Ciastko czekoladowa lawa
3
10 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciastko czekoladowa lawa

Obłędny deser, który wyniesie Was na szczyty smakowych doznań. Mocno czekoladowe ciastko, z którego wylewa się płynna czekolada, a to wszystko w towarzystwie lodów waniliowych i kwaskowych malin. Połączenie idealne. I na dodatek robi się ekspresowo.

Obłędny deser, który wyniesie Was na szczyty smakowych doznań :) Mocno czekoladowe ciastko, z którego wylewa się płynna czekolada, a to wszystko w towarzystwie lodów waniliowych i kwaskowych malin. Połączenie idealne. I na dodatek robi się ekspresowo. Uwaga, ten deser uzależnia!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Deser lava cake to prawdziwa gratka dla fanów czekolady. To domowa wersja fondanta czekoladowego, który stanie się hitem każdej imprezy. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji. Twoim bliscy i goście będą zajadać deser lava cake ze smakiem.

 

Miękkie czekoladowe ciasto, płynne, ciepłe maliny sączące się z wnętrza. W dodatku podane z lodami waniliowymi. Ten zestaw rozbudzi i ukoi Twoje kubki smakowe. To deser idealny – łączy czekoladową i owocową słodycz i zamyka je w środku, by zaskoczyć osobę, która po niego sięgnie. Sprawdź pomysły na urozmaicenie i zrobienie pysznych dodatków.

 

Domowy fondant czekoladowy - sprawdzony przepis na romantyczny wieczór i hit imprezy

Fondant czekoladowy to świetny szybki deser na romantyczny wieczór. Podaj go ukochanej osobie i pozwól, by zamiast słów, przemówił smak lava cake.

Czekoladowe ciastko i płynny, malinowy środek oczarują Twoją drugą połowę i zdecydowanie odbiorą jej głos - deser lava cake jest tak pyszny, że szkoda słów - lepiej skupić się na delektowaniu smaku i nic nie mówić.

Poza tym fondant czekoladowy to świetny pomysł na każdą imprezę. Podaj go na początku spotkania jako mały dodatek do kawy i herbaty.

Lava cake możesz zaserwować jako główny deser po smakowitej kolacji. Najlepiej przygotuj go z proponowanymi dodatkami - szczegóły znajdziesz w dalszej części przepisu.

Fondant czekoladowy może stanowić jeden z deserów do wyboru dla gości. Jest niewielki więc warto przygotować kilka różnych smakołyków. Lava cake może konkurować z babeczkami, niejednym ciastem, a nawet z wyszukanymi tortami.

Domowy lava cake może stać się stałym elementem słodkiego kącika, a Twoi goście zostaną regularnymi bywaczami w twojej jadalni.

 

Ciasto lawa - sugesie na start

Z podanych proporcji wychodzi 6 ciastek. Zamiast ceramicznych kokilek, możesz użyć foremek silikonowych, z których łatwo jest "wycisnąć" ciastko na talerz. Najważniejsze w tym przepisie jest wyczucie swojego piekarnika – każdy jest inny i w zależności od niego, czas pieczenia może się zmieniać. Polecam również wersję dla odważnych – gotowe ciasteczka posypać płatkami chili lub pieprzem cayenne.

Tradycyjne metalowe foremki i ceramiczne kokilki czy ramekiny to oczywiście wciąż odpowiednie rozwiązania dla lava cake. Wypełnij kokilki ciastem lawa, upiecz je i podaj ze świeżymi owocami i lodami waniliowymi.

 

Fondant czekoladowy z owocami

Fondant czekoladowy świetnie smakuje ze świeżymi owocami. Najlepiej podawaj deser lava cake z drobnymi owocami sezonowymi. Sięgnij po maliny, porzeczki, jagody i borówki. Główny przepis proponuje deser z dodatkiem malin, lecz śmiało możesz je połączyć z innymi owocami i przygotować różne owoce do wyboru dla gości.

Wyobraź sobie mały, słodki szwedzki stół składający się z różnorodnych porcji lava cake. Każdy mógłby po degustacji wybrać ulubioną wersję.

Lava cake z dżemem, powidłami i musem owocowym

Lava cake możesz podać z porcją dżemu, powideł i z musem owocowym. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, co akurat masz pod ręką.

Przygotuj dżem truskawkowy, powidła śliwkowe lub mus gruszkowy. Najlepiej użyj takich domowej roboty. Zobacz, jak na przykład zrobić prosty mus gruszkowy do lava cake.

Prosty mus gruszkowy do lava cake

Najlepiej przygotuj go więcej, zanim zaczniesz przygotowywać lava cake. Zapasteryzowany mus gruszkowy użyjesz do niejednego deseru. Sprawdź, jak przygotować pyszny mus gruszkowy i podaj go z lava cake.

Na początek zgromadź potrzebne składniki. Warto od razu zrobić więcej musu, dlatego przygotuj 1 kg umytych, obranych i pokrojonych gruszek.

Możesz dodać do musu cynamon i kardamon.

Pokrój gruszki na małe kawałki i wrzuć do dużego garnka (naczynie powinno mieć szerokie dno). Dodaj odrobinę wody i poczekaj, aż gruszki będą miękkie.

Zdejmij garnek z ognia i odstaw na chwilę, by gruszki przestygły. Następnie wrzuć je do miksera lub blendera. Możesz podgotować je na małym ogniu przez chwilę, by zgęstniały. Na koniec wlej mus do słoików i zapasteryzuj.

Za każdym razem, gdy będziesz mieć ochotę na lava cake z owocami, będziesz mieć pod ręką pyszny domowy mus do tego deseru.

 

Lava cake z gorzkiej czekolady

Lava cake to deser największych fanów czekolady. Przygotowując masę czekoladową możesz od razu zastąpić mleczną czekoladę i kakao, porcją gorzkiej czekolady.

Sprawdź Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel. Jeśli chcesz, aby Twoje czekoladowe ciastko, było bardziej goryczkowe, użyj czekolady z większą zawartością kakao.

 

Przygotuj sos karmelowy do lava cake

Deser lava cake to szybki wypiek, który świetnie smakuje z cukrem pudrem, owocami i lodami. Jeśli chcesz eksperymentować i za każdym podać go nieco inaczej, koniecznie wypróbuj naszego pomysły na sos karmelowy do lava cake.

Zrobisz go, zanim otworzysz piekarnik, by wyjąć lava cake. Sprawdź jak przygotować pyszny sos na bazie karmelizowanego cukru.

Aby przygotować przepyszny sos karmelowy, przyszykuj kilka składników:

  • 100 g cukru,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • trzy łyżki miękkiego masła

Na początek wsyp cukier do garnka lub patelni o szerokim dnie. Rozprowadź po całej powierzchni i postaw na średnim ogniu na parę minut. Cukier ma zbrązowieć i się rozpuścić, jednak uważaj, by się nie przypalił. Następnie dodaj masło i wymieszaj masę. Zdejmij garnek z palnika i dodaj stopniowo śmietankę. Wymieszaj ponownie aż powstanie jednolita polewa karmelowa. Zostaw do przestygnięcia. Pamiętaj, że sos będzie tężał w miarę stygnięcia, także nie czekaj zbyt długo. Oblej nim porcję lava cake i podaj gościom. To super przepis na smaczny dodatek do deseru.

 

Prosty sposób na udekorowanie lava cake

Lava cake z malinami, lodami i czym tylko zapragniesz to super przepis na każde spotkanie w gronie bliskich i znajomych. Zaskocz gości i przygotuj proste ozdoby z karmelu. Fondant czekoladowy z domowymi słodkimi dekoracjami to deser, któremu nie można się oprzeć.

Przygotuj drewnianą deskę i połóż na niej papier do pieczenia.

Na patelni roztop porcję cukru - może być trzcinowy lub biały.

Nabierz płynny karmel na łyżkę i maluj nim dowolne wzory na papierze do pieczenia. Lej karmel z wysokości ok. 10 cm, by mieć kontrolę nad powstającymi dekoracjami.

Poczekaj chwilę, aż karmel zastygnie i delikatnie oderwij ozdoby od papieru. Umieść je obok deseru lub wbij w czekoladowe ciastko.

Karmelowe ozdoby robi się szybko. Możesz zacząć w chwilę po wyjęciu lava cake z piekarnika.

Wiesz już jak przygotować przepyszny fondant czekoladowy ze smakowitymi dodatkami. Podziel się tym przepisem z bliskimi i wracaj do niego za każdym razem, gdy najdzie Cię ochota na coś pysznego.

Smacznego!

Komentarze