Liczba porcji1
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Casablanca Coffe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - Pokruszona kostka czekolady gorzkiej E.Wedel
  • Ulubiona kawa ziarnista/mielona
  • Śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem)
  • Przyprawa kawowa własnego wyrobu
  • Karmelizowane orzechy laskowe
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie zalewamy podwójnym espresso. Jeśli nie posiadamy ekspresu do kawy, to kawiarka ze świeżo mieloną kawą jest jak znalazł. Dla nie posiadających młynka do kawy proponuję użycie rozpuszczalnej mieszanki, ale to już będzie tylko namiastka kawy. Następnie dodajemy łyżeczkę przyprawy kawowej, można dosłodzić wg.gustu. Na lekko ostygnięty napitek nakładamy ubitą śmietankę, którą dekorujemy prażonymi orzechami w karmelu. Dla wielbicieli słodkości polecam do śmietanki dodać cukru pudru.

  • 2

    Przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon).

  • 3

    Karmelizowane orzechy laskowe(3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy).

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Rafał 13 marca 2016 14:34
    Polecam wypróbować ten przepis. Łyk aromatycznej kawy z dodatkiem czekolady Wedel, kremówki i karmelizowanych orzechów przenosi nas w świat marokańskich straganów pełnych przypraw.