Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem z białej czekolady i malinami

Lubisz łączyć różne czekolady w ramach jednego smakołyku? Poznaj ciasto czekoladowe z delikatnym kremem z białej czekolady i malinami. To deser, który podbije serca nawet najbardziej wymagającego łasucha. Sprawdź nasz przepis krok po kroku!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpocznij od przyrządzenia ciasta czekoladowego. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm.

  • 2

    Mąkę przesiej do głębokiej miski wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

  • 3

    Masło ubij z jajkami na puszystą masę i dodaj do niej 110 g cukru. Połącz do rozpuszczenia się cukru. Dodaj mleko, aby uzyskać płynną masę.

  • 4

    Połącz mokre składniki z suchymi i wyrób ciasto.

  • 5

    Czekoladę Mocno Gorzką 80% E.Wedel roztop w kąpieli wodnej i po lekkim przestudzeniu dodaj do masy na ciasto.

  • 6

    Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

  • 7

    Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).

  • 8

    Ciasto odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj krem z Czekolady Białej E.Wedel. Trafi zarówno na wierzch ciasta, jak i posłuży do jego przełożenia.

  • 9

    Do rondelka wlej śmietanę i delikatnie ją podgrzej. Kiedy będzie ciepła (ale nie zagotowana!), dodaj do niej białą czekoladę. Zestaw z ognia i poczekaj, aż czekolada się roztopi.

  • 10

    Wymieszaj masę i pozostaw do ostudzenia.

  • 11

    Kiedy śmietana z czekoladą ostygnie, do głębokiej miski włóż serek mascarpone. Włącz mikser na wysokie obroty i powoli dodawaj masę czekoladową. Ubijaj aż do uzyskania gęstego, sztywnego kremu.

  • 12

    Maliny rozmroź lub – jeśli używasz świeżych – umyj i osusz.

  • 13

    Ciasto czekoladowe przekrój na pół. Na spodnim blacie rozłóż ½ kremu, a na jego wierzchu ułóż połowę malin. Zamknij ciasto drugim spodem.

  • 14

    Drugą połowę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj nim wierzch ciasta czekoladowego, a następnie udekoruj resztą malin. Włóż deser na kilkanaście minut do lodówki, aby stężał. Po tym okresie jest już gotowy do jedzenia.

Oceń przepis:

Chociaż może się wydawać, że ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i malinami to wykwintny i trudny do przygotowania deser, jak pokazuje powyższy przepis – jest zupełnie inaczej. Wystarczy, że spędzisz w kuchni około godzinę, aby powstał wyjątkowy smakołyk, który wywrze niezapomniane wrażenia estetyczne oraz smakowe!

 

Jak urozmaicić ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady?

Zastanawiasz się, co zrobić, aby Twoje ciasto czekoladowe stało się jeszcze ciekawszym deserem? Po pierwszym teście tego przepisu możesz zacząć eksperymenty kulinarne. A co zrobić, żeby smakołyk stał się jeszcze lepszy? Pomyśl o tym, aby:

  • do kremu z białej czekolady dodać aromat migdałowy lub 1 kieliszek likieru amaretto – aromat migdałów fenomenalnie komponuje się z delikatnym, waniliowym aromatem,
  • zamień Czekoladę Białą na Czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel, aby stworzyć coś nowego – krem zyska wtedy bardziej brązowy kolor i nieco intensywniejszy smak,
  • zamień maliny na inne owoce – ciekawe połączenia zapewnią np. wiśnie, ale także mango czy ananas.

Ciasto po upieczeniu możesz też nieco nasączyć likierem kawowym lub mocną, ostudzoną kawą, niczym biszkopt tortowy. Jeśli chcesz, możesz również rozsmarować krem na wierzchu, podobnie jak na torcie. Jakie będzie zaskoczenie gości, kiedy okaże się, że wewnątrz kryje się wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto!

 

Inna opcja to przygotowanie dwóch kremów: jednego, intensywnie czekoladowego (z czekoladą mocno gorzką), do wewnątrz ciasta, a drugiego – delikatnego i białego, z malinami, na zewnątrz. Możliwości jest ogrom. Wykorzystaj je, a za każdym razem w Twojej kuchni powstanie wyjątkowy smakołyk. Taki, w którym nie sposób się nie zakochać. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: