Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem z białej czekolady i malinami
0
1 godz.
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem z białej czekolady i malinami

Lubisz łączyć różne czekolady w ramach jednego smakołyku? Poznaj ciasto czekoladowe z delikatnym kremem z białej czekolady i malinami. To deser, który podbije serca nawet najbardziej wymagającego łasucha. Sprawdź nasz przepis krok po kroku!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chociaż może się wydawać, że ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i malinami to wykwintny i trudny do przygotowania deser, jak pokazuje powyższy przepis – jest zupełnie inaczej. Wystarczy, że spędzisz w kuchni około godzinę, aby powstał wyjątkowy smakołyk, który wywrze niezapomniane wrażenia estetyczne oraz smakowe!

 

Jak urozmaicić ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady?

Zastanawiasz się, co zrobić, aby Twoje ciasto czekoladowe stało się jeszcze ciekawszym deserem? Po pierwszym teście tego przepisu możesz zacząć eksperymenty kulinarne. A co zrobić, żeby smakołyk stał się jeszcze lepszy? Pomyśl o tym, aby:

  • do kremu z białej czekolady dodać aromat migdałowy lub 1 kieliszek likieru amaretto – aromat migdałów fenomenalnie komponuje się z delikatnym, waniliowym aromatem,
  • zamień Czekoladę Białą na Czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel, aby stworzyć coś nowego – krem zyska wtedy bardziej brązowy kolor i nieco intensywniejszy smak,
  • zamień maliny na inne owoce – ciekawe połączenia zapewnią np. wiśnie, ale także mango czy ananas.

Ciasto po upieczeniu możesz też nieco nasączyć likierem kawowym lub mocną, ostudzoną kawą, niczym biszkopt tortowy. Jeśli chcesz, możesz również rozsmarować krem na wierzchu, podobnie jak na torcie. Jakie będzie zaskoczenie gości, kiedy okaże się, że wewnątrz kryje się wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto!

 

Inna opcja to przygotowanie dwóch kremów: jednego, intensywnie czekoladowego (z czekoladą mocno gorzką), do wewnątrz ciasta, a drugiego – delikatnego i białego, z malinami, na zewnątrz. Możliwości jest ogrom. Wykorzystaj je, a za każdym razem w Twojej kuchni powstanie wyjątkowy smakołyk. Taki, w którym nie sposób się nie zakochać. Smacznego!

Komentarze