Ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą
0
25 min
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą

Połączenie truskawek i czekolady jest bardzo popularne. Pojawia się ono zarówno w przypadku ciast, jak i tortów czy niewielkich babeczek. Smaki te komponują się idealnie i sprawdzają świetnie nie tylko w sezonie letnim. Co powiesz na wyjątkowe ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą?

Ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą stanowi doskonałą bazę do udekorowania w dowolny sposób. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, idealnie sprawdzi się położenie ich na wierzch lub zatopienie w tężejącej, górnej warstwie. Przydadzą się także listki mięty, które odmienią smak deseru, jednocześnie wpływając na jego wygląd. Na wierzchu ciasta można umieścić dowolne ozdoby z lukru, w zależności od okoliczności. Jeśli ma ono być alternatywą dla letniego tortu urodzinowego, można wbić w nie świeczki.

 

Warstwę truskawkową można zamienić również na tę wykonaną z wykorzystaniem innego rodzaju owocu lub połączyć ją z borówkami czy jagodami. Zastygająca masa daje możliwość stworzenia pięknych dekoracji, na przykład poprzez połączenie dwóch mieszanek w kontrastujących kolorach.

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą?

Brownie z białą czekoladą i truskawkami można delikatnie zmodyfikować. Mowa tu zarówno o zawartości kakao, jak i ewentualnych dodatkach. Do stworzenia dolnej warstwy można wykorzystać czekoladę Mleczną Klasyczną E.Wedel lub Mocno Gorzką 80% E.Wedel.  

 

Jeśli uważasz, że biszkopt będzie za słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru. Nie warto jednak całkowicie z niego rezygnować, ponieważ wówczas stanie się on za gorzki. Cukier można zastąpić także dowolnymi, zdrowszymi zamiennikami, jak np. stewia czy ksylitol.

 

Modyfikacje mogą objąć również warstwę z białej czekolady. W jej wnętrzu warto zatopić świeże truskawki. Świetnie sprawdzi się też dodatek dużych ilości wiórków kokosowych, które zupełnie zmienią teksturę tego słodkiego, białego fragmentu ciasta. Możesz wzbogacić całość również migdałami czy drobno pokruszonymi orzeszkami.

Komentarze