Ciasto czekoladowo-owsiane
1
50 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowo-owsiane

Pyszne ciasto, które zachwyci każdą osobę lubiącą czekoladę i płatki owsiane. Przepis jest niesamowicie prosty. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, także warto je zrobić, gdy jest mało czasu, a goście zapowiedzieli się na popołudniową kawę.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto czekoladowe z płatków owsianych jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Co więcej, można je zrobić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz kilka propozycji i możliwości na dodanie kilku składników do oryginalnego przepisu.

Polewa z czekolady deserowej (i nie tylko)

Ciasto z płatków owsianych możesz przygotować z dużą ilością czekolady w różnej postaci. By ukoronować je tym przysmakiem, zrób polewę. Przygotuj:

  • 1,5 łyżeczki oleju kokosowego;
  • 120 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel;
  • szczyptę cynamonu;
  • posiekane orzechy włoskie (możesz odłożyć trochę z tych na ciasto).

Wykonanie:

  1. Czekoladę posiekaj lub połam na mniejsze kawałki. Umieść ją w kąpieli wodnej. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodaj do niej olej kokosowy i cynamon. Mieszaj całość, aż składniki się połączą.
  2. Dodaj do polewy posiekane orzechy. Zdejmij ją ze źródła ciepła, by lekko ostygła i polej nią ciasto czekoladowe z płatków owsianych. Smacznego!

Jeśli chcesz, by polewa była gładka niczym tafla, zrezygnuj z orzechów w środku i posyp nimi wierzch ciasta, zanim czekolada zastygnie. Możesz też zostawić polewę bez dodatków. W każdej postaci z pewnością wzbogaci Twoje czekoladowe ciasto owsiane.

Polewa z kakao

Masz ochotę przygotować polewę, która jest prosta i równie smaczna jak polewa z czekolady? Wystarczy, że połączysz ze sobą cztery składniki:

  • 90 g białego cukru;
  • 100 g masła;
  • 4 łyżki kakao;
  • 3 łyżki mleka.

Wykonanie:

  1. W rondelku umieść masło, cukier i mleko. Mieszaj wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i połączą. Zdejmij rondelek z ognia;
  2. Dodawaj stopniowo kakao i ucieraj je z pozostałymi składnikami. Im więcej go dodasz, tym gęstszą polewę uzyskasz;
  3. Przestudź polewę i polej nią ciasto czekoladowe z płatków owsianych. Gdy zastygnie, ciasto jest gotowe. Smacznego!

Czekoladowe ciasto z płatkami owsianymi, które nie wymaga pieczenia

Ostatnio coraz większą popularność zyskują tak zwane ciasta bez pieczenia. Ciasto czekoladowo owsiane też możesz zrobić w takim wariancie. Nie trzeba do tego wielu składników, jest szybkie, a na koniec wystarczy je schłodzić. Sprawdzi się idealnie na wizytę niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • 110 g płatków owsianych;
  • 150 ml mleka;
  • 220 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel;
  • Po kilka sztuk orzechów nerkowca i włoskich;

Przygotowanie:

  1. Naszykuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Bardzo dobrze sprawdzi się kwadratowa o boku 20-21 cm;
  2. Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem, dosłownie na równo z ich poziomem;
  3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę;
  4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj płatki owsiane i orzechy. Możesz pokruszyć je wcześniej w dłoni, by były nieco mniejsze. Całość bardzo dokładnie wymieszaj;
  5. Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wyrównać ją łyżką;
  6. Schowaj ciasto czekoladowe z płatków owsianych do lodówki. Minimum na dwie godziny, najlepiej jednak na całą noc. Po tym czasie możesz je pokroić na kawałki i podawać.

Ten wariant również możesz sobie urozmaicać. Jeśli ciasto czekoladowe ma być prezentem lub po prostu bardzo zależy Ci na estetyce, nie dokładaj orzechów od razu do rozpuszczonej czekolady. Dodaj je do masy dopiero wtedy, gdy będzie ułożona w blaszce. Możesz zrobić szaloną kompozycję lub po prostu je porozkładać, wyznaczając w ten sposób granice kawałków.

Do ciasta możesz też dodać ulubione bakalie. Suszone morele, daktyle, śliwki, rodzynki, czego dusza zapragnie. Możesz je kroić na mniejsze kawałki lub dodawać w całości, uzyskując pyszny blok o nieregularnym kształcie.

Komentarze