Chałwowiec królewski
1
30 min
28 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Chałwowiec królewski

Jeśli lubisz ciasto chałwowe, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatny krem chałwowy, kakao, wierzch z dodatkiem chałwy... Czego więcej chcieć? Jeśli masz ochotę na coś smacznego, to ciasto chałwowe jest tym, czego potrzebujesz. Zbierz składniki i... działaj!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przepis na chałwowiec nie jest skomplikowany, wymaga jednak trochę czasu. Jest przy nim dosyć dużo czekania (aż biszkopt i budyń wystygną), ale cierpliwość zostaje hojnie wynagrodzona pysznym wypiekiem. Jeśli masz ochotę na nieco inne ciasto chałwowe (z większą ilością czekolady), zainteresuje Cię poniższy przepis.

Biszkopt z kremem chałwowym i czekoladowym (alternatywne ciasto chałwowiec)

Jeśli chcesz spróbować podobnego ciasta, tym razem z dwoma rodzajami kremu (oczywiście w przepisie znajduje się przepyszna chałwa!), sprawdź, co przygotować, aby już niedługo cieszyć się pysznym deserem.

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 220 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki octu
  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Składniki na pierwszy krem (chałwowy):

  • 4 żółtka
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 60 ml mleka
  • 190 ml mleka
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g Chałwy Królewskiej Waniliowej E.Wedel

Składniki na drugi krem (czekoladowy):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 130 g cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% lub Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel

Składniki na polewę:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel

Dodatkowo:

  • 250 ml czarnej zaparzonej herbaty

200 g herbatników maślanych.Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C, grzanie góra-dół. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej blaszkę o wymiarach 34x24 cm, którą koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia;
  2. Ubij 6 białek na sztywną pianę. Dodaj 220 g cukru i mieszaj do rozpuszczenia składników;
  3. 6 żółtek utrzyj z proszkiem do pieczenia i octem (dzięki temu urosną), dodaj do piany i delikatnie wymieszaj;
  4. Przesiej 70 g mąki ziemniaczanej z mąką pszenną do ciasta. Zadbaj o to, by całość dokładnie wymieszać;
  5. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 min (do suchego patyczka);
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przekrój na dwa blaty.

Przygotuj pierwszy krem:

  1. 4 żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną (pozostałe 10 g) i 60 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niego powstałą masę. Całość zgęstnieje i powstanie budyń, który możesz zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia;
  2. Miękkie masło (300 g) utrzyj na puch, dodaj pokruszoną chałwę i zimny budyń. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach miksera - krem chałwowy jest gotowy.

Teraz przygotuj drugi krem:

  1. Na garnku z gotującą się wodą połóż miskę i ubij na parze 2 jajka i dwa żółtka ze 130 g cukru. Gdy masa zwiększy objętość, zdejmij ją z kąpieli parowej i miksuj, aż będzie zimna;
  2. Miękkie masło (pozostałe 300 g) utrzyj na puch, dodaj masę jajeczną i 3 łyżki kakao. Posyp całość startą czekoladą gorzką i wymieszaj - krem czekoladowy jest gotowy;
  3. Pierwszy blat biszkopta nasącz herbatą. Wyłóż na niego krem chałwowy i wyrównaj. Wyłóż również herbatniki maślane (możesz je lekko połamać, by pasowały do kształtu biszkopta);
  4. Na herbatniki wyłóż krem czekoladowy i wyrównaj;
  5. Na górze ułóż drugi blat biszkoptu, nasączony herbatą od strony kremu.

Przygotuj polewę czekoladową:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną ze śmietanką kremówką. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto chałwowe. Po kilku godzinach w lodówce deser będzie gotowy do podania. Smacznego!

Komentarze