Pierogi czekoladowe
10
10 min
2 porcje
Średnie
Dania główne

Pierogi czekoladowe

Od wieków czekolada ma zastosowanie nie tylko w deserach ale też w... daniach z reguły wytrwanych. Dlatego świetnie sprawdzi się w przepisie na pierogi. W tej wersji możesz podać je jako obiad lub jako skłodki deser. Takie nietypowe połączenie z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Wypróbuj nasz przepis na pierogi czekoladowe!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czekoladowe pierogi są pyszną wariacją na temat najbardziej znanego polskiego dania. Dowiedz się, na co zwracać uwagę, by były jeszcze lepsze.

Dobrze wyrobione ciasto na pierogi czekoladowe to podstawa

Robiąc pierogi czekoladowe, musisz zadbać o to, by ciasto było miękkie i sprężyste. Zwróć uwagę na kilka czynników, które Ci w tym pomogą:

  • Długie wyrabianie - cierpliwość jest tutaj wysoce wskazana. Nacisk i ciepło Twoich dłoni pozwoli zadbać o dobrej jakości ciasto na pierogi. Możesz je wyrabiać nawet przez 10-15 minut;
  • Gorąca woda - jak mówiły nasze babcie, woda ma być "na tyle gorąca, na ile ręka wytrzyma" - to jeden z sekretów udanego ciasta;
  • Nie zapomnij o oleju - to ważna sprawa, bo tłuszcz bardzo dobrze wpływa na jakość ciasta. Jeśli nie chcesz dodawać oleju, możesz użyć łyżki masła lub oliwy;
  • Odpowiedni rodzaj mąki pszennej - ważne jest, by na ciasto na pierogi czekoladowe wybrać odpowiednią mąkę, w przeciwnym razie ciasto będzie twarde. Najlepszy rodzaj mąki to typ 500 lub 650;
  • Odpowiednie proporcje - pamiętaj o odpowiedniej proporcji mąki i wody - jeśli czujesz, że ciasto jest za twarde, dolej do niego trochę gorącej wody.

Zadbaj o wszystkie te szczegóły, przygotowując ciasto na pierogi czekoladowe, a będziesz mieć pewność, że wyjdzie idealnie delikatne!

Więcej czekolady na wierzch

Czy wyobrażasz sobie pierogi ruskie bez masła z cebulką? Albo pierogi ze szpinakiem bez serka? No właśnie! Otóż, jak widziałeś/aś już w przepisie, pierogi czekoladowe też mają swój odpowiednik "masła z cebulką", którym jest… czekolada. I tu, jak z większością dodatków i okras do potraw, istnieje wiele metod przygotowania. Spróbuj!

Ciemna polewa

Wykonasz ją niemal tak samo jak polewę z białej czekolady. Aby uzyskać ciemną polewę możesz albo dodać 1,5 łyżki kakao do białej tabliczki podczas rozpuszczania w kąpieli wodnej, albo po prostu sięgnąć po Czekoladę Klasyczną Mleczną E.Wedel. Trzymaj się zasady 70 ml kremówki na jedną tabliczkę i podążaj za wskazówkami z przepisu podstawowego.

Serek z białej czekolady

Taki słodki serek możesz przygotować bardzo szybko. Oto przepis, dzięki któremu urozmaicisz podanie swoich pierogów czekoladowych.

Składniki: 

  • 160 g Czekolady Białej E.Wedel
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone

Wykonanie:

Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, wymieszaj i odstaw na chwilę do wystudzenia. Przełóż mascarpone do miseczki, dodaj do serka mieszankę białej czekolady ze śmietanką i wymieszaj dokładnie. Gotowy serek dodawaj jako dodatek do pierogów - bezpośrednio na talerzu lub w niewielkim naczyniu obok.

Topniejąca posypka

Szukasz prostego rozwiązania na smaczny dodatek do swoich pierogów? A może masz mało czasu na jego przygotowanie? Posiekaj tabliczkę białej czekolady na drobną kostkę i posyp nią ugotowane pierogi czekoladowe. Najlepiej aby były jeszcze gorące, bo wtedy czekolada pięknie się na nich rozpuści.

Co jeszcze na pierogi czekoladowe?

Jeśli pragniesz dodać coś więcej na swój talerz z czekoladowymi pierogami, masz kilka opcji do wyboru. Możesz posypać je cynamonem, płatkami migdałów, skórką pomarańczową lub orzechami. Do takich pierogów sprawdzają się także serki homogenizowane w różnych smakach, a także jogurt naturalny.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub bliskich, na wierzch pierogów dodaj... lody waniliowe. Będą bardzo dobrze komponować się z czekoladowym smakiem.

Zaszalej z farszem

Czekoladowe pierogi z twarożkiem i z wanilią są przepyszne, ale nie jest to jedyny sposób na farsz. Jeśli szukasz alternatywy, wypróbuj jedną z podanych propozycji.

Czekoladowe pierogi z owocami

Najprostsze rozwiązanie dla osób, które lubią farsz na słodko. Owoce wystarczy umyć, wymieszać z cukrem (większe oczywiście pokrój na kawałki), i umieścić je za pomocą łyżeczki w pierogach. Tak oto mogą powstać pierogi z jabłkami i cynamonem (jabłka możesz lekko podsmażyć), truskawkami, jagodami, lub z domieszką owoców granatu. Z malinami pierogi czekoladowe również świetnie się komponują.

Owoce do serka

Wspomniane wcześniej maliny i truskawki lub jagody świetnie sprawdzą się jako dodatek do twarożku. Wymieszaj je z serkiem i odrobiną cukru, odczekaj aż puszczą sok i wymieszaj ponownie. Twój pyszny farsz jest gotowy.

Czekoladowe pierogi mają intensywny smak, który zachwyci miłośników czekolady. Do ich przygotowania zaproś swoich bliskich lub znajomych. Na pewno spędzicie miło i kreatywnie czas, przygotowując to nietypowe danie. Pierogi czekoladowe pozwalają na eksperymentowanie i tworzenie własnych unikalnych wersji. Dlatego, ile głów tyle pysznych pomysłów. Smacznego!

 

Komentarze