Warto się nieco postarać, gdy robisz to najprostsze ciasto czekoladowe. Troska o detale, składniki dobrej jakości i estetykę jest niezbędna. Warto jednak, bo efekt może przekroczyć Twoje najśmielsze oczekiwania. Zajrzyj poniżej by sprawdzić, co jeszcze jest istotne, by Twoje ciasto czekoladowe zawsze się udało.
Drewniany patyczek powie Ci jak piec
W każdym przepisie czas pieczenia jest zawsze orientacyjny. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim chodzi o rodzaj piekarnika. Każdy piec może grzać inaczej, stosownie do umiejscowienia grzałek, marki i stopnia eksploatacji sprzętu. Musisz więc wziąć na to poprawkę, czytając przepisy.
Po drugie, ilość składników i proporcje. Wszystko tu ma znaczenie - możesz mieć inne jajka niż autor przepisu, albo możesz dosypać kilkadziesiąt gramów mąki lub cukru za dużo do ciasta. A może chcesz zrobić ciasto w formie o innym rozmiarze? Wyjdzie Ci wtedy inna grubość placków.
Na szczęście są domowe sposoby, by sprawdzić, czy ciasto jest gotowe (bez względu na proporcje składników i rozmiar blaszki). Najbardziej przydatny (prócz obserwacji) jest test suchego patyczka. By go przeprowadzić, wbij delikatnie w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy lub lekko wilgotny, możesz wyłączyć ciasto - jest gotowe. Jeśli osiadają na nim surowe grudki ciasta czekoladowego, musi się piec jeszcze przez chwilę.
Jak przygotować polewę czekoladową?
Zasada działania jest prosta: rozpuścić czekoladę, dodać do niej trochę tłuszczu, ewentualnie jeszcze cukier czy inne dodatki, lekko przestudzić i wylać na ciasto czekoladowe. Ilość przepisów na polewę czekoladową w Internecie jest jednak jasnym komunikatem, że to, co dodasz i kiedy, ma dosyć duże znaczenie.
Jeśli robisz to szybkie ciasto czekoladowe, polewą czekoladową może być nawet sama rozpuszczona tabliczka. Szybko zastygnie i ciasto będzie gotowe. Taki wypiek musisz pokroić jednak zanim stężeje czekolada, bo później będzie się ona bardzo łamać.
Jeśli chcesz jednak, by polewa była gładka i połyskliwa, a nóż wchodził w nią gładko, do rozpuszczania czekolady dodaj:
- masło;
- śmietankę;
- olej kokosowy.
Im więcej, tym bardziej miękka i błyszcząca wyjdzie Twoja polewa czekoladowa.
Komentarze