Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe bez mąki pszennej?
Przygotowując szybkie ciasto czekoladowe, można modyfikować wykorzystywane składniki – zwłaszcza jeśli chodzi o mąkę czy czekoladę. Jeśli w sklepie, w którym akurat robisz zakupy, zabrakło mąki ryżowej lub kukurydzianej, możesz zastąpić ją mąką jęczmienną, która ma niską zawartość glutenu. Pamiętaj jednak o tym, by zmniejszyć jej ilość w stosunku do tego, co podaliśmy w przepisie o ok. 2-3 łyżki. Mąkę ryżową z powodzeniem zastąpisz także mąką owsianą. Odradzamy za to wykorzystywanie mąki żytniej – jej użycie może doprowadzić do powstania zakalca.
Modyfikacje mogą dotyczyć również rodzaju czekolady. Najlepiej sprawdzi się wariant gorzki, ale niektóre tabliczki z powodzeniem można zamienić na czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną lub czekoladę E.Wedel Białą. Warto dopasować proporcje kakao i mleka do własnych preferencji. Jeśli nie lubisz intensywnego czekoladowego smaku, lepiej wymienić czekolady na wariant mleczny. Wszystko zależy od Ciebie.
W bezglutenowym cieście czekoladowym nie ma zbyt wielu wyrazistych dodatków, dlatego stanowi ono świetną bazę do wypełnienia kremem lub dżemem. Najlepiej sprawdzą się konfitury, np. z truskawek, wiśni, porzeczek, które przełamią słodki smak wypieku. Jeśli chodzi o krem, w tym przypadku istnieje pełna dowolność. Dobrym wyborem są zarówno masy śmietankowe, jak i czekoladowe czy nawet z dodatkiem owoców. Dzięki tym dodatkom bezglutenowe ciasto czekoladowe nie będzie aż takie słodkie, a przy tym będzie dużo bardziej okazałym wypiekiem niż ten z tradycyjnego przepisu. W tej formie będzie można go podawać podczas, np. przyjęć urodzinowych, gdzie zazwyczaj dominuje duża ilość gości.
Jak udekorować ciasto czekoladowe bez glutenu?
Bezglutenowe ciasto czekoladowe można udekorować na wiele różnych sposobów. Takie ciasto jest doskonałą bazą do stworzenia pięknego wypieku, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich gości. Sprawdzi się tutaj klasyka, czyli posypanie gotowego wypieku cukrem pudrem i położeniem na wierzchu sezonowych owoców, ale również różnorakie polewy z czekolad E.Wedel. Jako zamiennik można użyć lukru lub klasycznych posypek, aby ciasto wyglądało bardziej estetycznie.
Owoce warto wzbogacić także orzechami. Idealnie sprawdzą się migdały, ale słodycz czekolady przełamują również orzechy włoskie. Z takich produktów można stworzyć bardzo ciekawe dekoracje, zatapiając je w polewie czekoladowej. Ciasto warto udekorować tak, by pasowało do konkretnej okazji, a jednocześnie wyglądało estetycznie zarówno w całości, jak i po pokrojeniu na mniejsze kawałki.
Ciasto czekoladowe bez glutenu sprawdzi się idealnie zarówno jako przekąska do kawy, jak i deser po niedzielnym, rodzinnym obiedzie. Jego wygląd powinien być elegancki bez względu na okoliczności, ale warto zadbać o to, by pasował do charakteru wydarzenia. Zimą lepiej zrezygnować z owoców sezonowych na rzecz orzechów. Latem nie można natomiast zapomnieć o świeżych truskawkach, malinach, porzeczkach i listku mięty.
Jeśli chcesz sprawdzić inne przepisy i przetestować inne wypieki wypróbuj nasz pozostałe przepisy, jak np. na klasyczne brownie.
Komentarze