Kurczak w sosie czekoladowym na ostro
2
30 min
2 porcje
Łatwe
Dania główne

Kurczak w sosie czekoladowym na ostro

Meksykański kurczak w sosie czekoladowym? Pewnie! Jeśli lubisz nietypowe połączenia (kurczak i czekolada, rodzynki i trochę papryki), spróbuj udek z dodatkiem pysznego meksykańskiego sosu mole poblano. Połączenie mięsa drobiowego, czekolady i papryczki habanero smakuje wybornie i zaskakuje pikantną nutą.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Meksykański kurczak w sosie czekoladowym może na początku stanowić nie lada wyzwanie. Po pierwsze nie jest to oczywiste połączenie smaków. Po drugie przyrządzenie tej potrawy (zwłaszcza pierwszy raz) wymaga nieco skupienia. Dla efektu końcowego warto jednak podjąć wyzwanie.

Sos czekoladowy krok po kroku

Kurczak w sosie czekoladowym jest ciekawym połączeniem. By się udało, warto zadbać o każdy szczegół. Najpierw weź na tapet sos czekoladowy. Ze względu na konieczność przygotowania bulionu wymaga dosyć dużo czasu i uwagi. Jak zrobić pyszny bulion drobiowy, który będzie idealną bazą do sosu? Przepis znajdziesz poniżej.

Bulion z piersi z kurczaka - przepis

By zrobić taki wywar, przygotuj następujące składniki (proporcje dla dużego garnka):

  • dwie średnie cebule;
  • cztery ząbki czosnku;
  • kawałek pora;
  • trzy marchewki;
  • dwie pietruszki;
  • pół selera (korzeń);
  • nać pietruszki;
  • podwójna pierś z kurczaka;
  • sos sojowy;
  • trzy liście laurowe;
  • cztery kuleczki ziela angielskiego;
  • kawałek imbiru (1-1,5 cm);
  • odrobina oliwy;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C, grzanie góra-dół. Naszykuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  2. Jedną cebulę pokrój w pióra i rozłóż na blaszce. Pora pokrój w plastry, przepłucz na sitku i dodaj do cebuli. Obierz czosnek i również ułóż go na blaszce. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki i dodaj do pozostałych warzyw;
  3. Umyj pierś z kurczaka, ponacinaj, natrzyj solą i połóż na blaszce. Skrop wszystkie składniki oliwą, przypraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do odpowiedniej temperatury i piecz przez około 20-30 minut, aż warzywa lekko zmiękną;
  4. Upieczone warzywa i piersi przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i natkę pietruszki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu;
  5. Drugą cebulę obierz i przekrój na pół. Opal ją nad płomieniem palnika i dodaj do zupy. Gotuj przez około 2-3 godziny, aż warzywa i mięso zmiękną. Pod koniec skosztuj rosołu, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym;
  6. Z gotowego bulionu wyjmij mięso. Resztę przecedź przez sitko.

Co z resztą bulionu

Mięso z rosołu możesz wykorzystać przygotowując kurczaka w sosie czekoladowym. Do kurczaka potrzebujesz 0,5 litra bulionu, resztę możesz więc zjeść z makaronem lub wymieszać z przecierem lub passatą i uzyskać w ten sposób zupę pomidorową. W ten prosty sposób możesz mieć dwudaniowy pyszny obiad.

Dobry moment na czekoladę

Robiąc sos czekoladowy, pamiętaj o dobrej kolejności dodawania składników. Najpierw rozgrzej olej i podsmaż na nim papryczkę z pomidorami. W te sposób smaki się bardzo ładnie połączą i będą przenikać do kolejnych składników. Później dodaj posiekane orzechy.

Jeśli dodasz je jako pierwsze, nim dojdziesz do ostatniego składnika, mogą się przypalić. Pomidory i wydobywający się z nich sok są tu dobrym amortyzatorem.

Gdy składniki się połączą, podlej je bulionem i dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień maksymalnie i pozwól przeniknąć się smakom. To dobry moment, by sprawdzić czy dodać ewentualne przyprawy lub utwierdzić się w przekonaniu, że jest już tak, jak sobie życzysz. Doprowadź sos do wrzenia. Gdy się zagotuje, lekko go przestudź. Dzięki temu smak czekolady się nie ulotni i blender nie ulegnie przedwczesnemu zepsuciu.

Lekko przestudzony sos zmiksuj z dodatkiem gorzkiej czekolady. Zamieszaj całość i możesz zanurzyć w swoim sosie czekoladowym mięso z kurczaka.

Sos czekoladowy — przechowywanie

Jeśli zrobisz za dużo sosu, umieść go w lodówce. Możesz go przechowywać dwa lub trzy dni. Staraj się nie zostawiać sosu razem z mięsem, to przedłuży jego trwałość.

Komentarze