Ciasto czekoladowe z gruszkami
1
40 min
10 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe to doskonała baza do tego, by wyczarować deser z innymi składnikami, w tym także świeżymi owocami. Jesienią warto przygotować je z dodatkiem gruszek. Zapieczone owoce smakują niepowtarzalnie i sprawiają, że ciasto ma ciekawą konsystencję. Jak przygotować deser czekoladowy z gruszkami?

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O czym trzeba pamiętać, przygotowując ciasto czekoladowe z gruszkami?

Szybkie ciasto czekoladowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale podczas pieczenia trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najważniejsze jest zadbanie o odpowiednią temperaturę poszczególnych składników. Jajka nie powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki – wyciągnij je z niej odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały. Mieszanka masła i mleka  po połączeniu musi być zaś odstawiona do przestygnięcia. Jeśli jej nie wystudzisz, może dojść  do ścięcia się białka po zmieszaniu z resztą składników.

 

Warto przesiać suche składniki ze względu na fakt, że w ten sposób ciasto będzie znacznie lepiej napowietrzone i nie dojdzie do powstania zakalca. W przypadku wypieków z owocami ma to ogromne znaczenie. Dzięki odpowiedniemu obchodzeniu się ze składnikami, ciasto czekoladowe z gruszkami wyjdzie lekkie i pełne smaku.

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami?

Ciasto czekoladowe z gruszkam, jak sama nazwa wskazujemi powinno zawierać gruszki. Jeśli jednak chcesz zastosować ten sam przepis, ale zmienić owoce, doskonale sprawdzą się, np. jabłka czy banany. Wystarczy postępować w dokładnie taki sam sposób. Ewentualnie owoce można pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do masy przed wylaniem na blachę. Pamiętaj jednak, by zachować odpowiednie proporcje owoców w stosunku do ciasta.

 

Do wnętrza ciasta możesz dodać również posiekane orzechy dowolnego gatunku, od laskowych, aż po nerkowce. Pozwolą one na zupełne odmienienie struktury gotowego wypieku. Taki dodatek sprawdzi się idealnie także pod postacią dekoracji umieszczonej na wierzchu ciasta.

 

Możesz również zwiększyć ilość kakao, szczególnie gdy lubisz mocno czekoladowe desery. Wówczas gotowe ciasto po przekrojeniu będzie znacznie ciemniejsze. Najlepiej wybierać kakao od sprawdzonych producentów, inaczej smak wypieku nie będzie zadowalający. Jeśli chcesz mieć pewność, że smak Cię nie rozczaruje – wybierz Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z gruszkami?

Ciasto czekoladowe z gruszkami można udekorować w dowolny sposób. W tym wypadku najprostrze rozwiązanie może okazać się najlepsze – wystarczy posypanie go cukrem pudrem, dzięki czemu podkreślisz strukturę wypieku. Jeśli jednak wolisz nieco bardziej skomplikowane dekoracje, doskonałym pomysłem jest przygotowanie polewy czekoladowej. W tym celu będziesz potrzebować tabliczki czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%, czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej lub czekolady E.Wedel Białej oraz kilku łyżek słodkiej śmietanki (możesz zastąpić ją tłustym mlekiem). Rozpuszczone i pomieszane składniki wystarczy wylać na wierzch gotowego ciasta. Dobrym pomysłem jest połączenie kilku kolorów polewy. Możesz wylać ją w taki sposób, by stworzyć ciekawe, abstrakcyjne wzory. W ten sposób nie przyćmisz smaku ciasta, a jedynie podkreślisz zawarte w nim kakao i stworzysz minimalistyczną dekorację.

 

Polewa czekoladowa jest idealną bazą do umieszczenia na wierzchu ciasta dodatkowych dekoracji. Dobrze sprawdzą się wiórki kokosowe, płatki migdałowe czy pokruszone orzechy. Jeśli jednak wolisz ocowe dekoracje, możesz postawić na plasterki truskawki bądź borówki, które będą pięknie kontrastowały z ciastem.  

 

Jeśli chcesz przygotować również inne wypieki, możesz wypróbować przepis na klasyczne brownie.

Komentarze