Ciasto cappuccino
2 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto cappuccino

Jeśli zaliczasz się do miłośników kawy, ten przepis z pewnością zwróci Twoją uwagę. Ciasto cappuccino to smaczne połączenie biszkopta z kremem, zwieńczone przepyszną bitą śmietaną o smaku cappuccino. Zbierz składniki i przygotuj wypiek, który Cię zachwyci!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto cappuccino to idealna propozycja na przyjęcie lub na wieczór spędzony z książką. Warto jednak zadbać o szczegóły, by wyszło idealne. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, a także inspiracji, które pomogą urozmaicić Twoje ciasto cappuccino.

Równy biszkopt

Jeśli stawiasz pierwsze kroki w cukiernictwie, rzucanie biszkoptem może nieco zdumiewać. Takie traktowanie biszkoptów to jednak częsta praktyka z jednego ważnego powodu. Wyrównuje to powierzchnię ciasta, rozbijając pęcherzyki powietrza w cieście. Biszkopt to ciasto wykorzystywane często do tortów, które powinny być równe jak tafla wody, ta praktyka jest tu więc bardzo pomocna. W Twoim cieście również zapewni to dodatkowe wrażenia estetyczne.

By nie uczynić szkód w kuchni (zwłaszcza, jeśli na podłodze masz śliczne kafelki), podłóż pod miejsce lądowania poskładaną ścierkę lub ręcznik. Dzięki temu jedyne, co zostanie rozbite, to pęcherzyki powietrza. Podłoga zostaje nienaruszona.

Śmietanka i żelatyna — dlaczego?

Zapewne nie umknęło Twojej uwadze, że do kremówki dodawana jest żelatyna. Śmietanka zazwyczaj bardzo ładnie się ubija i wygląda pięknie bez dodatków, wątpliwości nie są więc nieuzasadnione. Chodzi tu głównie o jej trwałość. Bita śmietana, choć ładna, po niedługim czasie opada. Jak przy deserach czy lodach nie robi to specjalnej różnicy, tak do ciasta musi mieć trwalszą postać (zwłaszcza, jeśli planujesz je zostawić na następny dzień).

Dzięki swoim właściwościom żelatyna:

  • usztywnia bitą śmietanę, czyniąc jej konsystencję bardziej zbitą;
  • przedłuża jej trwałość (nie opadnie tak szybko jak sama ubita kremówka);
  • nadaje lekkiego połysku — taki mały, estetyczny bonus.

Ten z pozoru niewielki dodatek zmienia wszystko przy cieście, więc nie wahaj się dodać rozpuszczoną żelatynę do bitej śmietany.

Ciasto cappuccino — więcej kawy!

Jeśli chcesz, aby smak kawy był bardziej wyczuwalny w Twoim wypieku, możesz wzmocnić krem, dodając do niego trochę kawy. Najprostszym sposobem jest użycie płynnej kawy. Dodaj do kremu espresso razem z budyniem, najlepiej podwójne, lub przygotuj mocne espresso z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalanych wrzątkiem w kubku i dodaj około 100 ml do kremu.

Jeśli jednak preferujesz unikać nadmiernej ilości kofeiny, ale uwielbiasz jej smak, alternatywą będzie kawa zbożowa. Zaparz jedną porcję i dodaj do kremu między 100 a 150 ml.

Ciasto cappuccino w pucharkach

Ta koncepcja może brzmieć dość ekscentrycznie, ale efekt z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy. Co więcej, nie musisz wprowadzać żadnych zmian do oryginalnej receptury, jeśli chodzi o składniki. Przygotuj biszkopt według przepisu (nie musisz go dzielić na blaty), zrób krem cappuccino i bitą śmietanę wzmocnioną żelatyną. Przygotuj również pucharki — z podanych proporcji na ciasto uzyskasz 5-6 deserów.

Przygotowanie deseru

  1. Na dno pucharów pokrusz biszkopt kakaowy.
  2. Umieść na nim około 2 łyżki kremu (dostosuj do potrzeb i ilości deserków). Nie ma potrzeby wyrównywania, artystyczny nieład jest tu wskazany.
  3. Przykryj krem kolejną warstwą kruszonego biszkopta.
  4. Umieść na wierzchu bitą śmietanę (możesz użyć szprycy lub rękawa cukierniczego, zwykła łyżka też tu się jednak sprawdzi).
  5. Posyp deser cappuccino w proszku.

Tu oczywiście również możesz wykorzystać czekoladę. Zrób z niej wzorki tak, jak zostało opisane w przepisie wyżej. Możesz też po prostu poukładać na deserkach kostki (lub paski).

Dodatki do deseru cappuccino

Na tym oczywiście możliwości się nie kończą. Swoje deserki możesz urozmaicić licznymi dodatkami. Mogą to być na przykład:

  • owoce (borówki, truskawki, maliny);
  • lody (w Twoim ulubionym smaku);
  • rurki waflowe;
  • galaretkę pokrojoną w kostkę (nie jest to trudne: w naczyniu, w którym zastygła, pokrój ją w kratkę i wybieraj łyżką; im głębiej ją zanurzysz, tym grubszą kostkę uzyskasz).

Jak widzisz, niepozorne ciasto cappuccino tworzy wiele możliwości.

Ciasto cappuccino — przechowywanie

Aby Twoje ciasto zachowało odpowiednią jakość i świeżość, przechowuj je w lodówce (najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku). Składniki takie jak bita śmietana czy kremy mają zdolność absorbowania zapachów, które mogą przenikać do ciasta, zmieniając jego aromat. Jeśli twój deser ma zachować wyraźny i charakterystyczny zapach cappuccino, izolacja od innych zapachów jest kluczowa.

Odpowiednio przechowywane ciasto zachowa swoją świeżość i doskonały smak nawet do trzech dni. 

Komentarze