Z czym podawać ciasto czekoladowe z bananami?
Czekolada, podobnie jak banany to uniwersalna słodka baza dla wielu deserów. Możesz połączyć ją z różnymi składnikami, a zaserwować na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest podanie porcji ciasta w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Idealne do przełamania słodkości i goryczy brownie będą truskawki, jagody, maliny i borówki. Sprawią, że deser będzie jeszcze smaczniejszy i niezwykle estetyczny!
Do ciasta zadbaj też o odpowiedni napój. Możesz oczywiście zaproponować kawę lub herbatę, ale bardziej odpowiedni na spotkanie z przyjaciółmi czy podwieczorek będzie sok owocowy świeżo wyciskany albo lemoniada. Możesz również zaserwować ciasto z koktajlem mlecznym.
Kiedy przyrządzić ciasto z czekoladą i bananami?
Ciasto z czekoladą i bananami to bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Dlatego nie musisz czekać na wielkie okazje, aby zaskoczyć swoich bliskich i zaspokoić apetyt na „coś słodkiego”. Zwłaszcza, że zapewne większość potrzebnych składników masz w domu. Nawet jeśli nie, to z łatwością możesz je zastąpić, a czasem nawet pominąć. Choć banany są jednym z głównych elementów to ich brak nie będzie dokuczliwy. Pamiętaj tylko wtedy o większej ilości cukru, bo bez nich ciasto może być zbyt gorzkie.
Na bazie tego sprawdzonego przepisu możesz też wprowadzać własne modyfikacje. Niektórzy przygotowując ciasto czekoladowe zamieniają mąkę pszenną na migdałową czy kokosową. Smak będzie wtedy odrobinę inny, za to przyjemność dla podniebienia taka sama. Możesz też swobodnie testować różne polewy i posypki. Zamiast czekoladowej – lukier, a zamiast wiórków kokosowych – kruszone orzeszki.
Sposób podania brownie z bananami
Brownie z bananami możesz zaserwować solo, ponieważ nawet w takiej prostej formie odsłania głębię smaku i pięknie pachnie. Jeżeli chcesz, aby deser prezentował się bardziej wyrafinowanie podaj go w towarzystwie bitej śmietany, ażurowej dekoracji z czekolady czy lodów. Na pewno każda z tych odsłon spotka się z entuzjazmem Twoich bliskich. Przygotuj się na prośby o przepis i o dokładkę!
Komentarze