie on kolor oraz smak deseru,
- z odrobiną syropu klonowego lub płynnego miodu, a także posiekanych orzechów.
Tak przygotowany, prosty, a zarazem wyszukany, deser zachwyci zarówno starszych, jak i młodszych łasuchów. Skosztuj i przekonaj się na własnym… podniebieniu. Czeka Cię bardzo pozytywne zaskoczenie!
Komentarze