Przepis na chałwowiec nie jest skomplikowany, wymaga jednak trochę czasu. Jest przy nim dosyć dużo czekania (aż biszkopt i budyń wystygną), ale cierpliwość zostaje hojnie wynagrodzona pysznym wypiekiem. Jeśli masz ochotę na nieco inne ciasto chałwowe (z większą ilością czekolady), zainteresuje Cię poniższy przepis.
Biszkopt z kremem chałwowym i czekoladowym (alternatywne ciasto chałwowiec)
Jeśli chcesz spróbować podobnego ciasta, tym razem z dwoma rodzajami kremu (oczywiście w przepisie znajduje się przepyszna chałwa!), sprawdź, co przygotować, aby już niedługo cieszyć się pysznym deserem.
Składniki na biszkopt:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 6 żółtek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki octu
- 160 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
Składniki na pierwszy krem (chałwowy):
- 4 żółtka
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 60 ml mleka
- 190 ml mleka
- 300 g miękkiego masła
- 300 g Chałwy Królewskiej Waniliowej E.Wedel
Składniki na drugi krem (czekoladowy):
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 130 g cukru
- 300 g miękkiego masła
- 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% lub Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
Składniki na polewę:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel
Dodatkowo:
- 250 ml czarnej zaparzonej herbaty
200 g herbatników maślanych.Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160°C, grzanie góra-dół. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej blaszkę o wymiarach 34x24 cm, którą koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia;
- Ubij 6 białek na sztywną pianę. Dodaj 220 g cukru i mieszaj do rozpuszczenia składników;
- 6 żółtek utrzyj z proszkiem do pieczenia i octem (dzięki temu urosną), dodaj do piany i delikatnie wymieszaj;
- Przesiej 70 g mąki ziemniaczanej z mąką pszenną do ciasta. Zadbaj o to, by całość dokładnie wymieszać;
- Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 min (do suchego patyczka);
- Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj pierwszy krem:
- 4 żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną (pozostałe 10 g) i 60 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej do niego powstałą masę. Całość zgęstnieje i powstanie budyń, który możesz zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia;
- Miękkie masło (300 g) utrzyj na puch, dodaj pokruszoną chałwę i zimny budyń. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach miksera - krem chałwowy jest gotowy.
Teraz przygotuj drugi krem:
- Na garnku z gotującą się wodą połóż miskę i ubij na parze 2 jajka i dwa żółtka ze 130 g cukru. Gdy masa zwiększy objętość, zdejmij ją z kąpieli parowej i miksuj, aż będzie zimna;
- Miękkie masło (pozostałe 300 g) utrzyj na puch, dodaj masę jajeczną i 3 łyżki kakao. Posyp całość startą czekoladą gorzką i wymieszaj - krem czekoladowy jest gotowy;
- Pierwszy blat biszkopta nasącz herbatą. Wyłóż na niego krem chałwowy i wyrównaj. Wyłóż również herbatniki maślane (możesz je lekko połamać, by pasowały do kształtu biszkopta);
- Na herbatniki wyłóż krem czekoladowy i wyrównaj;
- Na górze ułóż drugi blat biszkoptu, nasączony herbatą od strony kremu.
Przygotuj polewę czekoladową:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną ze śmietanką kremówką. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto chałwowe. Po kilku godzinach w lodówce deser będzie gotowy do podania. Smacznego!
Komentarze